Barbro Renck, studierektor och universitetslektor i folkhĂ€lsovetenskap vid Karlstads universitet, Ă€r en av tre forskare som sedan den 1 januari i Ă„r deltar i projektet ”Dansterapi för barn och ungdomar med psykisk ohĂ€lsa – icke verbal behandling för aggressivt utagerande pojkar och depressiva inĂ„tvĂ€nda flickor”.

– Syftet med projektet Ă€r att utveckla nya behandlingsmetoder inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi Ă€r först i Sverige med att pröva just dansterapi som metod för att hjĂ€lpa barn och ungdomar med psykiska problem, berĂ€ttar Barbro Renck.

Studien innefattar tvÄ behandlingsgrupper. Den första gruppen bestÄr av pojkar i förskoleÄldern som fÄtt diagnosen ADHD. Den andra behandlingsgruppen utgörs av tonÄrsflickor med depressiva symptom och sjÀlvdestruktivt beteende.

– De bĂ„da grupperna fĂ„r varje vecka genomgĂ„ dansterapi. Med hjĂ€lp av intervjuer, frĂ„geformulĂ€r och videofilmning av danssessionerna studerar vi sedan vad terapin fĂ„r för effekter.

Det tre Ă„r lĂ„nga projektet, som till stor del genomförs i VĂ€rmland, Ă€r ett samarbete mellan flera olika parter. Landstinget i VĂ€rmland och Dans i VĂ€rmland finansierar de dansterapeuter som Ă€r involverade i projektet. Karlstads universitet Ă€r tillsammans med Danshögskolan i Stockholm ansvarigt för forsknings- och utvĂ€rderingsdelen. Professor Erna Grönlund Ă€r ansvarig forskare vid Danshögskolan. Även Riksföreningen för Social och Mental HĂ€lsa (RSMH) Ă€r involverad.

– Det Ă€r ett mycket glĂ€djande besked att vi nu beviljats bidrag frĂ„n regeringen. Detta innebĂ€r att vi kan fullfölja projektet som planerat, sĂ€ger en glad Barbro Renck.

För mer information, kontakta Barbro Renck, tfn: 054-700 25 10, e-post: barbro.renck@kau.se