Wallenberg Wood Science Centre ska samla den spetsforskning som finns i Sverige inom omrÄdet och underlÀtta överföringen av forskningsresultat till industriella tillÀmpningar. Ny teknik och nya produkter med ökad förÀdlingsgrad Àr ett mÄste för skogsindustrin nÀr delar av pappersproduktionen flyttar ut frÄn Sverige.

Samordningen av verksamheterna pÄ KTH och Chalmers, vilka finansiÀren har bedömt vara starkast inom omrÄdet i Sverige, har varit central för beslutet om anslaget som gÀller en treÄrsperiod. Det Àr ocksÄ helt i linje med de bÄda lÀrosÀtenas ambition att i allt större utstrÀckning samarbeta.

– Nu samordnar vi resurser och kunskaper i stĂ€llet för att konkurrera kring samma teknikutveckling. Att ta tillvara de olika profileringarna pĂ„ Chalmers och KTH genererar nya möjligheter och Ă€r nĂ„got som borde ske oftare, sĂ€ger KTHs och Chalmers rektorer Peter Gudmundson och Karin Markides som bĂ„da kommer att sitta i det nya centrets styrelse.

Anslagets storlek ger Wallenberg Wood Science Centre, med ledningsfunktionen placerad pÄ KTH, förutsÀttningar att bli en forskningsmiljö med stark internationell konkurrenskraft.

– Det hĂ€r Ă€r en fantastisk möjlighet att stĂ€rka svensk trĂ€materialforskning och samtidigt bidra till nya industriprodukter. Vi kommer att kombinera nyare discipliner som nanoteknik och bioteknik med etablerad skogsproduktforskning. Det lĂ„ngsiktiga mĂ„let Ă€r produkter med stort teknikinnehĂ„ll, sĂ€ger centrets förestĂ„ndare Lars Berglund, professor i trĂ€kompositer vid KTH.

Centret kommer att ha tre delar och samla ett stort antal forskare. Ett syfte Àr, enligt Tuula Teeri, prorektor vid KTH och professor i trÀbioteknik, att utveckla nya metoder och produkter dels avsedda för den processteknik som industrin redan investerat stort i, dels för helt nya omrÄden.

Inom den del som behandlar separationsteknik Àr mÄlet att effektivt ta fram inte bara massafiber utan Àven andra bestÄndsdelar ur ved för produktion av andra material Àn papper. För forskarna inom materialdelen blir utmaningen att vidareförÀdla dessa bestÄndsdelar sÄ att de kan anvÀndas för olika typer av material. Den tredje delen handlar om att sÀtta samman de nya materialen ur bestÄndsdelarna. Kompositer Àr ett exempel dÀr Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi pÄ Chalmers, redan har en ny generation av cellulosabaserade förstÀrkningselement i sikte.

Hans Theliander, en av forskningsledarna inom centret och professor i skogsindustriell kemiteknik pÄ Chalmers, betonar vÀrdet av att satsningen Àr gemensam för Chalmers och KTH.

– Vi kommer att jobba tĂ€tt tillsammans, det blir ett projekt som bedrivs pĂ„ tvĂ„ campus. Eftersom vi har komplementĂ€ra kompetenser och tar de bĂ€sta komponenterna frĂ„n respektive lĂ€rosĂ€te blir det riktigt effektivt, sĂ€ger han.

Kontakt
Lars Berglund, KTH, 08-790 8118, blund@kth.se
Hans Theliander, Chalmers 031-772 2992, hanst@chalmers.se