Informatörssida

På den här sidan samlar vi relevant information till er som arbetar med tjänsten. 

Expertsvars slutna facebookgrupp

Expertsvars twitterkonto @expertsvar

 

Manualer

För att besvara frågor respektive publicera pressmeddelanden på Expertsvar: Manual170228

För er som använder Mynewsdesk: Mynewsdeskpublicering2017

Pressmeddelanden

Riskgen kan vara fördelaktig med positiva miljöfaktorer

2 augusti, 2021 - Uppsala universitet

En genvariant som tidigare kopplats till ökad risk för övervikt och fetma kan enligt en ny studie från Uppsala universitet istället minska risken för övervikt i tonåren om bäraren ammats länge. Det här tyder på att ”riskgener” kan vara fördelaktiga om individen ges rätt förutsättningar. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Obesity Science & Practice.

Metod för upptäckt av antivirala läkemedel

2 augusti, 2021 - Uppsala universitet

Den nuvarande COVID-19-pandemin har belyst behovet av metoder för att identifiera nya eller återanvända befintliga läkemedel som antivirala läkemedel. Nu presenterar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet en ny screeningmetod som fokuserar på identifiering av virusspecifika morfologiska förändringar hos virusinfekterade celler.

Effekter av internet-KBT vid depression kartlagda

2 augusti, 2021 - Göteborgs universitet

KBT via internet mot depression är ofta lika bra som traditionell KBT. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkat. Det finns dock moment i vissa nätbaserade behandlingar som kan orsaka skada. Kognitiv beteendeterapi, KBT, via internet är en behandlingsmetod som tillämpas allt mer. Det har dock varit oklart vilka delar av […]

En celltypskarta över mänskliga vävnader

30 juli, 2021 - Uppsala universitet

I en studie som publicerats i den amerikanska tidskriften Science Advances, presenteras en karta över enskilda celltyper i mänskliga vävnader – Single Cell Type section. En atlas med öppen tillgång (open access) har lanserats med mer än 250 000 interaktiva bilder och diagram, där forskare kan undersöka uttrycket i enskilda celltyper för alla proteinkodande gener i olika vävnader.

Fler pressmeddelanden

Vi som svarar