Pressmeddelanden

Ekonomi

Konkurrens ingen patentlösning

21 juli, 2021 - Uppsala universitet

Problem inom skolor, äldrevård, avfallshantering och mycket annat antas må väl av att utsättas för konkurrens. Men beslutsfattare missar ofta att konkurrens inte är ett naturligt fenomen utan att det krävs mycket arbete och organisering för att skapa och upprätthålla konkurrens. Det visar forskare i företagsekonomi, som presenterar sina resultat i boken Competition. What it is and why it happens.

Växande överskott av män på landsbygden

10 juli, 2021 - Malmö universitet

Under 1900-talet minskade genusgapet mellan landsbygd och stad i Sverige. Men under 2000-talet har genusgapet återigen ökat och överskottet av män på landsbygden är idag i princip lika stort som 1968. Det finns inga tecken på att utvecklingen kommer vända. Det är tvärtom hög risk att gapet blir större.

Forskning till Internationella dagen för parlamentarism

29 juni, 2021 - Södertörns högskola

Den 30 juni är det den Internationella dagen för parlamentarism, en dag instiftad av FN. För den som vill uppmärksamma dagen finns en stor mängd forskning om demokrati från Södertörns högskola. Forskare från en rad olika ämnen som inriktar sig på olika aspekter av svensk demokrati och samhällsutveckling under de senaste 100 åren finns samlade […]

Ny rapport visar på möjligheterna till bildelning i mindre städer

29 juni, 2021 - Högskolan Väst

Forskningsprojektet SESMA har undersökt möjligheterna och utmaningarna för biltillverkare att lansera en tjänst för bildelning av autonoma fordon i en mindre stad. Resultaten visar på att användarnas livssituation och samverkan mellan flertalet aktörer är avgörande för smarta mobilitetstjänsters framgång.

Sommarforskarlista från Karlstads universitet

22 juni, 2021 - Karlstads universitet

Här hittar du som journalist experter vid Karlstads universitet i sommar. Regeringskris, coronapandemins påverkan ur flera perspektiv, sömnlöshet, solenergi samt stöd till särskilt begåvade barn är några av de ämnen som tas upp.

Trots investeringar och ändrade konsumtionsmönster minskar utsläppen långsamt

16 juni, 2021 - SLU

Svenska tillverkningsföretag har minskat sina utsläpp under de tre första faserna av EU:s handel med utsläppsrätter. De företag som är med i denna handel har dock inte minskat sina utsläpp mer än de som inte är med, och som i stället betalar koldioxidskatt. Det visar Sandra Schusser i en avhandling från SLU.

Eskilstunas nya vetenskapsfestival ska göra fler nyfikna på högre studier

10 juni, 2021 - Mälardalens högskola

Den 9–11 september 2021 går Eskilstunas nya vetenskapsfestival Kunskapsfesten av stapeln. Festivalen arrangeras av Eskilstuna kommun och MDH tillsammans med Sparbanken Rekarne som huvudpartner. Festivalen syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och samtidigt skapa en högre tilltro till forskning och framtid.

Utvecklingsbistånd – vad säger forskningen om dess effekter och potential?

8 juni, 2021 - Handelshögskolan i Stockholm

Forskaren Anders Olofsgård förklarar i sin senaste artikel vad vi kan lära oss om utvecklingsbiståndets effekter från tidigare litteratur inom makro-, mikro- och mesonivå. Anders menar att bistånd till utvecklingsländer är ett komplext fenomen. Utvecklingsbiståndets effekter sträcker sig över många områden och de kan också utvärderas på flera olika nivåer. Enligt honom har fokuset i litteraturen […]

Skolmaten på 60-talet gav eleverna högre inkomst genom livet, visar ny studie

3 juni, 2021 - Lunds universitet

Skolmaten ger inte bara mättnad för stunden. Den ger också långsiktiga fördelar på skolelevernas hälsa, utbildning och livsinkomst. Det visar forskare i nationalekonomi och medicin i en ny studie, publicerad i ansedda The Review of Economic Studies. Hälsoskillnader uppstår tidigt i livet och spelar en stor roll för vilken ekonomi man får som vuxen. Ändå […]

Innovativare företag starkare under pandemin enligt Svenskt innovationsindex

1 juni, 2021 - Karlstads universitet

Ikea rankas som Sveriges mest innovativa företag och Systembolaget har avancerat mest i innovationsförmåga enligt Svenskt innovationsindex 2020 – där kunderna är juryn. Mätningen visar också en genomsnittlig ökad innovationsgrad och att mer innovativa organisationer ställer om för att klara effekterna av pandemin.