– VĂ„rt mĂ„l Ă€r en bĂ€ttre diagnos, prognos vid IBD och att kunna anpassa behandlingen efter den enskilde individen. Genom ett nĂ€ra samarbete med kliniker, kliniska och biomedicinska forskare samt företagspartners ska forskningen omsĂ€ttas till reella produkter som kan anvĂ€ndas för dessa Ă€ndamĂ„l i sjukvĂ„rden, sĂ€ger Jonas Halfvarsson, forskare vid Örebro universitet och lĂ€kare pĂ„ Universitetssjukhuset i Örebro.
Tabubelagt

Sverige har mer 61 000 mÀnniskor en inflammatorisk tarmsjukdom och det Àr ofta unga mÀnniskor som drabbas och fÄr tabubelagda besvÀr. PÄ senare tid har biologiska lÀkemedel förbÀttrat situationen för mÄnga. Det Àr ett preparat vars aktiva substans har producerats ur levande celler eller vÀvnad. Men för mÄnga som lider av IBD har dessa inte nÄgon verkan eller sÄ minskar effekten av lÀkemedlet över tid.
– DĂ€rför finns det ett stort behov av att hitta biomarkörer för att tidigare kunna stĂ€lla diagnos, förutspĂ„ hur sjukdomen ska utvecklas och hur patienter kommer att svara pĂ„ behandling, sĂ€ger Jonas Halfvarsson.
Projektet kommer följa patientgrupper över tid och samla in prover vid upprepade tillfÀllen. UtifrÄn olika former av analyser kommer vi att identifiera potentiella biomarkörer. Nyttan av dessa biomarkörer kommer sedan att bekrÀftas med hjÀlp av det svenska nationella IBD-registret, SWIBREG.

Stor patientnytta

– Det finns mycket att vinna om vi pĂ„ förhand kan sĂ€ga vilka patienter som har nytta av en viss behandling och vilka som Ă€r hjĂ€lpta av att fortsĂ€tta med medicinen över tid. Detsamma gĂ€ller om vi kan vĂ€rdera vilka som inte ska fĂ„ en specifik behandling och dĂ€rigenom undvika allvarliga biverkningar som svĂ„ra infektioner, cancer och i ytterliga fall en för tidig död.
– De flesta som drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom Ă€r mellan 15 och 35 Ă„r och ofta vill de inte berĂ€tta om sina besvĂ€r och sin diagnos för omgivningen. Patienterna drabbas med andra ord pĂ„ alla plan i livet – inte bara kroppsligt utan Ă€ven socialt och emotionellt. Mitt mĂ„l Ă€r att förbĂ€ttra hĂ€lso- och sjukvĂ„rden för dessa individer och dĂ€rmed öka deras livskvalitet.
Kontakt: Jonas Halfvarsson, mobil: 0738-082361  e-post: jonas.halfvarsson@orebroll.se
Foto: Kicki Nilsson
Örebro universitet Ă€r ett modernt lĂ€rosĂ€te med Ă€mnesmĂ€ssig bredd. HĂ€r finns cirka 17 000 studenter och 1 200 medarbetare. Universitetet har utbildning och forskning inom psykologi, humaniora, juridik,
samhÀllsvetenskap, naturvetenskap, teknik, vÄrd, medicin, undervisning, musik, idrott, restaurang och hotell. www.oru.se [Ref 1]

Presskontakt:

Linda Harradine

Telefon:

019-30 14 70

Mobil:

070-643 1470