Sydafrikas Albert Luthuli var som ledare för African National Congress (partiet som fyller 100 år den 8 januari 2012) orubblig i sin kamp för medborgerliga rättigheter, rättvisa och fred. Som arrangör av icke-våldskampanjer riktade mot apartheid-regimens diskriminerande raslagar utsattes han ständigt för trakasserier och personliga restriktioner.
Albert Luthuli tilldelades Nobelpriset 1960 men kunde ta emot priset först ett år senare. 1961 års Nobelpris gick postumt till Dag Hammarskjöld, som natten till den 18 september samma år hade omkommit i en flygolycka i dåvarande Norra Rhodesia.
De båda männen delade ett engagemang för mänskliga rättigheter och fred på den afrikanska kontinenten. Det är dessa likheter som är utgångspunkten för ett symposium med titeln ”Albert Luthuli and Dag Hammarskjöld – Leaders and Visionaries” som arrangeras i Uppsala den 8 november. Albert Luthulis dotter Albertinah Luthuli, politiker i provinsparlamentet i KwaZulu-Natal och före detta ANC-medlem, hör till talarna. Bland övriga deltagare: Carin Norberg, direktör vid Nordiska Afrikainstitutet, Jabulani Sithole, historieforskare vid University of KwaZulu-Natal i Sydafrika, Tor Sellström, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet som studerat både Albert Luthuli och Dag Hammarskjöld.     
Symposiet arrangeras av Nordiska Afrikainstitutet, Dag Hammarskjöld-stiftelsen och Luthulimuseet i Groutville, Sydafrika.
Tid: 8 november, 14.00-1700
Plats: Vasasalen, Uppsala Slott, (ingång F)
Presskontakt: Susanne Linderos, kommunikatör vid Nordiska Afrikainstitutet, 018-56 22 06, email: susanne.linderos@nai.uu.se.
Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska länderna.

Presskontakt:

Johan Sävström

Telefon:

018 471 52 96

Mobil:

070 167 96 85