Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

Stålindustrins utsläpp kan fördubblas om ny teknik dröjer

20 oktober, 2021 - Lunds universitet

Stålindustrin riskerar att fördubbla sin andel av de globala koldioxidutsläppen om den inte gör mångmiljardinvesteringar i utsläppsbegränsande teknik under de närmaste fem till tio åren, enligt en ny studie som letts av Valentin Vogl från LTH.

Nytt omfattande ekosystem av kvalificerad AI-forskning

15 oktober, 2021 - Umeå universitet

Ett starkt, hållbart och universitetsomfattande ekosystem inom AI-forskning, i ledande forskningsmiljöer. Det är målet när universitetsstyrelsen nu klubbat igenom strategin för den riktade insatsen inom tillämpad AI-forskning.

Först i världen med autonom skotning

15 oktober, 2021 - Luleå tekniska universitet

För första gången i världshistorien har en självkörande skogsmaskin klarat av att skota autonomt – alltså att helt utan mänsklig inblandning hämta och transportera rundvirke. Forskarna bakom det lyckade försöket ser det som ett viktigt steg mot ett mer hållbart skogsbruk.

Molekylmixning skapar superstabilt glas

14 oktober, 2021 - Chalmers tekniska högskola

Bild: Sandra Hultmark arbetar med ett prov av ett nytt glasmaterial och använder en FSC (Fast Scanning Calorimetry) maskin. Illustrationen till vänster visar åtta olika perylen-molekyler som har undersökts i studien.  Med hjälp av en ny metod går det att framställa glas som både är superstabilt och har lång livslängd. Sådant glas kan bidra till […]

Brist på elnät gjorde att bensinbilen vann över den tidiga elbilen under 1900-talets början

13 oktober, 2021 - Lunds universitet

I en studie publicerad i Nature Energy visar forskare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet att bristen på infrastruktur var en viktig faktor bakom att bilproducenter valde att tillverka bensinbilar istället för elbilar under det tidiga 1900-talets USA. Forskarna uppskattar att om elnätet hade etablerats och spridits 15 till 20 år tidigare så kunde det ha […]

Luleå tekniska universitets nya hedersdoktorer 2021

8 oktober, 2021 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitet har utsett tre hedersdoktorer för 2021: artisten Sofia Jannok, före detta näringsminister Anders Sundström och skådespelerskan Sara Arnia.

Inbjudan till pressträff: Forskningsprojektet Sweden-China Bridges rapport om batteribyte på tunga fordon

30 september, 2021 - Högskolan i Halmstad

Inom forskningsprojektet Sweden-China Bridge publiceras nu den andra omfattande studien i Kina med fokus på batteribyten för tunga fordon. I studien har man undersökt förekomsten av batteribyte (battery-swapping) för tunga elfordon, det vill säga att enkelt byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat, i stället för att ladda batteriet med kabel.

Journalister och forskare bjuds in till digital pressträff där forskargruppen presenterar forskningen och den nya rapporten samt beskriver kommande forskningsaktiviteter. Pressträffen hålls på svenska.

Pressinbjudan till panelsamtal: Vår demokrati – ingen självklarhet

29 september, 2021 - Luleå tekniska universitet

I år är det 100 år sedan som de första valen med allmän och lika rösträtt genomfördes i Sverige. Men kan vi ta demokratin för given i vårt land? Under ett panelsamtal som ges på plats i Vetenskapens hus i Luleå och digitalt diskuterar vi vad demokrati är, vad som krävs för att bevara den […]

Forskare styr mikroskopiska farkoster med ljusets kraft

28 september, 2021 - Chalmers tekniska högskola

Klicka här för att se en video på metafarkosterna Forskare på Chalmers tekniska högskola har skapat mikroskopiska farkoster som går att styra med hjälp av ljusets kraft. Genom att rikta en ljuskälla mot små specialpreparerade partiklar – metafarkoster – har forskarna lyckats köra dem i kontrollerade banor. De har även fått farkosterna att transportera andra […]