Pressmeddelanden

Beteendevetenskap

Oro för brott och dålig hälsa kan få äldre att känna sig otrygga

8 juli, 2021 - Örebro universitet

Oro för att bli utsatt för brott är bara en av orsakerna till att äldre känner sig otrygga. Det sociala klimatet i grannskapet och oro för att till exempel ramla hemma är också vanligt. Det visar en ny studie av Nadezhda Golovchanova, doktorand vid Örebro universitet. Över 600 äldre i Örebro kommun deltog i studien […]

Standard för smarta byggnader från Tekniska Högskolan vid Jönköping University används av Microsoft

1 juli, 2021 - Jönköping University

Karl Hammar, universitetslektor på Tekniska högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), har utvecklat standarden RealEstateCore för smarta byggnader, som landets två största fastighetsbolag Vasakronan och Akademiska Hus har driftsatt i hela sina fastighetsbestånd. Även Microsoft har valt RealEstateCore när de bygger om sitt företagshögkvarter i USA.

Ditt sociala nätverk styr dina val i butiken

23 juni, 2021 - Örebro universitet

Sannolikheten att du ska göra medvetna val som konsument ökar med mellan 30 och 80 procent om någon i ditt sociala nätverk uppmuntrar dig till det. Det visar en studie från Örebro universitet.
– Människor vi litar på och beundrar är viktiga för att förändra våra vanor, säger forskaren Carolin Zorell.

Sommarforskarlista från Karlstads universitet

22 juni, 2021 - Karlstads universitet

Här hittar du som journalist experter vid Karlstads universitet i sommar. Regeringskris, coronapandemins påverkan ur flera perspektiv, sömnlöshet, solenergi samt stöd till särskilt begåvade barn är några av de ämnen som tas upp.

Lägre förväntan på fysiklärarstudenter

17 juni, 2021 - Uppsala universitet

Intelligens, nördighet och maskulinitet är normer som påverkar hur framgångsrika fysiklärarstudenter förväntas vara. Det gäller i både andra studenters och lärares ögon, men även i deras egna. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet. Att inte följa normerna kan leda till att man ses som mindre trovärdig och mindre ambitiös än andra fysikstuderande.

Miljonanslag till forskning om att råda villrådiga

16 juni, 2021 - Kungl. Vetenskapsakademien

Linus Andersson, Umeå universitet, har beviljats ett anslag på 1,75 miljoner kronor från Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons Stiftelse. Pengarna kommer att gå till en studie för att undersöka om det är möjligt att underlätta för unga vuxna att fatta insiktsfulla beslut.

Expertgrupp: Mänskliga beteenden grundläggande för pandemin

11 juni, 2021 - Kungl. Vetenskapsakademien

Mänskliga beteenden påverkar i hög grad smittspridningen under pandemin och den vaccinationskampanj som nu genomförs. Samtidigt har vårdpersonal som arbetat med Covid-19-patienter ett behov av stöd. Den senaste delrapporten från Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19 handlar om beteenden och psykisk hälsa.

Forskare ska ta fram modell för automatiserade beslut i socialtjänsten

11 juni, 2021 - Örebro universitet

Robotar som fattar beslut i socialtjänsten. Så är det idag i många kommuner och fler står på tur. Forskare vid Örebro universitet ska nu ta fram en modell för hur automatiserade beslut ska kunna införas – i samarbete med dem som arbetar i socialtjänsten. Annika Andersson, Ella Kolkowska och Jenny Lagsten, alla forskare i informatik […]

Först i världen att utvärdera traumaanpassad yoga inom rättspsykiatrin

7 juni, 2021 - Högskolan Väst

Förra veckan gick startskottet för en stor nationell och världsunik forskningsstudie kring yogans effekter på patienter inom rättspsykiatrisk vård. Då deltog cirka 15 av vårdpersonalen från landets rättspsykiatrier i en utbildning i traumaanpassad yoga på Högskolan Väst. Dessa anställda kommer att bli en viktig del när studien startar i höst.

Regeringen utser Amir Rostami att leda kampen mot välfärdsbrottsligheten

4 juni, 2021 - Högskolan i Gävle

​Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill se Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, som ledare för att stärka förmågan att bekämpa de organiserade brotten mot välfärden.
Regeringen har nu insett att för att kunna bekämpa den grova och organiserade brottsligheten mot välfärden behövs mer kunskap och utser Amir Rostami att leda arbetet.