Det amerikanska ordförandeskapet i Arktiska rÄdet, som nyligen inleddes, kommer att ha ett stort fokus pÄ klimatförÀndringarnas pÄverkan i Arktis, men ocksÄ globalt. Det finns en stor Arktiskunskap inom akademi, nÀringsliv, kultur och politik i Sverige och i USA. PÄ tvÄdagarskonferensen kommer klimatförÀndringarnas pÄverkan att diskuteras inom tematiska segment; politik, forskning, grön teknik och nÀringsliv.

Konferensen The Arctic – hot or cold?

NĂ€r: 19-20 maj 2015, kl 8.30-17.00

Var: House of Sweden, 2900 K Street, N.W., Washington, DC, USA

Sveriges ambassadör Björn Lyrvall inleder konferensens första dag, följd av politiska presentationer och en dialog om resultaten av Arktiska rÄdets ministermöte i Iqaluit och fortsatta arktiska samarbeten. USA:s sÀrskilda sÀndebud för Arktis, Admiral Robert Papp, kommer att vara huvudtalare. Det andra segmentet kommer att fokusera pÄ hur arktiska forskningsinitiativ och samarbeten kan stödja Arktiska rÄdet och övergripande förstÄelse för hur klimatförÀndringen och mÀnsklig aktivitet pÄverkan den arktiska miljön. PÄ eftermiddagen diskuteras forskningsplattformar, samhÀlls- och naturvetenskaplig forskning samt rymdforskning och resiliens.

Den andra konferensdagen kommer att fortsÀtta pÄ temat klimatförÀndringar, som börjar med en introduktion och illustration av USA:s ambassadör i Sverige Mark Brzezinski och National Geographic-fotografen Mattias Klum. Dagens huvudtalare Àr Sveriges minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson.

Konferensen arrangeras av Utrikesdepartementet, Polarforskningssekretariatet, Sveriges ambassad i Washington DC, och tankesmedjan CSIS, Center for Strategic and International Studies.

Medias representanter Àr vÀlkomna att delta i konferensen. Under konferensdagarna ges möjligheter till intervjuer med huvudtalare och föredragshÄllare samt fototillfÀllen.

AnmÀl deltagande till: rsvp-press@gov.se

En fotoutstÀllning som visar det samtida nordiska Arktis, med titeln Steps forward: facing the Arctic climate, kommer att presenteras i House of Sweden frÄn 18 maj till mitten av augusti 2015. Fotografierna visar mÀnniskan och det sociala livet i Arktis, historiskt, i nutid och framtiden.

Medias representanter Àr vÀlkomna till vernissagen, mÄndag 18 maj kl 18-20.

AnmÀl deltagande till: rsvp-press@gov.se

Polarforskningssekretariatet Àr en statlig myndighet som frÀmjar och samordnar svensk polarforskning. Det innebÀr bland annat att följa och planera forsknings- och utvecklingsarbete samt att organisera och leda forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis.

Presskontakt:
Eva Grönlund
Telefon:
08-450 25 20
Mobil:
070-344 92 51
Epost:
eva.gronlund@polar.se