Pressmeddelanden

Humaniora

Nytt konstrum slår upp dörrarna på Södertörns högskola – välkomna till Art Space

23 september, 2022 - Södertörns högskola

29 september öppnar Art Space, högskolans nya satsning på konst och offentliga samtal. Öppningsutställningen kretsar kring två konstnärer som spelat en central roll för gestaltningen av 1970-talets Huddinge och Södertälje: Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior. Med Art Space vill Södertörns högskola vara med och skapa ett offentligt samtal om Flemingsberg. Utställningsrummet är en plats där […]

Högre temperaturer gör det svårt för fikonträdets pollinatörer

23 september, 2022 - Uppsala universitet

Forskare från bland annat Uppsala universitet har undersökt effekten av stigande temperaturer på livslängden hos pollinerande fikonsteklar. Resultaten visar att steklarna levde mycket kortare liv vid höga temperaturer, vilket skulle göra det svårt för dem att ta sig den långa sträckan mellan träden de pollinerar.

Ultraljudsundersökning minskar oro hos kvinnor som gjort kejsarsnitt

22 september, 2022 - Malmö universitet

Det är vanligt att kvinnor som gjort kejsarsnitt känner en oro över hur livmodersärret läker och hur de ska klara en ny graviditet och förlossning. I en ny studie har kvinnor i Skåne erbjudits ultraljudsundersökning och samtal med en obstetriker några månader efter kejsarsnittet. Resultatet: Oron och ångesten minskade betydligt inom gruppen.

Känslorna är starka när elever svarar om Förintelsen

21 september, 2022 - Malmö universitet

Andra världskriget och Förintelsen väcker stort intresse inom såväl historieämnet som inom kulturen. Svenskar kan mycket om det, ändå är frågan i skolans nationella prov om orsaker till Förintelsen en som många elever misslyckas med, visar en ny studie. Resultatet ställer frågan ”Vad kan vi lära av historien?” på sin spets.

Chattbotar vet när du kommer att skratta

21 september, 2022 - Göteborgs universitet

Snart kommer chattbotarna att kunna skratta åt dina skämt. De vet dessutom när du kommer att skratta – innan du själv är medveten om det.  Det visar en ny avhandling som bland annat undersökt ögonrörelsemönster kopplade till skratt. Dialogsystem syftar på teknologier som exempelvis chattbotar eller konversationsagenter som människor kan prata med. Systemen använder stora […]

Så fastnar skrämmande minnen i vissa hjärnor

21 september, 2022 - Linköpings universitet

Forskare vid Linköpings universitet har hittat en biologisk mekanism som förstärker lagringen av skrämmande minnen i hjärnan. Studien, som är gjord på råttor, publiceras i tidskriften Molecular Psychiatry. Upptäckten ger ny kunskap om mekanismer bakom ångestrelaterade sjukdomstillstånd och identifierar en möjlig gemensam mekanism bakom ångest och alkoholberoende.

Så kan ett dataspels försäljning förutspås

21 september, 2022 - Högskolan i Skövde

I en ny studie från Högskolan i Skövde, University of Virginia och Lancaster University har forskare tagit fram en modell som dataspelsföretag kan använda för att förutspå konkurrenters försäljning, planera kommande lanseringar och investeringar i sina spel. Modellen baseras på indata från egen, tidigare försäljning och Googletrender gällande konkurrenternas kommande lanseringar.

PRESSINBJUDAN presentation och driftsättning av unik solcellslastbil

20 september, 2022 - Uppsala universitet

PRESSINBJUDAN: Scania, Midsummer, Eksjö Maskin & Truck, Dalakraft, Ernst Express och forskare vid Uppsala universitet bjuder in till pressvisning av en ny – helt unik – solcellslastbil. Tillsammans arbetar vi för att utveckla en ny generation lastbilar, där solceller på lastbilarna genererar solenergi som direkt kan minska koldioxidutsläppen från lastbilen och dessutom ge el till elnätet.

Vargar kan knyta an till människor

20 september, 2022 - Stockholms universitet

För hundar är det ofta naturligt att visa tillgivenhet mot människor. Forskare från Stockholms universitet har nu sett samma anknytningsbeteende hos vargar mot de människor som tar hand om dem.