Pressmeddelanden

Media och IT

Programmerare över 35 kan hälsa hem

5 december, 2023 - Malmö universitet

Det finns en extrem ungdomsfixering inom programmeringsmiljöer världen över, vilket för med sig risker som fördomar och kunskapsbrister. Det framgår i den nyligen utgivna boken ”Digital Ageism: How it Operates and Approaches to Tackling it”.

Ska ta fram säkra reservdelar för människor med hjälp av AI

5 december, 2023 - Högskolan i Skövde

I ett nytt forskningsprojekt ska forskare från Högskolan i Skövde utveckla en AI-baserad metod som kan förutsäga risken för avstötning av transplantat. Förhoppningen är att patienter snabbare ska få tillgång till nya behandlingar av svåra sjukdomar. Vinnova finansierar projektet med nära sex miljoner kronor.

AI-teknologi, chattbotar och digital säkerhet – vem kan svara på vad?

14 november, 2023 - Stockholms universitet

Hur ser den senaste forskningen ut när det gäller AI-teknologi, cybersäkerhet och digital brottsbekämpning? Vilka regleringar är på gång och hur ser de etiska aspekterna ut? Vid Stockholms universitet finns flera forskare som är kunniga inom ämnesområdet.

Nostalgi och minnen efter tio år med sociala medier

14 november, 2023 - Göteborgs universitet

I takt med att möjligheterna förändrats och teknologin utvecklats, är minnen och nostalgi idag en stor del av vårt användande av sociala medier. Det visar en studie från Göteborgs universitet och Högskolan Väst. Forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan Väst har under tio år följt en grupp med elva aktiva sociala medieanvändare och låtit dem […]

Ny avhandling: Källkodstäthet ger förståelse för hur programvara förändras över tid

20 oktober, 2023 - Linnéuniversitetet

Sebastian Hönel från Linnéuniversitetet har i sin avhandling i datavetenskap introducerat en ny metod för att mäta och förbättra kvaliteten på programvaruprocesser. Genom att använda digital data från utvecklingsprocessen i kombination med expert- och datadriven analys kan man förutse problem och besluta om eventuella förbättringar. Ett av de nya verktygen som Sebastian Hönel har utvecklat […]

Regionens företag får hjälp med AI på AI-dagen

16 oktober, 2023 - Jönköping University

Den 17 oktober arrangeras AI-dagen i nya Science Park Towers i Jönköping. Årets tema är ”AI lokalt och på riktigt.” Forskare och specialister från de lokala storsatsningarna AFAIR och AI Readiness finns på plats för att matcha regionens företag och studenter med rätt kompetens. Ämnet är hett och eventet är slutsålt.

Nytt verktyg kan analysera din text med AI

3 oktober, 2023 - Göteborgs universitet

Nu lanserar Göteborgs universitet ett nytt digitalt språkverktyg. Med Mink är det möjligt att ladda upp sina egna texter och analysera dem med hjälp av språkteknologiska metoder, alltså språkbaserad AI. Verktyget är fritt och nu tillgängligt för allmänheten. Språkbanken Text vid Göteborgs universitet utvecklar och tillhandahåller forskningsinfrastruktur, det vill säga avancerade digitala verktyg främst avsedda […]

Skövdeforskare hjälper centralbanker sätta ränta

3 oktober, 2023 - Högskolan i Skövde

I samverkan med Internationella valutafonden (IMF) har Skövdeprofessorn Nikolaos Kourentzes tagit fram verktyg som hjälper centralbanker att sätta räntan för en effektiv penningpolitik. Fyra länder runt om i världen har redan tagit hjälp av verktygen.

Interaktiv teknologi nyckeln till framgång för frivilliga nätverk

27 september, 2023 - Stockholms universitet

Digital teknik som gör det lätt för företag, individer och volontärer att nå varandra spelar en avgörande roll för framgången för dagens frivilligorganisationer. Det visar en ny avhandling i data- och systemvetenskap från Stockholms universitet, där arbete för minskat matsvinn står i fokus. Avhandlingen bidrar med fem ”fallgropar” elle nyckelfrågor för den som vill skapa sociotekniska nätverk.

Bättre mobiltäckning och högre kapacitet i Luleå skärgård

25 september, 2023 - Luleå tekniska universitet

En 45 meter hög så kallad samhällsmast har uppförts på Storbrändön i Luleå skärgård. Masten stärker samhällsberedskapen och ökar säkerheten bland annat för sjöfarten i området. Den ger bättre täckning och högre kapacitet för mobiltelefoni och bredbandstjänster för människor runt om i skärgården.