De beviljade projekten spÀnner över ett brett fÀlt och handlar om behandlingsforskning inom allt frÄn ortopedi till pediatrik. NÄgra av dem involverar Àven sÄ pass mÄnga av Sveriges landsting att de fÄr en nationell prÀgel.

— Det hĂ€r Ă€r en unik satsning, dĂ€r staten och landstingen för första gĂ„ngen gemensamt finansierar klinisk forskning, sĂ€ger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hĂ€lsa vid VetenskapsrĂ„det. Satsningen ska stödja projekt inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rden dĂ€r man förvĂ€ntar sig en klinisk tillĂ€mpning inom relativt kort tidsperiod. För den hĂ€r typen av forskning har det tidigare varit svĂ„rt att hitta lĂ„ngsiktig finansiering.

Utlysningen, som öppnade i juni i Är, Àr den första inom omrÄdet och intresset har varit stort; 227 ansökningar kom in av vilka kommittén har beviljat 23.

— UngefĂ€r hĂ€lften av de forskare som nu beviljas bidrag har inte tidigare haft anslag frĂ„n VetenskapsrĂ„det, sĂ€ger Mats Ulfendahl.Det tyder pĂ„ att vi verkligen nĂ„r en ny grupp sökande. Samtidigt Ă€r jag lite förvĂ„nad över att de sökta beloppen var ganska lĂ„ga. Jag noterar ocksĂ„ att de internationella panelerna haft synpunkter pĂ„ hur ansökningarna varit utformade, bland annat i beskrivningarna av studiedesign och statistiska analyser. Inför kommande utlysningar kommer kommittĂ©n att följa upp detta. Det Ă€r viktigt att svensk behandlingsforskning hĂ„ller hög internationell klass.

Satsningen pÄ klinisk behandlingsforskning sker i samarbete med och samfinansieras av landstingen. Syftet Àr bland annat att förbÀttra och effektivisera metoder och behandlingar och förbÀttra samverkan mellan vÄrd, akademi och industri.

— Det hĂ€r Ă€r en viktig satsning för hĂ€lso- och sjukvĂ„rden i Sverige, eftersom det behövs mer forskning som Ă€r motiverad av patienternas behov, sĂ€ger Mats Eriksson ordförande i sjukvĂ„rdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Genom att landstingen och staten gĂ„tt samman om denna finansiering öppnas möjligheter för projekt med bredare medverkan som kan ge underlag för förbĂ€ttrad behandling.

För mer information, kontakta:

Mats Ulfendahl, huvudsekreterare Medicin och hÀlsa, VetenskapsrÄdet, tel: 08-546 441 28, e-post: mats.ulfendahl@vr.se

Kerstin Sjöberg, avd. för vÄrd och omsorg, SKL, tel: 08-452 7667, e-post: kerstin.sjoberg@skl.se