Pressmeddelanden

Filtrera på organisation och/eller sök

Guide ska förebygga psykisk ohälsa hos unga chefer

29 mars, 2023 - Umeå universitet

Unga chefer är motiverade i sin ledarroll och har ett stort driv, men många upplever sämre arbetsmiljö och skattar även sin mentala hälsa sämre än äldre chefskollegor. Det visar ny forskning från Umeå universitet och Karolinska Institutet. Forskningen har resulterat i en guide med konkreta tips som kan hjälpa organisationer som vill stötta unga chefer.

Döttrar gör företag mer jämställda

29 mars, 2023 - Jönköping University

En ny studie med forskare från Jönköping University (JU), Handelshögskolan i Stockholm och Erasmus universitet i Rotterdam visar att svenska företag som leds av en manlig vd som har döttrar blir mer jämställda – men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det.

Autism kan kopplas till annorlunda uppfattning av rörelse i spädbarnsåldern

29 mars, 2023 - Uppsala universitet

En ny studie från forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet visar att barn som senare utvecklar symptom på autism redan vid fem månaders ålder har en annorlunda aktivitet i hjärnans synbark när de tittar på saker som rör sig och bildar mönster. Detta fynd kan tyda på att autistiska personer redan från väldig ung ålder uppfattar sin omvärld på ett annorlunda sätt.

Sydsamisk språkrevitalisering i skolan är möjlig

29 mars, 2023 - Umeå universitet

Det formella utbildningssystemet har möjlighet att bidra i större utsträckning till sydsamiskans livskraft. Det visar en ny avhandling i språkdidaktik av David Kroik vid Umeå universitet.

Försök med hjärnträning för minskad fallrisk hos äldre

29 mars, 2023 - Luleå tekniska universitet

Kan träning av hjärnan minska risken för att äldre faller? Det vill forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet ta reda på. I rörelselabbet undersöks både kognitiv förmåga och balans hos äldre, samt hur dessa kan påverkas genom träningsprogram.
Kontakt: Jimmy Falk, forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, jimmy.falk@ltu.se, 0920-49 29 02

Överbeskyddande föräldrar hindrar unga att bli vuxna

29 mars, 2023 - Örebro universitet

Överbeskyddande föräldrar – hur vanliga är de och varför går vissa föräldrar över gränsen. Det undersöker forskare i 10 europeiska länder.
– Unga vuxna, som ska forma sina liv, hindras av föräldrar som inte vet när de ska ta ett steg tillbaka, säger Terese Glatz, forskare i psykologi vid Örebro universitet.

Coronavirus orsakar RNA-kaos i infekterad cell

29 mars, 2023 - Göteborgs universitet

Coronaviruset tar över delar av cellens RNA-maskineri, och stoppar därmed viktiga processer i infekterade celler. Dessa skadliga förändringar kan sannolikt vändas, vilket skulle kunna leda till nya covid-läkemedel. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

På spaning efter neutriner från rekordljust gammastrålningsutbrott

29 mars, 2023 - Uppsala universitet

Ett av NASA:s rymdteleskop observerade under hösten 2022 ett av de närmaste och ljusaste gammastrålningsutbrotten någonsin. Genom kompletterande dataanalyser från neutrinoteleskopet IceCube har man utifrån detta kunnat utesluta vissa teoretiska modeller för hur neutriner skapas. Observationerna innebär att man har kunnat sätta en ny övre gräns för neutrinoflödet från gammastrålningsutbrott.

Vässad kemisk sax banar väg för skräddarsydda nanomaterial

29 mars, 2023 - Linköpings universitet

Med hjälp av en ”kemisk sax” går det att skräddarsy tunna material på atomnivå. Det visar en studie publicerad i Science där forskare vid Linköpings universitet har ingått i den internationella forskargrupp som utvecklat metoden. Resultaten banar väg för nya material som kan användas för framtidens hållbara elproduktion, energilagring och elektronik.

Atmosfäriska cirkulationsmönster bidrar till extremväder

28 mars, 2023 - Uppsala universitet

Värmeböljor i Sydeuropa beror inte enbart på växthuseffekten. Klimatförändringar har gjort en särskild sorts atmosfäriska cirkulationsmönster mer vanligt, och detta har bidragit till extremvädret och varit den underliggande orsaken till nio av tio av alla dödsfall, till följd av värmen. Det visar en ny studie av forskare från Uppsala universitet och CNRS i Frankrike som nu publiceras i PNAS.