Pressmeddelanden

Teknikvetenskap

Experter inom AI vid Linköpings universitet

6 september, 2023 - Linköpings universitet

Artificiell intelligens – AI – påverkar redan vår vardag och våra arbetsliv. Vid LiU bedrivs framstående forskning inom flera viktiga AI-områden som datorseende, djupinlärning, avancerat beslutsstöd och människans plats i AI-systemen. Nedan hittar du några av våra AI-experter.

Från labb till marknad: Så här har grafen bidragit till samhället

29 augusti, 2023 - Chalmers tekniska högskola

I tio år har Chalmers koordinerat EU:s största forskningsprogram någonsin – Grafenflaggskeppet med en budget på 1 miljard euro. Nu summeras arbetet med att få den tunnaste formen av kol – grafen – att ta klivet från labbet till att göra nytta i samhället. Utöver en stor mängd nya produkter, patent och bolag bedöms forskningsprogrammet resultera i över 38 000 jobb i Europa fram till år 2030. 

Säkrar Indiens mjuklandning på månen

23 augusti, 2023 - Luleå tekniska universitet

Onsdag 23 augusti kan Indien vara den fjärde nationen som lyckats landa på månen, och första nationen någonsin att landa på månens sydpol, på Shackleton-kraterns rand. Vad många inte vet är att bakom den komplicerade autonoma mjuklandningen för månlandaren, Chandrayaan-3, står Avijit Banerjee som numera tillhör forskargruppen inom AI- och robotikforskning på Luleå tekniska universitet.

Oväntade beteendet vid skogsbränder

22 augusti, 2023 - Lunds universitet

Vid omfattande skogsbränder kan människor behöva evakueras från sina hem. En ny studie bekräftar vikten av tidig information till boenden: människor som flyr hemmen kör nämligen bil långsammare än annars, trots att tiden är knapp. Enrico Ronchi, brandforskare vid LTH, Lunds universitet, är expert på evakuering vid skogsbränder – hur människor beter sig och hur […]

Ny metod ger hopp om färre frakturer

14 juli, 2023 - Lunds universitet

Tusen svenskar skulle kunna skonas från höftfraktur varje år om en ny metod för att identifiera risken för benskörhetsfrakturer införs i vården. Det menar forskarna vid LTH, Lunds universitet som står bakom den nya 3D-simuleringsmetoden. Resultaten har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research. Benskörhet, som också kallas osteoporos, orsakar över 120 000 […]

Nu har äventyret i rymden börjat för det svenska instrumentet Particle Environment Package ombord på Juice / Now the adventure in space has began for the Swedish instrument Particle Environment Package on board Juice

7 juli, 2023 - Institutet för rymdfysik

Den 3 juli uppnådde det svenskledda instrumentet Particle Environment Package (Pep) ombord på ESA:a rymdsond Juice en stor milstolpe med sin framgångsrika driftsättning. Allt fungerar som det ska och instrumentet är igång. Rymdsonden har sedan den 14 april färdats över 200 miljoner kilometer i rymden på sin väg till Jupiter.

PRESSINBJUDAN: Rymdforskare i Kiruna visar unik rymdutställning i stadshuset Kristallen

4 juli, 2023 - Institutet för rymdfysik

Visste du att forskare och ingenjörer vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna har byggt rymdinstrument som kommer att bidra i sökandet efter liv på Jupiters isiga månar? Under sommaren 2023 välkomnas Kirunaborna och tillresta till stadshuset Kristallen för att ta del av IRF:s utställning om rymdexpeditionen Juice.

Så kan kvicksilverutsläpp från industrin minska kraftigt

4 juli, 2023 - Chalmers tekniska högskola

Svavelsyra är världens mest använda kemikalie. Den är viktig inom många industrier och används för att tillverka alltifrån papper, läkemedel och kosmetika till batterier, rengöringsmedel och konstgödsel. Därför är det en stor utmaning att svavelsyra ofta innehåller ett av världens giftigaste ämnen – kvicksilver. Nu har forskare på Chalmers utvecklat en metod som kan minska halterna av kvicksilver i svavelsyra med mer än 90 procent  – även från redan låga nivåer. 

Ny forskning: så förändras sjukvården under de kommande 50 åren

3 juli, 2023 - Mälardalens universitet

Den tekniska utvecklingen går fort och under de kommande 50 åren kommer hälso- och sjukvården över hela världen att förändras, med bland annat ökad användning av AI och robotik. Trender visar också att klimatförändringar, svält och sjukdomar kan påverka hur branschen förändras. Forskare vid Mälardalens universitet (MDU) har i en studie beskrivit hur framtidens vård kan komma att se ut.