Pressmeddelanden

Farmaci

Snabbare vaccin genom europeiskt forskningssamarbete

16 augusti, 2021 - Göteborgs universitet

Forskare vid Göteborgs universitet ingår i ett nytt stort forskningssamarbete som ska snabba på processen att ta fram nya vaccin. Den europeiska läkemedelsindustrin och EU satsar tillsammans 33 miljoner euro på samarbetet där experter från elva länder ingår. Vaccinutveckling är både tidskrävande och dyr. Enligt European Vaccine Initiative, som ska samordna det nya projektet, tar […]

Hur hormoner kan lindra sidospecifika rörelsesvårigheter efter hjärnskada

10 augusti, 2021 - Uppsala universitet

Hormoner som frigörs efter en hjärnskada kan ge rörelseproblem på höger och vänster sida av kroppen visar en ny forskning från bland annat Uppsala universitet. Resultaten tyder också på att hormonblockerande preparat kan motverka de här effekterna. Upptäckten kan få betydelse för behandling av personer med traumatiska hjärnskador eller stroke. Studien är gjord på råttor och publiceras i eLife.

Uppsala universitet i miljardsatsning mot tuberkulos

15 juli, 2021 - Uppsala universitet

Universitet och läkemedelsföretag i tretton länder har gått samman i ett nytt internationellt kunskapskonsortium, UNITE4TB, som med gemensam kraft ska utveckla de verktyg som krävs för nya och effektiva antibiotikabehandlingar mot tuberkulos. Uppsala universitet kommer att bidra med formuleringen av matematiska modeller för att designa och utvärdera kliniska studier.

Ny modell kan bidra till mer anpassade behandlingar av blåscancer i framtiden

7 juli, 2021 - Uppsala universitet

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en ny musmodell för att bättre kunna studera hur cancer i urinblåsan utvecklas hos människan och hur immunförsvaret aktiveras när tumörer växer. Med hjälp av modellen har de kunnat studera hur proteiner förändras före, under och efter att en tumör utvecklats i blåsväggen. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Forskare spårar mRNA för perfekt tajming av leverans till celler

9 juni, 2021 - Chalmers tekniska högskola

Hur väl mRNA-baserade läkemedel tas upp av celler i vävnader är avgörande för deras medicinska effektivitet. En ny metod från forskare vid Chalmers och Astra Zeneca kan leda till snabbare utveckling av de små droppar, så kallade lipida nanopartiklar, som kan användas för att paketera mRNA för leverans till cellerna. – Vi har utvecklat en […]

Läkemedel mot epilepsi kan utvecklas från kåda

8 juni, 2021 - Linköpings universitet

Nya molekyler, utvecklade av forskare vid Linköpings universitet, har lovande egenskaper för att kunna utvecklas till läkemedel mot epilepsi. Bland annat har flera av molekylerna anti-epileptisk effekt, enligt en studie som publiceras i tidskriften Epilepsia.

Expertgrupp vill se fortsatta åtgärder trots effektiva vacciner

25 maj, 2021 - Kungl. Vetenskapsakademien

Vaccinerna har visat sig ha mycket god effekt som skydd mot svår sjukdom och död. Men smittspridningen är fortsatt hög, både globalt och i Sverige. Parallellt med vaccineringen behövs därför fortsatta restriktioner för att inte riskera bakslag. Det menar Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19 i en ny delrapport.

Umeåforskare i amerikansk storsatsning för att bekämpa antibiotikaresistens

12 maj, 2021 - Umeå universitet

Forskare vid Washington University School of Medicine i St. Louis och Umeå universitet beviljas ett prestigefyllt anslag på 11 miljoner dollar från the National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Forskningens mål är att hitta sätt att behandla bakterieinfektioner utan antibiotika samt studera en potentiell ny klass av antibiotika. Professor Fredrik Almqvist vid Umeå universitet är delan

Framställda molekyler som lurar virus att fästa

4 maj, 2021 - Umeå universitet

Pandemier orsakade av virus utgör hot mot den globala folkhälsan. Trots detta finns ytterst få läkemedel för behandling av virussjukdomar. Emil Johansson har i sitt avhandlingsarbete utvecklat molekyler som binder till virus och därmed blockerar viruset från att infektera celler och orsaka sjukdom. Han försvarar sin avhandling fredagen den 21 maj vid Umeå universitet.

Akademier vill ha ökat samarbete för att motarbeta desinformation

3 maj, 2021 - Kungl. Vetenskapsakademien

I samband med Covid-19-pandemin har det blivit allt mer uppenbart vilket stort problem spridningen av falska nyheter, myter och konspirationsteorier är. I en ny rapport efterlyser nu ALLEA, en organisation för vetenskapsakademier i Europa, ökat samarbete för att motverka spridningen av desinformation och minska dess konsekvenser.