Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

Vetenskapsakademien startar antropocenlaboratorium

21 juni, 2022 - Kungl. Vetenskapsakademien

Ett antropocenlaboratorium etableras nu vid Kungl. Vetenskapsakademien, The Anthropocene Biosphere Laboratory. Tanken är att samla forskare från olika vetenskapliga discipliner med en förståelse för människans roll i biosfären. Två av Wallenbergstiftelserna bidrar med sammanlagt 60 miljoner kronor till satsningen.

En och en halv miljon till forskning om nya aktiva lärandemetoder

16 juni, 2022 - Kungl. Vetenskapsakademien

Hur kan barn och unga med olika kognitiva förutsättningar lära sig bättre med hjälp av aktiva lärandemetoder? Det vill Sara Stillesjö vid Umeå universitet ta reda på. Kungl. Vetenskapsakademien har nu tilldelat henne en och en halv miljon kronor i forskningsanslag från Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons Stiftelse.

Experterna på sommarens frågor 2022

16 juni, 2022 - Högskolan Kristianstad

Vilken mat och dryck passar bäst vid en värmebölja? Hur använder jag semestern till att skriva min stora roman? Blir jag blötare om jag springer när det regnar? Frågorna är många under sommaren, och forskare vid Högskolan Kristianstad har svaren. Här är en lista över experter inom olika områden och ämnen.

Mobilitetstjänster kan ge hållbarhetsförbättringar på sikt

16 juni, 2022 - Blekinge Tekniska Högskola

Bilpooler och andra mobilitetstjänster har stor potential att ge hållbarhetsförbättringar om de kombineras med en övergång till eldrift, samåkning och autonom drift. Dessa nya forskningsrön presenteras under Transportforum av forskarna vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH.

Sommarens ABC: uppdaterad expertlista

14 juni, 2022 - Göteborgs universitet

Lagom till årets sommar har vi uppdaterat vår populära expertlista Sommarens ABC. Här hittar du som är journalist experter som kan svara på frågor om allt från hållbar turism, semesterläsning och sommarekonomin till hur vi påverkas av fästingar, pollen och värmeböljor.

Nya nedärvda retrovirus identifierade i koalans arvsmassa

14 juni, 2022 - Uppsala universitet

Historiska virusinfektioner kan spåras i ryggradsdjurens arvsmassa. Under miljontals år har dessa arvsmassor varit depåer för retrovirus som införlivat sin kod i könsceller och sedan nedärvts som endogena retrovirus (ERV). Forskare från Uppsala universitet presenterar nu nya rön om retroviral etablering i koalans arvsmassa. Resultaten publiceras i tidskriften PNAS.

Cykel i kollektivtrafiken

14 juni, 2022 - K2 – Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik

Åtgärder som underlättar för fler att kombinera cykling och kollektivtrafik:
Bra och trygga cykelvägar till och från kollektivtrafiken.
Säkra parkeringsplatser som ligger nära kollektivtrafikens hållplatser.
Förutsägbarhet om det är möjligt att ta med cykel ombord eller ej.
Integrerade biljettsystem som kombinerar kollektivtrafik med hyrcyklar.
Åtgärder för minskad biltrafik.

Valet 2022 — vem kan svara på vad?

14 juni, 2022 - Stockholms universitet

Vilken roll spelar känslorna i politiken? Hur förhåller sig ideologier till sakpolitik? Hur beter sig väljarna i olika situationer? Vilken roll spelar medierna i valet? Stockholms universitets forskare kan berätta om många olika aspekter på området svensk politik, demokrati, val och politisk historia.

Astronauten Jessica Meir besöker Curiosum i Umeå 22 juni

13 juni, 2022 - Umeå universitet

Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, kommer till Curiosum i Umeå för att berätta om sina 205 dagar i rymden och forskningen ombord på rymdstationen ISS – samt drömmen om att bli första kvinnan på månen. Jessica Meir ska även möta forskare och studenter vid Umeå universitet vid sitt besök. – Det är […]