För att öka kunskapen om hur personer med funktionsnedsÀttning kan bli mer delaktiga i samhÀllet finansierar Forte nya forskningsprojekt. Förutom att studera livsvillkor och samhÀllsstöd för personer med funktionsnedsÀttning ska projekten Àven se pÄ effekter av pandemin.

Kriser kan ofta drabba utsatta grupper hĂ„rt, men samtidigt föra med sig nya möjligheter som Ă€r positiva. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r dock kunskaperna begrĂ€nsade om hur pandemin pĂ„verkat personer med funktionsnedsĂ€ttning. Totalt fĂ„r 13 projekt finansiering med sammanlagt 50 miljoner kronor inom Fortes utlysning för forskning om funktionshinder. De handlar bland annat om effekter för personer med intellektuell funktionsnedsĂ€ttning, demokrati och digitalt engagemang inom funktionshindersrörelsen samt distansarbete och inkluderande arbetsmiljö.

– Det ska bli intressant att följa vad forskningen sĂ€ger om pandemins effekter. Vi hoppas att satsningen kan ge nya kunskaper som kan bidra till att personer med funktionsnedsĂ€ttning kan leva ett liv pĂ„ mer jĂ€mlika villkor, förklarar Frida Alicedotter Bartonek, forskningssekreterare, Forte.

Funktionshinder Àr ett av de omrÄden dÀr Forte har i uppdrag av regeringen att samordna den nationella forskningen. Inriktningen för utlysningen togs fram i samarbete med brukarorganisationer och myndigheter inom omrÄdet. De projekt som fÄr finansiering har tydliga kopplingar till nationella mÄl för funktionshinderspolitik och folkhÀlsa, liksom till social hÄllbarhet inom Agenda 2030 med sin princip om att inte lÀmna nÄgon utanför.

En av forskarna som fÄr pengar inom utlysningen Àr Julia Bahner pÄ Socialhögskolan vid Lunds universitet. Hon ska studera demokratiska konsekvenser av digitaliseringen i funktionshinderrörelsen.

– Vi ser en ökad aktivism pĂ„ nĂ€tet, parallellt med mer traditionell organisering i olika föreningar som inte Ă€r sĂ„ digitala. Att vi nu fĂ„r medel för vĂ„rt projekt ger oss möjlighet att titta mer fördjupat pĂ„ hur det pĂ„verkar funktionhinderrörelsen, och inte minst effekter av pandemin, sĂ€ger hon.

För mÄnga personer med funktionsnedsÀttning förÀndrades möjligheterna att delta i aktiviteter och vara sociala i grunden under pandemin, nÀr traditionella verksamheter stÀngde ned. De ofta yngre personer som redan hade digital vana kunde dÀremot hÄlla i gÄng sitt engagemang.

– Det blir intressant att studera hur föreningslivet nu kommer att tĂ€nka framöver, för att försöka locka unga och fĂ„ en Ă„tervĂ€xt. Även hur utvecklingen pĂ„verkar demokratin, i och med att grupper pĂ„ nĂ€tet ofta har mer individuellt fokus Ă€n de traditionella föreningarna, med sina tydligare mĂ„l att pĂ„verka beslutsfattare, sĂ€ger Julia Bahner.


Forte – ForskningsrĂ„det för hĂ€lsa, arbetsliv och vĂ€lfĂ€rd Ă€r en statlig myndighet som finansierar och initierar forskning för mĂ€nniskans och samhĂ€llets utveckling.
www.forte.se

Presskontakt:
Marie Lann
Telefon:
+4670 648 85 71
Epost:
marie.lann@forte.se