EU kommer med en satsning pÄ över en och en halv miljard kronor för forskning pÄ batterier, som koordineras frÄn Uppsala universitet. Satsningen Battery 2030+ har pÄgÄtt i tre Är och gÄr nu vidare i nÀsta steg. Syftet Àr att göra Europa vÀrldsledande inom utveckling och produktion av batterier som Àr miljömÀssigt och livstidsmÀssigt uthÄlliga, sÀkra och effektiva.

Den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ fortsÀtter, nu inom ramen för Horizon Europe. Uppsala universitet har fÄtt förnyat förtroende att samordna projekten i det som kallas CSA, Communication and Support Action under ledning av professor Kristina Edström, och med en ny budget pÄ 1,5 miljard kronor (150 miljoner euro).

– Nu drar sex nya forskningsprojekt igĂ„ng. Det Ă€r tre stycken som jobbar med sensorer och sjĂ€lvlĂ€kande egenskaper hos batteriet. Tre forskningsprojekt fokuserar pĂ„ de inre grĂ€nsskikten i batteriet dĂ€r en fördjupad förstĂ„else kan bana vĂ€g för effektivare batterier. De kommer att följas av ytterligare tio projekt under 2024 och nio under 2025. En del av dessa projekt kommer vara mer tillĂ€mpade och rikta in sig pĂ„ tillverkning och Ă„teranvĂ€ndning, en del mer datorvetenskapligt orienterade, sĂ€ger Kristina Edström, professor och ledare av Battery 2030+.

De tre projekt som fokuserar pÄ sensorer och sjÀlvlÀkande egenskaper hos batteriet Àr Phoenix som leds av Maitane Berecibar, Vrije universitet i Bryssel (VUB), Salamander som leds av Yuxiu Lai vid norska institutet för energiteknologi (IFE) och Healingbat som leds av Stefan Palzer vid Dortmunds tekniska universitet.

De tre som handlar om djupare förstÄelse av dynamiken i de komplexa grÀnsytorna mellan elektrolyt och elektrodmaterial i batteriet Àr Opera som leds v Celia Polop vid universitet i Madrid (UAM), Opincharge som leds av Santhana Eswara vid Luxemburgs institut för teknik och vetenskap (LIST) och Ultra Bat leds av Martin Meedom Nielsen vid Danmarks tekniska universitet.

För ytterligare information kontakta

Kristina Edström, koordinator för BATTERY 2030+ och professor i oorganisk kemi, Uppsala universitet, e-post: kristina.edstrom@kemi.uu.se, telefon: 070-167 90 06

Uppsala universitet Àr Sveriges Àldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi Àr ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhÀllsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet Àr Äterkommande rankat som ett av vÀrldens frÀmsta universitet, med mÄlet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra lÄngsiktig skillnad i samhÀllet.

Presskontakt:
Elin BÀckström
Telefon:
070-425 09 83
Epost:
elin.backstrom@uu.se