Pengarna ska gÄ till grundforskning om stamceller inom fyra omrÄden:
§ utveckling och karakterisering av humana embryonala stamcellslinjer
§ skapande av optimala betingelser för att odla stamceller
§ studier avseende cellers utveckling och specialisering
§ etiska och juridiska aspekter pÄ human embryonal stamcellsforskning
Programmet kommer att ha en sÀrskild utlysning under vÄren och sista dag att lÀmna in projektförslag blir i början av juni. Ansökningarna kommer att granskas och bedömas av en internationellt sammansatt expertgrupp.
I oktober planeras det vara klart vilka som tilldelas medel.

– Svenska forskare ligger i den internationella frontlinjen pĂ„ stamcellsomrĂ„det. Genom avtalet förstĂ€rks de stora utvecklingsmöjligheterna som finns hĂ€r. PĂ„ sikt hoppas vi naturligtvis att de ökade kunskaperna kan bidra till att lindra och kanske t o m bota diabetes. Men vi Ă€r medvetna om att det krĂ€vs mycket grundforskning innan vi nĂ„r dit, sĂ€ger Stefan Leufstedt, ordförande i Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond.
Detta Àr bakgrunden till att JDRF, vÀrldens största ickestatliga finansiÀr av diabetesforskning, lÀgger stora resurser tillsammans med Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond pÄ fri grundforskning inom omrÄdet.

Ett av VetenskapsrÄdets uppdrag Àr att med hjÀlp av internationella forskningsmedel förstÀrka den nationella finansieringen. VetenskapsrÄdets styrelse har ingÄende diskuterat riskerna med att pengar styrs till alltför snÀva omrÄden eller att duktiga forskare binds upp.
– Men det hĂ€r avtalet har inte sĂ„dana begrĂ€nsningar. TvĂ€rtom, det stĂ€rker bred forskning inom ett omrĂ„de som bedömts vara angelĂ€get att lyfta fram, sĂ€ger Harriet Wallberg Henriksson, huvudsekreterare för Ă€mnesrĂ„det medicin vid VetenskapsrĂ„det.

Juvenile Diabetes Research Foundation, JDRF
En amerikansk fond som stöder forskning som kan bidra till att hitta bot mot diabetes. Fonden Àr ickestatlig och icke vinstdrivande, och pengarna kommer frÀmst frÄn privata donationer. JDRF grundades 1970 och berÀknas i Är satsa mer Àn 100 miljoner US-dollar pÄ forskning.
Kontaktperson JDRF: Julie Kimbrough, National Director of Media Relations
Phone: 212-479-7536 / Fax: 212-785-9595 / jkimbrough@jdrf.org
Internet: www.jdrf.org

Mer information och pressbilder (lÀggs ut efter lunch torsdag 21 mars)
PÄ VetenskapsrÄdets webbplats www.vr.se, finns bilder och aktuell kartlÀggning av stamcellsforskningen i Sverige, korta fakta om stamceller mm. PÄ www. diabetes.se finns mer om Svenska Diabetesförbundet och deras verksamhet.

Ytterligare kommentarer
Harriet Wallberg-Henriksson, huvudsekreterare ÀmnesrÄdet för medicin, VetenskapsrÄdet
08-546 442 74 / 070- 629 64 70 / Harriet.Wallberg-Henriksson@vr.se

Stefan Leufstedt, ordförande Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond
08-564 821 00 / 0709-94 53 45 / ordf@diabetes.se

Presskontakt:

Marlene Truedsson

Telefon:

08-546 441 20

Mobil:

Kopplas vidare