Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

Utbrottet i Fagradalsfjäll öppnade sällsynt fönster för vulkanforskare

30 juni, 2022 - Uppsala universitet

Vulkanutbrottet i området Fagradalsfjäll på sydvästra Island förra året hänförde såväl naturälskare som forskare. Utbrottet gav geologer ett unikt tillfälle att studera magma som samlats i en magmareservoar djupt i jordskorpan och härstammar från jordens mantel (minst 20 km under jordytan).

Fyra miljöövervakare med rätt att dyka

30 juni, 2022 - Umeå universitet

Nu kan Umeå universitet stoltsera med att ha fyra anställda som har svenskt yrkesdykarcertifikat S-30. På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten ska makrovegetationen i Bottniska viken övervakas inom den nationella miljöövervakningen.

Kvinnor tar allt större plats i supporterkulturen

30 juni, 2022 - Malmö universitet

Fotbollsfans som är kvinnor breder ut sig. På läktaren och på sociala medier skapar de kvinnliga supportrarna i Sverige sin egen tydliga kultur och identitet, visar ny forskning.

Nära hälften födda i slutet av 1800-talet fick aldrig barnbarnsbarn

29 juni, 2022 - Stockholms universitet

Vilka omständigheter påverkar ifall släktlinjer dör ut? I en ny studie från Stockholms universitet har forskarna undersökt befolkningsdata mer än hundra år bakåt i tiden för att ta reda på varför nära hälften av män och kvinnor i Skellefteåregionen födda 1885–1899 aldrig fick några barnbarnsbarn, trots en hög befolkningstillväxt under perioden.

15 miljoner till forskningsinfrastruktur för framtidens utmaningar

28 juni, 2022 - Umeå universitet

Linda Sandblad, forskare på Kemiska institutionen vid Umeå universitet har utsetts till Research Infrastructure Fellows av Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF. Hon erhåller 15 miljoner under fem år för projektet Centrum för Elektronmikroskopi i Umeå.

Färgen som kan omvandla värme till el

28 juni, 2022 - KTH (Kungliga Tekniska högskolan)

I en nypublicerad artikel i den vetenskapliga tidskriften American Chemical Society Applied Materials & Interfaces rapporterar KTH-forskarna att de tagit fram en termoelektrisk färg för apparater och ytor som ger ifrån sig lägre värme än 100 grader Celsius. Tanken är att alstrad värme ska återanvändas för energiförsörjning.

99 snabba expertanalyser av det svenska valet

28 juni, 2022 - Mittuniversitetet

11 september går Sverige till val efter en dramatisk mandatperiod med flera regeringskriser, en pandemi, utbrottet av ett nytt stort krig i Europa och ett nytt svenskt ställningstagande till Nato. Tio dagar efter riksdagsvalet släpps en unik valanalys från forskare vid tjugofem svenska lärosäten. Satsningen Snabbtänkt leds av Mittuniversitetets forskningscentrum DEMICOM och årets valanalys är […]

Fria resor med kollektivtrafiken i sommar

28 juni, 2022 - K2 – Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik

Avgiftsfri kollektivtrafik är en återkommande åtgärd i Sverige, men utan en nationell strategi för hur avgiftsfri kollektivtrafik ska se ut finns det ingen kontinuitet gällande vem som får resa gratis, när och var, eller hur det ska finansieras. 

Samhällets ”outsiders” överrepresenterade bland Sverigedemokrater

27 juni, 2022 - Stockholms universitet

Andelen kommunpolitiker med svaga band till arbetsmarknaden och till kärnfamiljen är betydligt högre hos Sverigedemokraterna än hos övriga partier i Sverige. Sverigedemokraternas väljarstöd är även betydligt högre i valkretsar där många har svaga band till arbetsmarknaden och kärnfamiljen. Detta är resultat från en studie som nyligen publicerats i tidskriften The Review of Economic Studies.