Pressmeddelanden

Nytt om namn

Sju av tio piloter skulle misslyckats med Hudson-nödlandningen

30 augusti, 2021 - Högskolan i Gävle

När en Airbus slår eld strax efter start fattar kapten Chesley Sullenberger ett blixtsnabbt beslut, att landa i Hudson River i New York, och räddar samtliga passagerare.

”Det handlar inte om tur, vissa piloter har en förmåga att tänka snabbt under extrem stress och vårt test visar vilka de är,” säger Eduardo Rosa, neurokognitiv forskare vid Högskolan i Gävle.

Carolina Klüft hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin

8 juni, 2021 - Göteborgs universitet

Tidigare friidrottaren Carolina Klüft har utsetts till medicine hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hennes arbete att inspirera till en aktiv livsstil stärker Sahlgrenska akademins forskningsfokus på att förebygga ohälsa med fysisk aktivitet. Carolina Klüft, född 1983, är en av tidernas bästa sjukampare. Hon avslutade sin framgångsrika karriär som elitidrottare 2012, och har sedan dess […]

Framtidens industriarbetare är inte mest hotad – det är fotomodellen

2 juni, 2021 - Högskolan i Gävle

​- Framtidens operatör kommer att vara ett delvis nytt och mycket mer mångfacetterat yrke än idag, aktiv på ett helt annat sätt med hjälp av teknologin, säger Niclas Björsell, docent i elektronik och forskare vid Högskolan i Gävle.

– Unga vill att deras arbete ska ha en mening, bidra något till världen. Den här utvecklingen är bra för hållbarheten och jobben kommer finnas kvar.

Många fördelar med kontorsjobb utomhus

25 maj, 2021 - Malmö universitet

Även den som har ett kontorsjobb kan utföra arbetsuppgifter utomhus. Att arbeta utomhus bidrar till trivsel och återhämtning. Men det för också med sig skuldkänslor. Det visar den första internationella studie som utforskar kontorsjobb utomhus.

Så har 12 år av forskning utvecklat länets industriföretag

3 maj, 2021 - Högskolan i Gävle

​Nu berättar forskarna själva om resultaten från det center som 2009 bildades vid Högskolan i Gävle för att utveckla och förnya regionens industriföretag.

Ett 20- tal forskare har, i samproduktion med ett hundratal industriföretag, arbetat för att utveckla spetskunskaper och industriella tillämpningar för framtiden.

Gävle lyckas attrahera manliga socionomstudenter

29 april, 2021 - Högskolan i Gävle

De yrkesverksamma männen inom socialt arbete är en bristvara. Socionomutbildningarna har här ett stort ansvar och i Gävle har man lyckats.

1991 av de sökande till utbildningen i Gävle är också över 35 år, tre gånger så många som lärosätet som kommer närmast, Umeå universitet.
– Det är en väldig tillgång att vi får sökande med en större livserfarenhet, säger Maria Sjölund, utbildningsledare.

Högskolans robotlabb unika i Sverige

26 april, 2021 - Högskolan i Gävle

– Vi behåller våra labb och det är vi ganska ensamma om i Sverige. Det är en fantastisk resurs både när det gäller utbildning och för att visa industriella tillämpningar, säger Niclas Björsell.
– Att vi nu lyckats ta hem produktion till Sverige beror på att vi är duktiga på att automatisera. Ska vi ha någon industri i Sverige så är detta nödvändigt, det är vår enda chans, säger Niclas Björsell.