Logga in

Din genväg till forskarexpertisen

Forskning är en outtömlig källa till nyheter, nya perspektiv och fördjupning. Expertsvars nätverk av pressekreterare och forskningskommunikatörer ger dig snabbt tips på forskare och experter som kan kommentera, förklara och ge en ny vinkel på ett ämne.

Experter på kriget i Ukraina, elkrisen och andra tipslistor!

Forskare som kan kommentera IPCCs rapport

Pressmeddelanden

Hemlösa kvinnor särskilt utsatta under covid-19-pandemin visar studie

31 mars, 2023 - Röda Korsets Högskola

Hemlöshet ökar i nästan alla EU-länder och bidrar till social splittring och skillnader. Hemlösa kvinnor är en av de mest utsatta grupperna i samhället och under samhällskriser riskerar deras sårbarhet att öka. Pandemin förstärkte sociala orättvisor inom hälso- och sjukvård och ökade hemlösa kvinnors utsatthet visar studie som har utforskat hemlösa kvinnors erfarenheter under covid-19-pandemin.

Ny innovation: transparent batteri av trä, citron och kokos

30 mars, 2023 - KTH (Kungliga Tekniska högskolan)

KTH-forskare har tillverkat ett genomskinligt, termiskt batteri som består av tre naturliga beståndsdelar, och som kan lagra värme och kyla. För närvarande kan hundra kilo av materialet spara cirka 2,5 kWh per dag i uppvärmning eller kyla om det skulle användas vid husbyggande, givet att den omgivande temperaturen är runt 24 grader Celsius.

Möjlig förklaring till långtidseffekter hos leukemiöverlevare upptäckt

30 mars, 2023 - Linköpings universitet

I motsats till vad man tidigare trott finns stamcellerna, som alla nya blodceller bildas från, kvar vid blodcancerformen akut lymfatisk leukemi. Men de har en dold defekt och tappar över tid förmågan att bilda nya blodceller, visar forskare vid Linköpings universitet. Fynden kan bidra till att förklara varför de som överlevt leukemi får negativa effekter på blodbildningen årtionden senare.

Guide ska förebygga psykisk ohälsa hos unga chefer

29 mars, 2023 - Umeå universitet

Unga chefer är motiverade i sin ledarroll och har ett stort driv, men många upplever sämre arbetsmiljö och skattar även sin mentala hälsa sämre än äldre chefskollegor. Det visar ny forskning från Umeå universitet och Karolinska Institutet. Forskningen har resulterat i en guide med konkreta tips som kan hjälpa organisationer som vill stötta unga chefer.

Fler pressmeddelanden