Mistra Future Fashion fortsÀtter att vÀxa, och kan nu tillkÀnnage att Internationella Miljöinstitutet IIIEE, vid Lunds Universitet, blir ny partner inom forskningen av styrmedel och riktlinjer för en hÄllbar modeindustri.

IIIEE Àr ett internationellt, tvÀrvetenskapligt centrum för forskning och utbildning vid Lunds universitet. Institutet frÀmjar hÄllbarhetslösningar för myndigheter och företag genom att bedöma och vÀgleda styr- och ledningsprocesser, utvÀrdering av policyÄtgÀrder och affÀrsmodeller och utforskar visioner och scenarier för en hÄllbar framtid.

I Mistra Future Fashions fas 2 kommer IIIEEs forskare att undersöka förutsÀttningar för statliga styrmedel inom tre omrÄden: globala och nationella politiska ÄtgÀrder för hÄllbara leverantörskedjor, lokala politiska ÄtgÀrder för att frÀmja hÄllbar textilkonsumtion samt utökat producentansvar som policy för att frÀmja ÄteranvÀndning och fiber-till-fiber Ätervinning av textilier.

– Under mĂ„nga Ă„r har vi studerat olika produktorienterade miljölagstiftningar och statliga styrmedel, och hur de pĂ„verkat nĂ€ringslivet. Textil Ă€r definitivt bland de “hetaste” produktgrupper för vilka en rad olika interventioner just nu diskuteras eller initieras pĂ„ flera myndighetsnivĂ„er, sĂ€ger Naoko Tojo, lektor i miljö- och produktlagstiftning och policy vid IIIEE. 

– Jag tror att Mistra Future Fashion, som involverar ett brett spektrum av bĂ„de privata och forskningsinriktade partners, fĂ„ngar denna dynamik riktigt bra och ger en utmĂ€rkt plattform för att frĂ€mja arbetet inom detta omrĂ„de.

IIIEE kommer att arbeta tillsammans med policyforskare frÄn PlanMiljÞ och IVL i Mistra Future Fashion programmet.

LĂ€s mer om IIIEE.

Kontakt:

Sigrid Barnekow, Mistra Future Fashion
+46 703 95 54 68
sigrid.barnekow@mistrafuturefashion.com

Naoko Tojo, IIIEE 
+46 462 22 02 60
naoko.tojo@iiiee.lu.se

Mistra Future Fashion Àr ett forskningsprogram om hÄllbart mode och verkar för en framtida positiv modeindustri. Visionen Àr att möjliggöra ett systemskifte till en hÄllbar industri. Programmet hÄller unikt ett systemperspektiv och arbetar tvÀrvetenskapligt i ett stort konsortium med över 40 forsknings- och industripartners. Programmet finansieras primÀrt av Mistra och leds av SP. LÀs mer pÄ www.mistrafuturefashion.com.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Ă€r en internationellt ledande institutskoncern med ca 1 500 medarbetare. Vi skapar vĂ€rde i samverkan och erbjuder kvalitet i hela innovationskedjan, vilket har stor betydelse för nĂ€ringslivets konkurrenskraft och hĂ„llbara utveckling. SP Ă€r en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland Young Professionals, enligt Universums senaste rapport, som omfattar över 35 000 akademiker. 

Under 2015 pÄbörjade SP, tillsammans med övriga delar av RISE, en process för att forma en mer samlad institutssektor. Med gemensam strategi och ökat samarbete kommer RISE-instituten kunna erbjuda bÄde bÀttre och helt nya tjÀnster. Processen fortsÀtter under 2016. Se www.ri.se

LÀs mer pÄ www.sp.se

Presskontakt:
Staffan Ljung
Telefon:
010-516 54 24
Mobil:
070-672 89 70
Epost:
staffan.ljung@sp.se
Presskontakt:
Kristoffer Lidén
Telefon:
010-516 56 72
Epost:
kristoffer.liden@sp.se