Pressmeddelanden

Ospecificerat

Flying Seeds – japansk landart i Botaniska trädgården

17 maj, 2022 - Uppsala universitet

Sex individuella landartverk och ett gemensamt uppförs just nu i Botaniska trädgården i Uppsala. Det är en grupp inbjudna japanska konstnärer som inspirerats av trädgården och även av forskaren Carl Peter Thunbergs resor till Japan under slutet av 1700-talet. Under en dryg veckas tid skapas den platsbyggda konsten till årets sommarutställning Flying Seeds i området runt Linneanum.

Stor skillnad i kreativitet när idrotten skulle bli covid-säker

16 maj, 2022 - Malmö universitet

Att flytta utomhus blev ett sätt för många att kunna fortsätta med träning och idrottsverksamhet under pandemin. Kommersiella aktörer inom träningssektorn var bättre på att hitta kreativa lösningar under omställningen än föreningsidrotten, visar ny forskning.

Nya forskarrön öppnar för framtida behandling av sorkfeber

11 maj, 2022 - Umeå universitet

En speciell sorts antikroppar visar lovande resultat för att bekämpa infektioner som orsakas av virusfamiljen hantavirus, där bland annat sorkfeber ingår. Det visar en studie av forskare vid Umeå universitet i samarbete med forskare i Finland och USA.

Viljan att äga utmaning för klädbibliotek

1 april, 2022 - Göteborgs universitet

Trots att klädbibliotek marknadsförs som ett mer hållbart sätt att uppdatera garderoben än att köpa nytt, så har det varit svårt att få den här typen av delningsekonomi att gå runt. Något som delvis kan bero på den relation vi har till våra kläder, visar en ny studie på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Forte fördelar 66 miljoner kronor till praktiknära forskning om socialtjänsten

28 mars, 2022 - Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Vilka stödinsatser och interventioner är effektiva, och hur kan socialtjänstens arbetssätt förbättras? Nu beviljar Forte finansiering till 13 klient- och praktiknära forskningsprojekt inom socialtjänstens verksamhetsområden. Totalt fördelas 66 miljoner kronor för åren 2022–2025.

Forskarskola ska förändra lärarutbildningar

25 mars, 2022 - Jönköping University

Idag hamnar många elever utanför i skolan och detta motverkar deras utveckling och lärande. Därför startar nu en forskarskola med syfte att förbättra lärarutbildningarna och undervisningen i skolan med avseende på språk och litteratur.

Snickarmästare får Sveriges största lärarpris: ”Stor ynnest”

23 mars, 2022 - Linköpings universitet

Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet, får Ingemars Lärarpris som med prissumman på minst 500 000 kronor är Sveriges största lärarpris.
– Att få umgås med unga människor som verkligen vill någonting är en stor ynnest. Jag känner en stor tacksamhet, stolthet och ödmjukhet inför att få det här priset, säger Leif Burman.

Experter om Vasaloppet, folkhälsa och träning

1 mars, 2022 - Högskolan Dalarna

Vasaloppet sätter fokus på träning, att leva ett aktivt liv och folkhälsa – det är områden som Högskolan Dalarna bedriver forskning på. Här finns kontaktuppgifter till våra experter som forskar och utvecklar så att människor ska kunna må och prestera bättre.

Ljungby får utlokalisera förskollärarutbildning

23 februari, 2022 - Jönköping University

Nu är det klart att Ljungby kommun kommer starta en förskollärarutbildning med Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU) som utbildningsansvarig. Redan till hösten börjar studenterna att läsa den 3.5-åriga utbildningen på Campus Ljungby.