Pressmeddelanden

Beteendevetenskap

Forskare erbjöd 200 kr för vaccinering – då vaccinerade sig fler svenskar

8 oktober, 2021 - Lunds universitet

En ny studie visar att en liten belöning på 200 kronor, kan öka vaccineringsgraden med fyra procentenheter (från 72 till 76 procent). Studien är gjord på 8 286 svenskar mellan maj och juli i år och publiceras nu i ansedda tidskriften Science. Forskarna bakom studien tillhör ett internationellt team av nationalekonomer från Ekonomihögskolan i Lund […]

Själviskt beteende kan minska med hjälp av information

27 september, 2021 - Linköpings universitet

”Orättvist!” Det hör man ofta förlorare av en tävling säga. Men vinnaren klagar sällan. Forskning vid Linköpings universitet har visat att deltagare i konkurrensutsatta situationer, exempelvis en anställningsprocess, accepterar resultaten bättre om de fått information om att processen varit rättvis. De blir också mindre själviska.

Ny studie: Ungdomar klarar pandemins restriktioner bättre än förväntat

16 september, 2021 - Högskolan Väst

I en ny internationell studie har över 5 000 ungdomar i fem länder tillfrågats hur de har klarat av restriktionerna under covid-19. Resultatet överraskar forskarna. Resultatet visar att farhågorna och varningarna om de allvarliga negativa konsekvenserna för psykisk hälsa, riskbeteenden och utsatthet på grund av de strikta covid-19-restriktionerna inte fanns hos majoriteten av ungdomarna.

Psykisk ohälsa och akut magont – ett vanligt samband visar ny avhandling

31 augusti, 2021 - Linnéuniversitetet

Patienter med buksmärta som söker akutvård har ofta psykiska symtom, ångestrelaterade personlighetsdrag och sämre uppfattad hälsa. Det tyder på att dessa patienter eventuellt kan dra nytta av psykiatrisk hjälp. Det framgår av en doktorsavhandling av Erik Lexne, ST-läkare inom allmänmedicin vid Färjestadens hälsocentral, specialist inom psykiatri och doktorand i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet. ­­– Min […]

Sju av tio piloter skulle misslyckats med Hudson-nödlandningen

30 augusti, 2021 - Högskolan i Gävle

När en Airbus slår eld strax efter start fattar kapten Chesley Sullenberger ett blixtsnabbt beslut, att landa i Hudson River i New York, och räddar samtliga passagerare.

”Det handlar inte om tur, vissa piloter har en förmåga att tänka snabbt under extrem stress och vårt test visar vilka de är,” säger Eduardo Rosa, neurokognitiv forskare vid Högskolan i Gävle.

Ny studie: Låg vilopuls ökar risk för återfall i kriminalitet

27 augusti, 2021 - Örebro universitet

Låg vilopuls ökar risken för att återfalla i kriminalitet. Det visar en ny studie som också för första gången undersökt hur blodtrycket påverkar samma risk. – Puls och blodtryck skulle kunna vara en del i att identifiera personer som löper högre risk att begå nya brott, säger Sofi Oskarsson, doktorand i psykologi. Tidigare forskning har visat […]

Dessa typer av våld tar vi inte på allvar

20 augusti, 2021 - Lunds universitet

”Det är helt enkelt svårare för den drabbade att förmedla allvaret i det psykiska våldet. Och därmed för omvärlden att förstå sig på det”

Forskare följer skolstängningen som ska minska segregationen i Trollhättan

19 augusti, 2021 - Högskolan Väst

I dagarna är det dags för skolstart och ny termin. I år är det extra speciellt för de elever som tidigare gick på mellan- och högstadiet på Kronan liksom på Frälsegårdsskolan. Dessa skolenheter är nu stängda och eleverna flyttas från och med denna termin till andra skolor i Trollhättan, som ett sätt att minska segregationen i staden. Två forskare på Högskolan Väst följer förändringen för att kartlägga hur det går.

Skolans roll när ungdomar utsätts för brott

4 augusti, 2021 - Örebro universitet

Att dela klassrum med sin förövare. Att inte klara av att vara i skolan och halka efter i undervisningen. Det finns många anledningar att undersöka skolans roll för ungdomar som blivit utsatta för brott. Örebroforskaren Sara Thunberg vill ta reda på vad brottsutsatta ungdomar behöver för att klara skolan.

Oro för brott och dålig hälsa kan få äldre att känna sig otrygga

8 juli, 2021 - Örebro universitet

Oro för att bli utsatt för brott är bara en av orsakerna till att äldre känner sig otrygga. Det sociala klimatet i grannskapet och oro för att till exempel ramla hemma är också vanligt. Det visar en ny studie av Nadezhda Golovchanova, doktorand vid Örebro universitet. Över 600 äldre i Örebro kommun deltog i studien […]