NÀrmare hÀlften av pengarna, drygt tvÄ miljoner kronor, har tilldelats Ellen Moons för ett forskningsprojekt dÀr nya kombinationer av material för elektroniska komponenter studeras. Ett sÀrskilt lovande material Àr halvledande polymerer. Genom att lÀgga en elektrisk spÀnning över ett sÄdant polymerskikt kan man fÄ skiktet att lysa. Detta kan anvÀndas bland annat i de nya tunna fÀrgskÀrmarna i mobiltelefoner. SÄdana polymerer kan ocksÄ absorbera ljus och Àr dÀrför anvÀndbara i tillverkningen av en ny typ av solceller.

Ellen Moons studerar blandningar av olika polymerer samt kombinationer av polymerer och sÄ kallade nanopartiklar, som har visat sig vara anvÀndbara i ljusdioder inom det infraröda omrÄdet. Detta omrÄde utgör basen för dagens telekommunikation.

Ellen Moons kom till Karlstads universitet för tvÄ Är sedan, efter att ha tackat ja till en forskarassistenttjÀnst vid Institutionen för ingenjörsvetenskap, fysik och matematik. Hon kommer ursprungligen frÄn Belgien och har tidigare varit verksam vid flera universitet i bland annat Israel, Schweiz och England. Projektet Àr ett samarbete mellan Karlstads universitet, Chalmers tekniska högskola och Linköpings universitet. Internationellt samarbetar hon Àven med forskare i England, Polen och Portugal.

Lars Johansson, professor i materialfysik, har erhĂ„llit drygt 1,8 miljoner kronor för projektet ”Karakterisering, vĂ€xt och syntes av ytstrukturer”. Lars Johansson studerar ytornas struktur, hur de förĂ€ndras tillsammans med andra material, hur kemiska reaktioner pĂ„verkar dem och hur de vĂ€xer, atomlager för atomlager. I det aktuella projektet studeras Ă€ven nanometerstora strukturer med inriktning mot nya tekniska tillĂ€mpningar, till exempel material för nya typer av ljusdioder och snabba transistorer.

Forskningsbidraget Àr en fortsÀttning av ett tidigare projekt som finansierats av VetenskapsrÄdet. Denna gÄng har bidragit höjts med nÀrmare 340 000 kronor per Är under en treÄrsperiod.
– Experimentell materialfysikalisk forskning Ă€r mycket kostnadskrĂ€vande. Större delen av bidraget gĂ„r Ă„t till löpande kostnader som prover, kemikalier, underhĂ„ll, resor och mindre experimentutrustning. Troligen kommer vi Ă€ven att anvĂ€nda en del av pengarna till att bjuda in gĂ€stforskare, berĂ€ttar Lars Johansson.

Stephen Hwang, professor i fysik, har tilldelats totalt 630 000 kronor för ett forskningsprojekt inom omrÄdet teoretisk elementarpartikelfysik. Liksom i de andra tvÄ projekten avser pengarna forskning under den nÀrmaste treÄrsperioden. Projektet syftar till att teoretiskt undersöka modeller för de allra minsta byggstenarna i materia. Dessa modeller bygger pÄ antagandet att de minsta byggstenarna utgörs av smÄ strÀnglika objekt, sÄ kallade superstrÀngar. Dessa strÀngar Àr sÄ smÄ att atomer Àr gigantiskt stora i jÀmförelse.

– I de allra första ögonblicken efter Big Bang tror man att vĂ„rt universum var fyllt av strĂ€ngar. Egenskaperna som de har Ă€r dĂ€rför viktiga för att vi ska kunna förstĂ„ hur universum utvecklades efter Big Bang och varför vĂ„rt universum ser ut som det gör. Man kan bland annat studera svarta hĂ„ls egenskaper utifrĂ„n antagandet att strĂ€ngmaterien utgör massan i det svarta hĂ„let, sĂ€ger Stephen Hwang.

Även detta forskningsprojekt Ă€r en fortsĂ€ttning av ett projekt som VetenskapsrĂ„det under mĂ„nga Ă„r har finansierat.

För mer information, kontakta:
Ellen Moons, tfn 054-700 19 03, e-post Ellen.Moons@kau.se
Lars Johansson, tfn 054-700 16 77, e-post Lars.Johansson@kau.se
Stephen Hwang, tfn 054-700 11 24, e-post Stephen.Hwang@kau.se