Pressmeddelanden

Matematik

Pressinbjudan: Crafoordpristagare på plats i Lund när priset fyller 40 år

25 mars, 2022 - Kungl. Vetenskapsakademien

Vill du träffa geologen som tecknat en bild av livets första tre miljarder år på jorden, eller läkaren som identifierat en helt ny grupp av autoinflammatoriska sjukdomar? Vid årets Crafoord Days i Lund hyllas de senaste tre årens Crafoordpristagare i närvaro av Kronprinsessan Victoria.

Framsteg i matematik kan ge ny kunskap om universums gåtor

9 mars, 2022 - Chalmers tekniska högskola

Hur går Einsteins teorier ihop med kvantmekanikens lagar? I många decennier har forskare försökt att förena Einsteins teori för gravitation med kvantmekanik, vilket skulle kunna ge oss ingående kunskap om till exempel svarta hål och universums födelse. Nu presenterar forskare på Chalmers resultat som visar hur gravitation framträder ur ett speciellt kvantmekaniskt system. Modern teoretisk […]

Göran Gustafssonpriser till forskning om cancertumörer och kvantmaterial

4 mars, 2022 - Kungl. Vetenskapsakademien

Vad händer när ljus och molekyler kopplas samman? Varför svarar vissa cancerpatienter bättre på behandling med immunterapi än andra? Det är några av de frågor som fem yngre forskare i Sverige söker svaren på. De tilldelas nu Göran Gustafssonprisen och får dela på närmare 27 miljoner svenska kronor.

Läroplaner och matematisk resonemangsförmåga beforskas

17 februari, 2022 - Umeå universitet

Ett projekt på Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik vid Umeå universitet får sex miljoner av Vetenskapsrådet för att studera matematisk resonemangsförmågas dubbla roll i skolans läroplaner.

Matematiker och datavetare får fakultetens pedagogiska pris

16 februari, 2022 - Umeå universitet

Lisa Hed, universitetslektor på Institutionen för matematik och matematisk statistik, och Lena Kallin Westin, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap, belönas med Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris 2022.

Matematisk modell användbar i pandemiplanering

16 december, 2021 - Lunds universitet

Med hjälp av en matematisk modell har forskare lyckats koppla samman bekräftade covid-19-fall med intensivvårdsinskrivningar och dödsfall. Modellen, som gör det möjligt att förutse och planera sjukvårdsbelastning, kan bli värdefull under den pågående pandemin samt vid framtida epidemier. Det är med hjälp av en så kallad FIR-modell (en typ av filter för digitala system) som […]

Ny algoritm kan upptäcka sepsis snabbare inom intensivsjukvården

28 oktober, 2021 - Uppsala universitet

Tidig upptäckt av sepsis är avgörande för att rädda liv. Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en så kallad prediktionsalgoritm som kan förutspå risken för att en intensivvårdspatient ska drabbas av sepsis flera timmar innan tillståndet kan diagnosticeras med de kriterier som idag används inom vården. Forskningen presenteras i den vetenskapliga tidskriften JMIR Formative Research.

Eskilstunas nya vetenskapsfestival ska göra fler nyfikna på högre studier

10 juni, 2021 - Mälardalens universitet

Den 9–11 september 2021 går Eskilstunas nya vetenskapsfestival Kunskapsfesten av stapeln. Festivalen arrangeras av Eskilstuna kommun och MDH tillsammans med Sparbanken Rekarne som huvudpartner. Festivalen syftar till att sänka trösklar till högre utbildning och samtidigt skapa en högre tilltro till forskning och framtid.

Barn blev bättre på matte efter kognitiv träning

20 maj, 2021 - Karolinska Institutet

Barn som tränade visuellt arbetsminne och problemlösning förbättrade sina mattekunskaper mer än barn som fokuserade på rotationsövningar. Det visar en stor studie av forskare vid Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Nature Human Behaviour. Resultatet tyder på att kognitiv träning kan förbättra skolprestation och att när det kommer till matte, så spelar typen av kognitiv […]