Pressmeddelanden

Övergripande/ Övrigt

Storstadslivets fördelar – endast för eliten

27 januari, 2023 - Linköpings universitet

I både Europa och USA ökar ojämlikheten i storstäderna. De som frodas mest i storstaden är de allra mest framgångsrika, medan stora delar av stadsbefolkningen får lite eller ingenting. Det visar en studie från Linköpings universitet som är publicerad i Nature Human Behaviour. Det innebär att de större städernas välstånd är helt beroende av ett fåtal framgångsrika individer.

Ny forskning för en hållbar grön omställning i norra Sverige

26 januari, 2023 - Umeå universitet

I dagarna drar forskningsprogrammet “Det nya framtidslandet? Drivkrafter, utmaningar och möjligheter i relation till norra Sveriges (gröna) industrialisering” igång vid Umeå universitet. Under 7 år ska forskare försöka få en större förståelse för den pågående gröna industriella omvandlingen i norra Sverige.

Bälte livsviktigt i A-traktorer och mopedbil

24 januari, 2023 - VTI – Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI:s krocktester med A-traktorer och mopedbilar ger skakande och tydliga besked. Utan bilbälte kan det vara kört även i långsamtgående fordon. Oavsett bilmodell och hastighet – att inte ha bälte på sig är ett bra sätt att bryta nacken, menar forskarna på VTI. De inspelade krockfilmerna från VTI:s krocksäkerhetslaboratorium i Linköping visar hur illa det […]

Jakt på nordkapare redan på 500-talet

24 januari, 2023 - Uppsala universitet

För några år sedan konstaterade en forskargrupp från Uppsala och York att en stor mängd spelbrickor funna i gravar östra Mellan Sverige var tillverkade i ben från val. Nu har fortsatta kemiska analyser visat att spelbrickorna uteslutande är gjorda i ben från nordkapare eller möjligtvis den närbesläktade grönlandsvalen. Resultaten tyder på att en väl utvecklad jakt på vissa specifika valarter inled

VR i industrin – Hjälper eller stjälper det?

24 januari, 2023 - Högskolan i Skövde

Digitala verktyg baserade på AR och VR används allt oftare i industrin för att stötta operatörer. Men hur påverkar de arbetstagares kompetens och förståelse för de system de arbetar med? Högskolan i Skövde har beviljats 4,8 miljoner kronor för att ta fram en vägledning för hur de digitala verktygen bör användas i tillverkningsindustrin.

Luleå tekniska universitet och Region Västerbotten skriver under avsiktsförklaring om strategisk samverkan

24 januari, 2023 - Luleå tekniska universitet

Region Västerbotten och Luleå tekniska universitet vill genom sin avsiktsförklaring stärka en bredare strategisk samverkan. Fokus ligger särskilt på hållbar tillväxt, regional utveckling, kompetensförsörjning, kompetensutveckling och även forskning och innovation. Parterna ska tillsammans bygga hållbara strukturer för innovation, tillväxt och starka forskningsmiljöer i regionen.

Inbjudan: Så kan nationalekonomin rädda världen

23 januari, 2023 - Institutet för Framtidsstudier

”How Economics Can Save the World” – välkommen till ett samtal om en helt nyutgiven bok om hur vi kan använda kunskaper från ekonomin till att göra världen till en lyckligare, mer rättvis och hållbar plats. Deltar gör författaren Erik Angner, samt Anna Ekström, Tore Ellingsen och Gustaf Arrhenius.

Våra nya professorer gläntar på dörren till sin forskning – välkommen till SH Talks

23 januari, 2023 - Södertörns högskola

Onsdagen 8 februari är det dags att uppmärksamma en del av den fantastiska forskning som bedrivs här på Södertörns högskola. Ta chansen att träffa några av våra senaste professorer när de berättar mer om sin forskning inom litteraturvetenskap, miljövetenskap, religionsvetenskap och socialt arbete. Dagen bjuder också på hedersdoktorns föreläsning, ett förinspelat samtal med Julia Kristeva. […]