Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

Luleå tekniska universitet ger full gas mot vätgassamhället

18 maj, 2021 - Luleå tekniska universitet

Luleå tekniska universitetet gör nu en omfattande forsknings- och utbildningssatsning i nära samarbete med ledande basindustrier och energiproducenter. Fokus är vätgas i industriella processer och energisystem. Kärnan är universitetets avancerade pilotanläggning för industriella storskaliga experiment, LTU Green Fuels. – Vätgas är nyckeln till ett fossilfritt energisystem och Luleå tekniska universitetet är med och säkrar den […]

Livesänd pressträff: Luleå tekniska universitet och ledande basindustrier i nytt samarbete

17 maj, 2021 - Luleå tekniska universitet

Den 18 maj offentliggörs en ny forsknings- och kunskapssatsning vid Luleå tekniska universitetet i nära samarbete med ledande svenska basindustrier och energiproducenter. Kärnan är universitetets avancerade pilotanläggning för industriella storskaliga experiment, LTU Green Fuels. Pressträffen livesänds på Youtube  – Vi genomför satsningen för att kunna vara en stark forsknings- och utbildningspartner i Sverige och för […]

Kvantmekanik banar väg för stabilare organiska solceller

11 maj, 2021 - Göteborgs universitet

Kvantmekaniska effekter kan utnyttjas för att skapa stabilare och mer lättillverkade organiska solceller. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet. Organiska solceller har många fördelar jämfört med traditionella, kiselbaserade solceller. De kan tillverkas billigt i stor skala i en tryckpress och de är lätta, formbara och flexibla. Problemet är att dagens organiska solceller inte är […]

Omsorg i fokus för ny 5G-teknik

11 maj, 2021 - Luleå tekniska universitet

På ett särskilt boende i Övertorneå öppnar Luleå tekniska universitet Sveriges nordligaste testbädd för 5G. Syftet med testmiljön är att underlätta användningen av ny teknik inom vård- och omsorgsområdet. Först ut i testbädden är ett videokonferenssystem och en tillsynsrobot.

Studenterna får inte lära sig hur de praktiskt kan bidra till en hållbar värld

10 maj, 2021 - Högskolan i Gävle

– Vi har undersökt 15 universitet i olika länder och resultaten är nedslående. Vi behöver tänka om och fokusera på att ge studenterna praktiska verktyg, säger Rodrigo Lozano, forskare inom industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle.

– Vi behöver kombinera de teoretiska lektionerna med andra typer av lärande, med fallstudier, med att ge oss ut på fältet och med strategiskt tänkande.

Fertilitetsappar delar olovligen känsliga uppgifter från miljontals användare

4 maj, 2021 - Umeå universitet

En majoritet av de mest populära fertilitetsapparna samlar in och delar känsliga data, utan användarnas vetskap eller godkännande. Det visar en ny studie från Umeå universitet och Newcastle University. För att användarnas personliga och ofta intima uppgifter inte ska missbrukas uppmanar forskarna nu till en hårdare kontroll och mer korrekt kategorisering av apparna.

Expertlista – valet till Sametinget

28 april, 2021 - Luleå tekniska universitet

16 maj är det val till Sametinget. Luleå tekniska universitet har forskare som kan belysa olika perspektiv och svara på frågor som är viktiga för väljarna.
Nedan hittar ni expertområden och kontaktuppgifter till forskare. Pressbilder på dem finns att ladda hem längst ner på sidan.

Nytt digitalt stöd för hållbar produktutveckling

27 april, 2021 - Blekinge Tekniska Högskola

Forskarna i hållbar produktutveckling vid BTH ska ta fram en digital ”verktygslåda” som ska underlätta för företag att ta rätt hållbarhetsbeslut då de tar fram nya lösningar. Projektet som finansieras av Vinnova sker i samarbete med en stor mängd företag och ska pågå till mars 2023.

Forskare vill hitta mer träffsäkra prognoser för smittspridning

26 april, 2021 - Malmö universitet

Sedan coronautbrottet har det tagits fram hundratals modeller som simulerar hur olika åtgärder kan begränsa smittspridningen. Forskare vid Malmö universitet har både jämfört befintliga modeller och varit med att ta fram en egen. Målet är att kunna göra mer träffsäkra prognoser.

Batteribyte ett komplement till laddning via kabel för elfordon

23 april, 2021 - Jönköping University

Snabba byten av batterier i elbilar kan bli ett viktigt komplement till laddning via kabel. Det visar en omfattande studie på utvecklingen av batteribytestekniken – battery swapping – i Kina. Studien är en del av forskningsprojektet ”Sweden-China Bridge” som är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Jönköping University (JU), Lunds universitet och Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI).