Pressmeddelanden

Humaniora

Marinarkeolog från Lunds universitet ledde hämtning av pilot från andra världskriget

20 oktober, 2021 - Lunds universitet

En pilot från andra världskriget har begravts i hans hemstad i Maine, efter ett komplext projekt att bärga kroppen som letts av Lunds universitets arkeolog Brendan Foley. Piloten Ernest N. Vienneau var på ett B-17 bombplan som attackerades 1944 och sjönk utanför Kroatiens kust. 77 år senare har han hämtats hem. – Det var en […]

Digitala vårdkontakter – en lärandeprocess med många perspektiv

19 oktober, 2021 - Jönköping University

Felicia Gabrielsson Järhult forskar kring digitala vårdmöten, resultat visar att användarna är nöjda över den ökade tillgängligheten: –Den digitala vården utvecklas explosionsartat. Med stöd av forskning kan vi lära oss mer om vilka målgrupper och hälsoproblem som detta är ett patientsäkert och gott alternativ för, vilket jag tänker kan spara både resurser och ohälsa, säger hon.

Så ska Östersjön räddas – forskare kommer med viktiga underlag

19 oktober, 2021 - Stockholms universitet

Att rädda Östersjön är ett gemensamt arbete. Genom samarbetsorganisationen Helcom är många länder, myndigheter, forskare och experter runt Östersjön inblandade. Imorgon signeras en uppdaterad åtgärdsplan för Östersjön, Baltic Sea Action Plan, av Östersjöländernas ministrar.

Hitta experten: Skogsforskning vid Stockholms universitet

19 oktober, 2021 - Stockholms universitet

Skogen är ständigt aktuell och ett viktigt område inom forskningen, bland annat för att hitta framtidens lösningar för material, mat och bränsle, men också när det gäller frågor om äganderätt och ekonomiska strukturer, nu och historiskt. Är du journalist och letar efter någon som kan kommentera eller förklara frågor som rör skogen? Välkommen att kontakta någon av Stockholms universitets experter.

Malmö kraftsamlar mot diabetes

19 oktober, 2021 - Malmö universitet

Antalet fall av diabetes typ 2 i Malmö har fördubblats på åtta år. Sjukdomen debuterar i allt lägre åldrar samtidigt som skillnaderna mellan olika stadsdelar är stor. Det visar en ny kartläggning som ska ligga till grund för framtida förebyggande åtgärder i staden.

Vi vet för lite om hur de största däggdjuren påverkar jorden

18 oktober, 2021 - SLU

Flera av jordens största däggdjur är i dag utrotningshotade. Vad händer om de försvinner? Det vet vi inte i dag, eftersom vår kunskap om hur de påverkar sin omgivning – och hela jorden – inte är tillräcklig. Det menar ett internationellt forskarlag som har kartlagt vetenskapliga studier om stora växtätares påverkan på ekosystemen. Nu efterlyser de mer forskning.

Skövdeforskare har kartlagt invasiv främmande krabba i Vänern

18 oktober, 2021 - Högskolan i Skövde

Sonja Leidenberger, lektor i biovetenskap och forskare vid Högskolan i Skövde har genomfört en pilotstudie för att inventera beståndet av den invasiva främmande arten ullhandskrabba i Vänern. Studien visar på en ökad förekomst av arten under de senaste åren.

Hög effektivitet att kombinera olika vaccin mot covid-19

18 oktober, 2021 - Umeå universitet

Personer som fick första dosen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och därefter istället fick ett mRNA-vaccin som andra dos löpte ännu mindre risk att bli sjuka än personer som fått bägge doserna av Astra Zenecas vaccin. Detta visar en nationell studie utförd av forskare vid Umeå universitet.

Nytt omfattande ekosystem av kvalificerad AI-forskning

15 oktober, 2021 - Umeå universitet

Ett starkt, hållbart och universitetsomfattande ekosystem inom AI-forskning, i ledande forskningsmiljöer. Det är målet när universitetsstyrelsen nu klubbat igenom strategin för den riktade insatsen inom tillämpad AI-forskning.

Först i världen med autonom skotning

15 oktober, 2021 - Luleå tekniska universitet

För första gången i världshistorien har en självkörande skogsmaskin klarat av att skota autonomt – alltså att helt utan mänsklig inblandning hämta och transportera rundvirke. Forskarna bakom det lyckade försöket ser det som ett viktigt steg mot ett mer hållbart skogsbruk.