Pressmeddelanden

Humaniora

Umeåforskare i amerikansk storsatsning för att bekämpa antibiotikaresistens

12 maj, 2021 - Umeå universitet

Forskare vid Washington University School of Medicine i St. Louis och Umeå universitet beviljas ett prestigefyllt anslag på 11 miljoner dollar från the National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Forskningens mål är att hitta sätt att behandla bakterieinfektioner utan antibiotika samt studera en potentiell ny klass av antibiotika. Professor Fredrik Almqvist vid Umeå universitet är delan

Mer fokus på delad lyx än delat arbete i moderna gemenskapsboenden

12 maj, 2021 - Malmö universitet

Tillgång till spa, vinkällare och gemensam takterrass. Det uppdaterade konceptet gemenskapsboende ser inte längre ut som det gjorde förr. ”Att dela bostad handlar i det här sammanhanget om lyx. Du ska gymma, sola och dricka fina viner”, säger Karin Grundström, professor i arkitektur vid Malmö universitet.

Våld i kärleksrelationer vanligt bland unga

12 maj, 2021 - Stockholms universitet

Många ungdomar blir utsatta för våld eller trakasserier i den egna kärleksrelationen. Skolan och hemmet är platser där våldet sker och där vuxna ofta finns närvarande. Det framkommer i den första större svenska studien om ungas våld i relationer. Studien är en del i en avhandling av Sibel Korkmaz som disputerade vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, den 11 maj 2021.

Så vill aktörer att staten stödjer koldioxidlagring

11 maj, 2021 - Linköpings universitet

För att Sverige ska kunna nå sina klimatmål siktar man på en teknik som kan fånga in och lagra koldioxid från biobränslen. Men hur tekniken ska bekostas är oklart. En ny rapport visar att aktörer inom området vill se ett statligt stöd som bygger på omvända auktioner. På så vis kan det bli lönsamt att investera i koldioxidlagring.

Gamla lärdomar i kemometri kan förbättra modern AI – och tvärtom

11 maj, 2021 - Umeå universitet

Med ökad användning av automatiska system är det viktigt att vi förstår begränsningarna i alla delar av kedjan. Rickard Sjögren har utforskat gränssnittet mellan kemometri och AI för att hitta metoder som kan förbättra förutsättningarna för förståelse. Han försvarar sin avhandling fredagen den 28 maj vid Umeå universitet.

Det allra vackraste för trendiga fruntimmer

11 maj, 2021 - Uppsala universitet

När de första stick- och virkbeskrivningarna på svenska publicerades i mitten av 1800-talet, beskrevs det som det allra vackraste av alla fruntimmerhandarbeten. Såväl till nytta som till nöje för den trendmedvetna och flitiga medel- och överklasskvinnan. Några årtionden senare har mönstren flyttat in i modejournalerna. I en ny avhandling från undersöks hur de förändringarna påverkade handarbetet.

Omsorg i fokus för ny 5G-teknik

11 maj, 2021 - Luleå tekniska universitet

På ett särskilt boende i Övertorneå öppnar Luleå tekniska universitet Sveriges nordligaste testbädd för 5G. Syftet med testmiljön är att underlätta användningen av ny teknik inom vård- och omsorgsområdet. Först ut i testbädden är ett videokonferenssystem och en tillsynsrobot.

En kollektiv existentiell kris – Jonna Bornemark gästar podden Klimatgap

10 maj, 2021 - Södertörns högskola

En kris kan få oss att släppa det som vi tidigare tagit för givet. Vad blir möjligt då? Och vad är verkligen riktigt viktigt? Klimatgap gästas av filosofen och författaren Jonna Bornemark. Det blir ett livligt samtal om att vara människa i klimatkrisen. Isak Jarnehäll undrar vilken roll de existentiella frågorna har för omställningen. Och […]

Christina Storm Mienna ny föreståndare för Várdduo

10 maj, 2021 - Umeå universitet

Christina Storm Mienna, universitetslektor vid Umeå universitet och övertandläkare vid Region Västerbotten, har utsetts till ny föreståndare för Várdduo – Centrum för samisk forskning.

Forskningsfynd utmanar bilden av hur vår hörsel fungerar

10 maj, 2021 - Linköpings universitet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort flera upptäckter om hur hårcellerna i innerörat, som omvandlar ljud till nervsignaler till hjärnan, fungerar. Fynden, som presenteras i Nature Communications, utmanar den bild av hörselorganet som funnits i årtionden. Ökad kunskap om hur örats hårceller stimuleras av ljud är viktigt för bland annat optimering av hörhjälpmedel som cochleaimplantat.