Av det totala anslaget Ă€r 1,5 miljoner kronor omedelbart tillgĂ€ngliga, medan resten Ă€r beroende av att kompletterande finansiering med 2 miljoner kronor kan erhĂ„llas. IFOR har goda förhoppningar om att fĂ„ till stĂ„nd en delfinansiering – i sĂ„dana fall rör det sig om totalt 5 miljoner kronor.

Projektet som har beviljats anslaget heter Autonom navigering för skogsmaskiner och Àr inriktat pÄ att utveckla förarlösa skogsmaskiner som sjÀlva klarar av att transportera virke frÄn avverkningsplatsen i skogen till en större transportvÀg. Genom att en förare kör vÀgen en gÄng ska fordonet kunna memorera strÀckan och dÀrefter klara av att hitta rÀtt pÄ egen hand.
– Fordonet ska sjĂ€lv finna vĂ€gen och dessutom kunna identifiera hinder som trĂ€d, stenar, bĂ€ckar och bĂ€rplockare, sĂ€ger Thomas Hellström, som leder projektet.
Forskningsgruppen kommer nu att utveckla metoder som med hjÀlp av GPS, radar, laser och kamerabilder löser problemet. I ett första skede ska arbetet ske med en miniatyrrobot som utför sina uppgifter i en miniatyrskog. DÀrefter kommer systemet att flyttas till en fullstor skogsmaskin frÄn samarbetspartnern Partek Forest.
– Den stora fördelen med förarlösa fordon Ă€r att en dator ger en högre utnyttjandegrad av de dyra skogsmaskinerna. En operatör kan ansvara för flera maskiner samtidigt. Dessutom avlastas operatören frĂ„n farliga och monotona arbetsmoment, förklarar Thomas Hellström.
Projektet ingÄr i en större forskningsplan dÀr mÄlet Àr att utveckla förarlösa fordon som bÄde kan avverka och transportera virke pÄ egen hand.

IFOR Àr ett samarbete mellan Tekniska högskolan vid UmeÄ universitet, SkogForsk, Sveriges lantbruksuniversitet och tillverkare i regionen. Det lÄngsiktiga mÄlet med profilsatsningen Àr att skapa intelligenta, sjÀlvgÄende fordon som kan anvÀndas inom exempelvis skogsbruk, gruvindustri och jordbruk.
– Svensk industri Ă€r starkt automatiserad, men för att konkurrera internationellt mĂ„ste utvecklingen drivas Ă€n lĂ€ngre. Ett sĂ€tt Ă€r att utveckla förarlösa system som ansvarar för monotona och farliga arbetsuppgifter under övervakning av en operatör, sĂ€ger Thomas Hellström.

Tidigare i Är beviljades IFOR 4,5 miljoner kronor frÄn Kempestiftelserna för tillsÀttning av en professur eller ett lektorat, en forskarassistent och en doktorand. Det nya anslaget kommer att innebÀra ytterligare behov av sÄvÀl forskare som doktorander. TjÀnsterna Àr för nÀrvarande under tillsÀttning.

För ytterligare information, kontakta:
Thomas Hellström, projektledare för Autonom navigering för skogsmaskiner
Telefon: 090-786 77 59, 070-5215 786
E-post: thomash@cs.umu.se