Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Expertsvars sammanställning av tipslistor på coronarelaterad forskning och andra sommartips hittar du här. https://expertsvar.se/corona/

Pressmeddelanden

”Det var en mörk och stormig natt”

28 oktober, 2021 - Jönköping University

Varför är vi fascinerade av skräck? Hur har skräcken ändrats genom historien? Har pandemin påverkat hur vi ser på skräck? Tillsammans med Mattias Fyhr, docent och skräckforskare på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, dyker vi ner i skräckens mångfacetterade värld.

Ny algoritm kan upptäcka sepsis snabbare inom intensivsjukvården

28 oktober, 2021 - Uppsala universitet

Tidig upptäckt av sepsis är avgörande för att rädda liv. Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en så kallad prediktionsalgoritm som kan förutspå risken för att en intensivvårdspatient ska drabbas av sepsis flera timmar innan tillståndet kan diagnosticeras med de kriterier som idag används inom vården. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften JMIR Formative Research.

Anropsstyrd kollektivtrafik – en framtidslösning?

28 oktober, 2021 - Malmö universitet

Ringa efter en bil som kör dig till bussen utan att du får betala mer än bussbiljetten? Det skulle kunna vara en lösning där det är långt till hållplatserna och många kör egen bil. Modellen är tänkt att öka användandet av kollektivtrafik. Men det finns stora utmaningar kring tekniken och ojämn efterfrågan över dygnet, visar forskning vid Malmö universitet.

Rotfyllning står sig som behandling vid svårt skadade tänder

28 oktober, 2021 - Göteborgs universitet

Att rädda en svårt skadad tand med rotfyllning är en åtgärd som få patienter ångrar. 87 procent skulle vid behov välja samma behandling igen, trots att det är vanligt med smärta och obehag runt tanden. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet. När en tand rotfylls beror det ofta på att dess inre mjuka vävnad, […]

Fler pressmeddelanden