Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Sommaruppehåll! Nu är frågetjänsten stängd och öppnar åter 15 augusti. Under denna period är tjänsten obemannad och inga frågor kan hanteras. Vid behov av expertis rekommenderar vi varmt att klicka er fram till rätt forskare i nedan sammanställning av listor med forskare som bla kan kommentera kriget i Ukraina, valet, Covid och andra aktuella ämnen. Glad sommar!

Samling av tipslistor från lärosätena, bla sommartips samt lärosätenas forskare som kan kommentera situationen i Ukraina.

Pressmeddelanden

Hjälp att dricka mindre med stöd i mobilen

5 augusti, 2022 - Linköpings universitet

En digital intervention i mobilen kan hjälpa den som vill minska sin alkoholkonsumtion. Det visar en studie av forskare vid Linköpings universitet, som har utvecklat och utvärderat ett stöd som hjälper användaren att på egen hand minska sitt intag av alkohol.

Cancertillväxt i möss minskade vid kall rumstemperatur

3 augusti, 2022 - Karolinska Institutet

Att skruva ner värmen i rummet verkar göra det svårare för cancerceller att växa, enligt en studie på möss som forskare vid Karolinska Institutet har gjort. Studien, publicerad i tidskriften Nature, fann att kalla temperaturer aktiverar värmeproducerande brunt fett som tar upp det socker som tumörerna behöver för att växa. Liknande metabola mekanismer sågs hos […]

Subtil ohövlighetssmitta på jobbet kan vara skadlig

3 augusti, 2022 - Malmö universitet

Känslan inför att börja jobba igen efter semestern kan vara kopplad till bemötandet av folk på arbetsplatsen. Ny forskning visar att ohövligt beteende från någon med makt uppfattas som mer allvarligt och ökar chansen för att en tredje part blandar sig i och säger ifrån. Men det är viktigt att komma ihåg att brist på respekt och hövlighet även i mindre laddade situationer kan leda till ohälsa.

Ny studie visar skillnader i njursjukvård mellan kvinnor och män

1 augusti, 2022 - Karolinska Institutet

Kvinnor med nedsatt njurfunktion fick i lägre grad än män i samma situation diagnosen kronisk njursjukdom. Kvinnorna hade också mindre chans att få sin njurfunktion följd, att träffa en njurläkare och använda rekommenderade behandlingar för kronisk njursjukdom. Det visar en svensk studie av forskare från Karolinska Institutet, publicerad i Journal of the American Society of […]

Fler pressmeddelanden