Hur blir man politiskt radikaliserad? I vilka sociala och politiska sammanhang sker detta? Och hur motverkar man radikalisering och extremism? Det Àr nÄgra av frÄgestÀllningarna för ett stort internationellt EU-finansierat forskningsprojekt som ska mynna ut i tio doktorsavhandlingar och ny kunskap av relevans för till exempel poliser och socionomer.

Forskningsprojektet Vortex (Coping with Varieties of Radicalization into Terrorism and Extremism) har fÄtt nÀra 2,7 miljoner euro i anslag av EU genom innovations- och forskningsprogrammet Horizon Europe. Till det fyrÄriga projektet ska kopplas tio doktorander frÄn sju olika lÀnder. Doktorandstudierna kommer att göras inom nÄgot av tre olika teman: vÀgen mot radikalisering, dess sociala och politiska kontext och hur man motverkar radikalisering.

–Problemet med radikalisering och extremism Ă€r att det förĂ€ndras hela tiden. Vi har haft bĂ„de höger- och vĂ€nsterextremism, och nu Ă€r sĂ€rskilt religiös extremism aktuell. Vi kommer inte att hitta nycklarna till lösningen, men vi kan öka kunskaperna om radikalisering, sĂ€ger Kristian Steiner, docent i freds- och konfliktvetenskap vid Institutionen för globala politiska studier, GPS, Malmö universitet.

Skriver bok om fiendebilder
Kristian Steiner Àr projektledare för Vortex och forskar om frÄgor som berör religiös och ideologisk radikalisering, religion och krig samt fiendebildskonstruktioner. Han har tidigare studerat svenska kristna tidningars sÀtt att beskriva muslimer och islam och forskar om messianska judar i Israel.

–Jag Ă€r intresserad av kopplingen av mellan religion, politik och fiendebilder, sĂ€ger Kristian Steiner, som tillsammans med professor Andreas Önnerfors skriver pĂ„ en bok om just fiendebilder.

Doktorander frÄn flera lÀnder
Projektet startar vid Ärsskiftet, doktoranderna börjar nÀsta höst. TvÄ av dem kommer att anstÀllas vid GPS, övriga pÄ universitet i Tyskland, Finland, Norge, Belgien, Italien och RumÀnien. Studierna kommer att bedrivas bÄde vid hemmauniversitet och inom nÀtverket, men ocksÄ pÄ frivilligorganisationer och mellanstatliga organisationer som till exempel FN.

–Utöver forskning och utbildning Ă€r mĂ„let med Vortex att se till att kunskap sprids. DĂ€rför kommer doktoranderna tillsammans med handledarna att skriva en lĂ€robok pĂ„ projektets tema, sĂ€ger Kristian Steiner.

————————————————————————-

Du fÄr det hÀr pressmeddelandet eftersom vi tror att du Àr intresserad av vÄr forskning och utbildning. LÀs om Malmö universitets hantering av GDPR: mau.se/om-webbplatsen/

Material frÄn nyhetsrummet fÄr anvÀndas för redaktionella syften, ej för kommersiellt bruk som till exempel annonsering.

Malmö universitet Àr ett nyskapande, urbant och internationellt lÀrosÀte som bidrar till samhÀllsutveckling. Det mÀrks i vÄr forskning, vÄra utbildningar och i vÄrt samarbete med andra aktörer.

VÄra forskare arbetar grÀnsöverskridande. Med olika discipliner vidgas perspektiven och infallsvinklarna blir fler. Att identifiera och ta sig an framtidens utmaningar Àr högt prioriterat.

Tillsammans med andra vill vi skapa, dela och sprida kunskap för att förstÄ, förklara och utveckla samhÀllet. BÄde lokalt och globalt. Som en naturlig följd av detta finns de flesta av vÄra studenter inom ÀmnesomrÄden och yrken med hög samhÀllsrelevans.

Vi Àr övertygade om att öppenhet och inkludering berikar vÄr mÄngfald. Ett kvitto pÄ det Àr att tvÄ av tre studenter pÄ Malmö universitet Àr första generationens akademiker.

Malmö universitet i siffror:

  • Grundat 1998
  • 5 fakulteter och 5 forskningscentrum.
  • 24000 studenter, 12 000 helĂ„rsstudenter
  • 2 093 anstĂ€llda
  • 430 disputerade lĂ€rare, 264 doktorander 83 professorer
  • 100 program och 350 kurser

Presskontakt:
Magnus Jando
Telefon:
040 665 81 97
Epost:
magnus.jando@mau.se