Pressmeddelanden

Humaniora

Utbrottet i Fagradalsfjäll öppnade sällsynt fönster för vulkanforskare

30 juni, 2022 - Uppsala universitet

Vulkanutbrottet i området Fagradalsfjäll på sydvästra Island förra året hänförde såväl naturälskare som forskare. Utbrottet gav geologer ett unikt tillfälle att studera magma som samlats i en magmareservoar djupt i jordskorpan och härstammar från jordens mantel (minst 20 km under jordytan).

Brinnande våtmarker bakom värsta massutdöendet

30 juni, 2022 - Naturhistoriska riksmuseet

Uttorkade våtmarker som förstördes av skogsbränder kan ha utlöst ekosystemens kollaps under jordens värsta massutdöende för 252 miljoner år sedan, visar ny forskning. Även dagens våtmarker är viktiga kolsänkor för att minska effekterna av vår tids klimatförändring.

Fyra miljöövervakare med rätt att dyka

30 juni, 2022 - Umeå universitet

Nu kan Umeå universitet stoltsera med att ha fyra anställda som har svenskt yrkesdykarcertifikat S-30. På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten ska makrovegetationen i Bottniska viken övervakas inom den nationella miljöövervakningen.

Kvinnor tar allt större plats i supporterkulturen

30 juni, 2022 - Malmö universitet

Fotbollsfans som är kvinnor breder ut sig. På läktaren och på sociala medier skapar de kvinnliga supportrarna i Sverige sin egen tydliga kultur och identitet, visar ny forskning.

Varg blev hund både i öst och väst

29 juni, 2022 - Naturhistoriska riksmuseet

Dagens hundar härstammar från två olika vargpopulationer som tämjdes i östra eller centrala Asien. Det har forskare kommit fram till efter att ha analyserat dna från förhistoriska vargar på norra halvklotet. Hundar med afrikanskt och europeiskt ursprung har dessutom ett visst arv från förhistoriska vargar i Mellanöstern i sitt dna. Studien publiceras i Nature.

För tidigt födda barn klarar sig bra i skolan

29 juni, 2022 - Umeå universitet

En ny studie har tittat på hur för tidigt födda barn presterar i skolan. När man jämförde skolbetyg hos fullgångna barn med barn som fötts måttligt för tidigt såg man inga skillnader. Barn som hade fötts extremt tidigt hade sämre skolbetyg. Men de extremt för tidigt födda barn som gick i toppresterande skolor hade lika bra betyg som fullgångna barn i ett genomsnittligt rektorsområde.

Nära hälften födda i slutet av 1800-talet fick aldrig barnbarnsbarn

29 juni, 2022 - Stockholms universitet

Vilka omständigheter påverkar ifall släktlinjer dör ut? I en ny studie från Stockholms universitet har forskarna undersökt befolkningsdata mer än hundra år bakåt i tiden för att ta reda på varför nära hälften av män och kvinnor i Skellefteåregionen födda 1885–1899 aldrig fick några barnbarnsbarn, trots en hög befolkningstillväxt under perioden.

Användandet av Microsoft 365 kan bryta mot lagen

29 juni, 2022 - Högskolan i Skövde

I en ny studie från Högskolan i Skövde har forskare undersökt hur enskilda myndigheter undersöker avtalsvillkor för den globala molnlösningen Microsoft 365 innan den tas i bruk. Resultaten visar betydande brister avseende efterlevnad av gällande rätt. Avtalsvillkoren för lösningen är till stora delar okända för respektive myndighet.

15 miljoner till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar

28 juni, 2022 - Umeå universitet

Linda Sandblad, forskare på Kemiska institutionen vid Umeå universitet har utsetts till Research Infrastructure Fellows av Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF. Hon erhåller 15 miljoner under fem år för projektet Centrum för Elektronmikroskopi i Umeå.