Pressmeddelanden

Ospecificerat

Årets alumner ger barn bättre vård och synliggör afrosvenskar i konsten

20 september, 2022 - Linköpings universitet

Sjuksköterskan Gunilla Lööf har i över 25 år kämpat för barns rätt till bra förberedelser inför möten med sjukvården och bland annat grundat den innovativa vårdsajten Narkoswebben. Konstnären och filmregissören Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria. De är Årets alumner 2022 vid Linköpings universitet.

Covid-19:s effekter på nervsystemet studeras i nytt projekt

16 september, 2022 - Umeå universitet

Ett europeiskt forskningsprojekt ska i fem år undersöka neurologiska och psykiatriska långtidseffekter efter genomgången infektion i covid-19, något som håller på att bli ett samhällsproblem. Umeå universitet är ett av tio lärosäten i sju länder som ingår i projektet.

Så maxar du din digitala läsning i sommar

28 juni, 2022 - Malmö universitet

Kanske ser du fram emot att spendera semestern läsande på surfplattan i hängmattan, eller att ta dig an en podcast du blivit tipsad om. Att läsa digitalt kräver dock mer av dig än du kan tro, menar Maria Engberg, docent i medieteknik vid Malmö universitet.

Projekt ska larma om infektioner till följd av ändrat klimat

7 juni, 2022 - Umeå universitet

Ett varningssystem för smittsamma sjukdomar och verktyg för beslutsfattande ska skapas i ett internationellt projekt som nu startar. Projektet som leds från universiteten i Heidelberg och Umeå ska särskilt fokusera på den ökande risken för att sjukdomar sprids mellan djur och människa när klimatet förändras.

Flying Seeds – japansk landart i Botaniska trädgården

17 maj, 2022 - Uppsala universitet

Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av forskaren Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.

Stor skillnad i kreativitet när idrotten skulle bli covid-säker

16 maj, 2022 - Malmö universitet

Att flytta utomhus blev ett sätt för många att kunna fortsätta med träning och idrottsverksamhet under pandemin. Kommersiella aktörer inom träningssektorn var bättre på att hitta kreativa lösningar under omställningen än föreningsidrotten, visar ny forskning.

Nya forskarrön öppnar för framtida behandling av sorkfeber

11 maj, 2022 - Umeå universitet

En speciell sorts antikroppar visar lovande resultat för att bekämpa infektioner som orsakas av virusfamiljen hantavirus, där bland annat sorkfeber ingår. Det visar en studie av forskare vid Umeå universitet i samarbete med forskare i Finland och USA.

Viljan att äga utmaning för klädbibliotek

1 april, 2022 - Göteborgs universitet

Trots att klädbibliotek marknadsförs som ett mer hållbart sätt att uppdatera garderoben än att köpa nytt, så har det varit svårt att få den här typen av delningsekonomi att gå runt. Något som delvis kan bero på den relation vi har till våra kläder, visar en ny studie på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Forte fördelar 66 miljoner kronor till praktiknära forskning om socialtjänsten

28 mars, 2022 - Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Vilka stödinsatser och interventioner är effektiva, och hur kan socialtjänstens arbetssätt förbättras? Nu beviljar Forte finansiering till 13 klient- och praktiknära forskningsprojekt inom socialtjänstens verksamhetsområden. Totalt fördelas 66 miljoner kronor för åren 2022–2025.