Pressmeddelanden

Naturvetenskap

Kol från skogsavfall kan användas i framtidens energilagring

25 september, 2023 - Umeå universitet

Forskare har hittat ett sätt att omvandla billigt skogsavfall, som kottar, till kolmaterial som kan användas till energilagring. Metoden gör det möjligt att enkelt och miljövänligt finfördela kol i vatten, även när det inte är vattenlösligt. Blandningen kan sedan sprejas på en yta för att framställa elektroder till superkondensatorer.

Bildning och kunskap hyllas i Blå hallen

25 september, 2023 - Stockholms universitet

Den 29 september är det dags för Stockholms universitets årliga installations- och promotionshögtid i Blå hallen i Stockholms stadshus – den mest traditionsomgärdade av de akademiska ceremonierna. Vid högtiden uppmärksammas såväl nyblivna doktorer som nya professorer och hedersdoktorer.

Banbrytande upptäckt går till kärnan med universums starkaste kraft

21 september, 2023 - Chalmers tekniska högskola

Forskare på Chalmers har bidragit till att den flyktiga atomkärnan syre-28 kunnat observeras för första gången. Upptäckten publicerades nyligen i tidskriften Nature och kastar nytt ljus över den starka kraften som är central för all synlig materia i universum.

Bortom återvinning: ny roll för autofagiprotein i membranreparation upptäckt

20 september, 2023 - Umeå universitet

Att upprätthålla strukturen hos intracellulära membran är väsentligt för att bevara normal cellulär funktion. Ny forskning av ett team av biokemister vid Umeå universitet identifierar en strategi som används av celler för att upptäcka och reparera membran som har skadats av kemisk eller bakteriell stress.

RNA från utdöd art återskapat för första gången

19 september, 2023 - Stockholms universitet

Forskare har för första gången isolerat och sekvenserat RNA-molekyler från en utdöd art. Analyserna gjordes på ett mer än hundra år gammalt exemplar av en tasmansk tiger som bevarats torkat i rumstemperatur i en museisamling. Resultaten har betydelse för försöken att återuppliva utdöda arter, som tasmanska tigern och den ullhåriga mammuten, men även för att studera pandemiska RNA-virus.

Flyttfåglar tar längre flygturer för att ge sina ungar en bättre start i livet

18 september, 2023 - Lunds universitet

Klimatförändringar gör att våren kommer tidigare. Men flyttfåglarna hänger inte med i svängarna och kommer för sent till födan när de ska häcka. Genom att få fåglarna att flyga lite längre norrut har forskare i Lund och i Nederländerna sett att fåglarna kan ge sina ungar en bättre start i livet. Den globala uppvärmningen ställer […]

Bättre körsbärsskörd när flera biarter sköter pollineringen

14 september, 2023 - Göteborgs universitet

För att få den största skörden av körsbär så ska pollineringen skötas av både honungsbin och murarbin. En ny studie ledd av en forskare på Göteborgs universitet visar på ännu en vinst med biologisk mångfald. Körsbär är, liksom många andra fruktbärande växter, beroende av korspollinering för att bära frukt. Det innebär att en fruktodling behöver […]

Henrik Drakes forskning är med i Nobelprismuseets utställning Fungi – Svampar i konst och vetenskap

12 september, 2023 - Linnéuniversitetet

Hallå där Henrik Drake… Högupplösta pressbilder för nedladdning>> ­ Henrik Drake, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet, är med i en utställning på Nobelprismuseet i Stockholm om svampar i konst och vetenskap. Utställningen öppnar den 30 september och utforskar svamparnas värld genom konstverk, designobjekt, mode och samtida vetenskaplig forskning. Hur känns det att vara en del […]

Fiskarna i havet krymper men blir samtidigt fler

8 september, 2023 - Göteborgs universitet

Saltvattensfiskar har minskat i storlek de senaste 60 åren. Men mängden liv hålls konstant genom att fiskarna blir fler till antalet, skriver forskarna i en artikel publicerad i Science.