I USA blir ledarna allt Àldre. Till exempel Àr politikerna i representanthuset tjugo Är Àldre Àn den genomsnittlige vÀljaren och den ÄttiÄrige presidenten stÀller eventuellt upp för omval. Att det Àr svÄrt för unga kandidater att bli valda i USA riskerar att undergrÀva ungas intresse för demokratin, visar forskning frÄn Göteborgs universitet.

Personer under 30 Är utgör hÀlften av vÀrldens befolkning. Tidigare forskning visar att endast tvÄ procent av dem som sitter i en lagstiftande församling Àr under 30 Är.

– Unga vuxnas relativa frĂ„nvaro i politiken kan bidra till vad vi kallar den onda cirkeln av politisk alienation bland unga. Det kĂ€nnetecknas av lĂ„g nĂ€rvaro av unga i parlament, lĂ„gt valdeltagande och lĂ„gt politiskt intresse, faktorer som kan förstĂ€rka varandra, sĂ€ger statsvetaren Aksel Sundström.

Underrepresentation av unga Ă€r ett stort problem i USA. År 2023 Ă€r flera av de mest inflytelserika amerikanska politikerna betydligt Ă€ldre Ă€n sina vĂ€ljare. President Joe Biden har fyllt 80 Ă„r och Ă€r den Ă€ldsta presidenten i USA:s historia, senatens minoritetsledare Mitch McConnell Ă€r 81 Ă„r gammal och Donald Trump, som har tillkĂ€nnagivit att han Ă€n en gĂ„ng kandiderar till att bli president, blir 78 Ă„r under valrörelsen Ă„r 2024.

– Till exempel var medelĂ„ldern för en ledamot i representanthuset mandatperioden 2020–2022 58 Ă„r, vilket Ă€r ungefĂ€r 20 Ă„r Ă€ldre Ă€n genomsnittsamerikanen. Och Ă„ldersglappet mellan vĂ€ljare och valda har ökat. Mellan 1981–2021 ökade medelĂ„ldern bland ledamöterna med tio Ă„r.

FĂ„ unga nomineras
Det Àr inte kÀnt sedan tidigare var i processen unga kandidater försvinner i de amerikanska valen. Aksel Sundström har dÀrför tillsammans med Daniel Stockemer, professor i statsvetenskap vid University of Ottawa, undersöktnomineringar av kandidater, urval av kandidater i primÀrval, samt Äldern pÄ de kandidater som vann valen till representanthuset i USA Är 2020. Analysen baseras pÄ 1 661 kandidater.

– BĂ„de demokrater och republikaner nominerade en relativt liten andel unga vuxna framför medelĂ„lders. I urvalet av kandidater var genomsnittsĂ„ldern 51,5 Ă„r. Endast runt 11 procent av alla kandidater var 35 Ă„r eller yngre.

I valrörelsen klarade sig de unga kandidaterna sÀmre Àn de Àldre. Vinnarna i primÀrvalen var genomsnitt 54 Är gamla och de som slutligen blev invalda i representanthuset var i genomsnitt 58 Är.

– Vi ser ett starkt samband mellan Ă„lder och det vi kallar valkapital. Det innefattar erfarenhet av tidigare val och politiskt arbete, stöd frĂ„n partierna och möjlighet till finansiering av kampanjer. Ofta placerar partierna unga kandidater i distrikt dĂ€r de har smĂ„ chanser att vinna och det Ă€r problematiskt.

Ledarnas höga Älder anses problematisk
Men mÀtningar i USA visar att amerikanerna inte har nÄgot emot unga.

– Enligt en undersökning frĂ„n CBS News frĂ„n september 2022 uppger 47 procent att politiken skulle bli bĂ€ttre om det fanns fler unga i politiken. En annan mĂ€tning i USA visar att 9 av 10 amerikaner tycker att 75 Ă„r borde vara maxĂ„ldern för att fĂ„ tilltrĂ€da som president.

Ett globalt demokratiproblem
Aksel Sundström och Daniel Stockemer har ocksÄ studerat problemet med underrepresentation av unga globalt, vilket presenteras i en ny bok. Boken Àr den första att belysa fenomenet och visar varför unga lyckas bÀttre att nÄ politiska poster i vissa lÀnder och inom vissa partier. Forskarna pekar ut ett par faktorer som skulle kunna leda till en bÀttre representation av unga i maktpositioner. I flera lÀnder, inklusive USA, finns ÄldersgrÀnser för vilka vuxna som fÄr stÀlla upp i val.

– I USA Ă€r grĂ€nsen för representanthuset 25 Ă„r och för senaten 30 Ă„r. Dessa förlegade och godtyckliga Ă„ldersregler bryter enligt oss mot demokratiska principer. Budskapet blir ju i förlĂ€ngningen att de unga inte vĂ€lkomnas att delta i politiken. Sverige Ă€r ett av mycket fĂ„ exempel pĂ„ lĂ€nder dĂ€r unga faktiskt har hög nĂ€rvaro i riksdagen, sĂ€ger Aksel Sundström.

 

Mer information
Underlaget till studien baseras pÄ data frÄn CQ Press Voting and Election Collection, 2021, dÀr en fullstÀndig lista över alla kandidater för 2020 Ärs val till representanthuset finns. DÀr finns ocksÄ alla valresultat och information om kandidaternas Älder, kön, etnicitet, valkapital före kandidatur samt militÀrtjÀnstgöring. Analyserna bygger pÄ uppgifter om 1 661 kandidater.

Till studien – Young adults’ under-representation in elections to the U.S. House of Representatives – ElectoralStudies (open access, tillgĂ€nglig gratis)

Ny bok pĂ„ samma tema – Youth without Representation: The Absence of Young Adults in Parliaments, Cabinets, and Candidacies. University of Michigan Press, 2022 (open access, tillgĂ€nglig gratis)

För mer information kontakta:
Aksel Sundström, telefon: 076–239 6118, e-post: aksel.sundstrom@pol.gu.se

Presskontakt:

Ulrika Lundin

Telefon:

031-786 6705

Mobil:

070-775 8851