Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Sommaruppehåll! Nu är frågetjänsten stängd och öppnar åter 15 augusti. Under denna period är tjänsten obemannad och inga frågor kan hanteras. Vid behov av expertis rekommenderar vi varmt att klicka er fram till rätt forskare i nedan sammanställning av listor med forskare som bla kan kommentera kriget i Ukraina, valet, Covid och andra aktuella ämnen. Glad sommar!

Samling av tipslistor från lärosätena, bla sommartips samt lärosätenas forskare som kan kommentera situationen i Ukraina.

Pressmeddelanden

Varg blev hund både i öst och väst

29 juni, 2022 - Naturhistoriska riksmuseet

Dagens hundar härstammar från två olika vargpopulationer som tämjdes i östra eller centrala Asien. Det har forskare kommit fram till efter att ha analyserat dna från förhistoriska vargar på norra halvklotet. Hundar med afrikanskt och europeiskt ursprung har dessutom ett visst arv från förhistoriska vargar i Mellanöstern i sitt dna. Studien publiceras i Nature.

För tidigt födda barn klarar sig bra i skolan

29 juni, 2022 - Umeå universitet

En ny studie har tittat på hur för tidigt födda barn presterar i skolan. När man jämförde skolbetyg hos fullgångna barn med barn som fötts måttligt för tidigt såg man inga skillnader. Barn som hade fötts extremt tidigt hade sämre skolbetyg. Men de extremt för tidigt födda barn som gick i toppresterande skolor hade lika bra betyg som fullgångna barn i ett genomsnittligt rektorsområde.

Nära hälften födda i slutet av 1800-talet fick aldrig barnbarnsbarn

29 juni, 2022 - Stockholms universitet

Vilka omständigheter påverkar ifall släktlinjer dör ut? I en ny studie från Stockholms universitet har forskarna undersökt befolkningsdata mer än hundra år bakåt i tiden för att ta reda på varför nära hälften av män och kvinnor i Skellefteåregionen födda 1885–1899 aldrig fick några barnbarnsbarn, trots en hög befolkningstillväxt under perioden.

Användandet av Microsoft 365 kan bryta mot lagen

29 juni, 2022 - Högskolan i Skövde

I en ny studie från Högskolan i Skövde har forskare undersökt hur enskilda myndigheter undersöker avtalsvillkor för den globala molnlösningen Microsoft 365 innan den tas i bruk. Resultaten visar betydande brister avseende efterlevnad av gällande rätt. Avtalsvillkoren för lösningen är till stora delar okända för respektive myndighet.

Fler pressmeddelanden