Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

Ministerns nära medarbetare – så jobbar Regeringskansliets pressekreterare

26 november, 2021 - Södertörns högskola

Regeringens pressekreterare har fått en allt starkare och mer central roll i det dagliga politiska arbetet. De har också blivit mer självmedvetna om sin ställning och är en av ministerns närmaste medarbetare. Det visar en studie från Södertörns högskola. När Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson setts i tv de senaste dagarna skymtas också ofta hennes pressekreterare. […]

Ny rapport visar att barn och ungdomar inte får stöd för depression och ångest

25 november, 2021 - Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Psykisk ohälsa bland barn och unga är en viktig samhällsfråga. Både självrapporterade psykiska besvär och vården av dessa har ökat kraftigt. Trots det är det fortfarande många som inte söker och får vård för depression och ångest. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Forte

Hur ska kombinationen idrott och högre studier bli hållbar för elitidrottare?

25 november, 2021 - Högskolan i Halmstad

Att kombinera en elitidrottssatsning med studier innebär att idrottare har en dubbel karriär, något som forskning visar kan vara utmanande. Hur hanterar elitidrottande högskolestudenter utmaningarna och hur kan stödet till individerna optimeras genom att etablera och utveckla utvecklingsmiljöer för dubbla karriärer? Det är fokus i en ny avhandling från Högskolan i Halmstad, som också har bidragit till nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer i Sverige. 

Forskare framställer nytt diamantmaterial med glas-struktur

25 november, 2021 - Umeå universitet

En forskargrupp i kinesiska Changchun har i samarbete med professor emeritus Bertil Sundqvist vid Umeå universitet lyckats framställa ett diamantliknande glas av rent kol under mycket höga tryck och hög temperatur. Studien är publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

25 november, 2021 - Linköpings universitet

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? Forskare från Linköpings universitet har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism. Studien har publiceras i tidskriften Journal of Proteomics.

Framgångsrik behandling på möss för svår barncancerform

25 november, 2021 - Göteborgs universitet

Tumörer hos möss med högriskneuroblastom försvann när de fick en ny kombinationsbehandling med precisionsläkemedel, visar forskare vid Göteborgs universitet i en ny studie. Det är ett viktigt steg mot en potentiellt botande behandling för en just nu svårbehandlad cancerform som drabbar små barn. Studien publiceras i tidskriften Nature Communications, och är resultat av samarbete mellan […]

Sverigeunikt projekt som kombinerar solceller och odling ökar skörden

24 november, 2021 - Mälardalens högskola

På Kärrbo Prästgård utanför Västerås har ett agrivoltaiskt forskningsprojekt pågått sedan början av året, där man kombinerar solceller med odling på jordbruksmark. Nu kan forskarna från Mälardalens högskola avslöja de första lovande resultaten, med exempelvis ökad skörd vid torrare väderlek, och efterlyser samtidigt en nationell strategi för solcellsparker och solenergi i Sverige.

Sofia Bergmans arbete ger forskarna unika möjligheter att studera joner med låg energi

24 november, 2021 - Institutet för rymdfysik

Sofia Bergman, Institutet för rymdfysik och Umeå universitet, disputerar den 26 november på en doktorsavhandling om de svårmätta lågenergi-jonerna runt kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Med hjälp av hennes metod tillåts nu forskare studera jonernas svårtolkade egenskaper runt våra himlakroppar på ett nytt sätt.

Nya digitala dikeskartor underlättar klimatanpassning

24 november, 2021 - SLU

Nu avslöjas mer detaljer om vattnets väg i landskapet. Med hjälp av artificiell intelligens och nya modeller har Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Skogsstyrelsen tagit fram heltäckande dikeskartor för Sverige. Dikeskartorna har många användningsområden. De underlättar till exempel vid klimatanpassning av översvämningskänsliga områden och vid restaurering av torvmarker.