Samarbetet innebÀr att E.ON tar del av Chalmers kompetens inom energiomrÄdet, som teknik för bioenergianvÀndning, koldioxidavskiljning och energisystemfrÄgor. Chalmers Ätar sig att vidga och utveckla kursutbudet inom dessa omrÄden samt starta ett masterprogram i kÀrnteknik.

-Det Àr viktigt för framtiden att se energisystemet bÄde ur ett kortsiktigt och ett lÄngsiktigt perspektiv. VÀlutbildade civilingenjörer och en vÀl utvecklad forskning Àr en förutsÀttning bÄde för att hantera den teknik som finns idag och för att göra det möjligt att utveckla ny teknik för en ekonomiskt och miljömÀssigt hÄllbar verksamhet, sÀger Chalmers rektor Karin Markides.

– FrĂ„gor som rör etik och sĂ€kerhet inom kĂ€rnteknikomrĂ„det Ă€r viktiga komponenter i det fortsatta arbetet. Som universitet har vi ett ansvar att vĂ€nda och vrida pĂ„ frĂ„gor sĂ„ att alla delar belyses ur olika perspektiv, sĂ€ger Karin Markides.

Stödet frÄn E.ON förvÀntas stÀrka Chalmers som ett kunskapscentrum inom energiomrÄdet, sÀrskilt nÀr det gÀller lÄngsiktigt hÄllbara lösningar. Ett centrum för teknikvetenskapligt lÀrande för hÄllbar utveckling kommer att erbjuda en neutral mötesplats för olika aktörer inom energiomrÄdet. Samarbeten i form av examensarbeten, doktorandarbeten och stöd till industridoktorander kan ocksÄ bli aktuella.

– E.ON har ett stort investeringsprogram inom en rad omrĂ„den de nĂ€rmaste Ă„ren. För oss Ă€r det viktigt att fĂ„ fram teknik som lĂ„ngsiktigt minskar utslĂ€ppen av koldioxid samtidigt som vi fĂ„r en sĂ€ker tillgĂ„ng pĂ„ energi till rimliga priser. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt för oss att bibehĂ„lla och utveckla existerande tekniker. KĂ€rnkraftsteknik Ă€r ett sĂ„dant exempel dĂ€r nu utbildning pĂ„ avancerad nivĂ„ stĂ€rks. Att Chalmers startar ett mastersprogram just inom kĂ€rnkraftsteknik, Ă€r dĂ€rför mycket glĂ€djande, sĂ€ger HĂ„kan Buskhe, koncernchef E.ON Sverige.

– Åldersstrukturen inom företaget gör att vi kommer att ha ett stort behov av vĂ€lutbildade medarbetare inom flera delar av energiomrĂ„det. För E.ONs del Ă€r det dĂ€rför viktigt att utbildning och forskning vid universitet och högskolor ger oss tillgĂ„ng till duktiga ingenjörer. DĂ€rför krĂ€vs en bra utbildning och forskning som lĂ„ngsiktigt kan förse Sverige med spetskompetens inom energiomrĂ„det, sĂ€ger HĂ„kan Buskhe.

För mer information kontakta:
Karin Markides, rektor, Chalmers, 031-772 25 50,
John Holmberg, vicerektor, Chalmers, 031-772 31 45
Ann-Christine Nordin, presskontakt, Chalmers, tfn 031 772 25 65

HĂ„kan Buskhe, Koncernchef, E.ON Sverige AB, 040-25 5100
Lars Sjunnesson, professor, chef Forskning och Utveckling, E.ON Sverige AB, 0705-255600
Louise Gudmundson, presskontakt, E.ON Sverige AB, 040-25 5641