Sjuksköterskan Gunilla Lööf har i över 25 år kämpat för barns rätt till bra förberedelser inför möten med sjukvården och bland annat grundat den innovativa vårdsajten Narkoswebben. Konstnären och filmregissören Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria. De är Årets alumner 2022 vid Linköpings universitet.

Alltsedan hon gick på sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet har Gunilla Lööf använt problembaserat lärande, den pedagogiska modell som LiU var först i Sverige med.
Hon har i över 25 år arbetat för att göra mötet med vården lättare för barn och familjer i Sverige – och över hela världen.
Gunilla Lööf är anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet. Hon var med och startade Operation Smile Sverige, som arbetar för att ge barn som föds med läpp-käk-gomspalt en kostnadsfri och livsavgörande operation, och har grundat den innovativa kunskapssajten Narkoswebben som hjälpt och förberett tusentals barn inför en operation.
Hösten 2022 lanserar Gunilla Lööf nästa stora projekt, vårdsajten MediPrep med medicinsk information helt anpassat för barn- och ungdomar.

Salad Hilowle, alumn från programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning vid LiU, är konstnär och filmmakare med en mastersexamen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm som gör kometkarriär i den svenska konstvärlden. Han har skapat utställningar och filmer som synliggör afrosvenskar i svensk konst och kultur, bland annat den hyllade debututställningen Vanus Labor.
Salad Hilowle arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria och genom att lyfta fram historiska ojämlikheter och stereotyper visar han på möjligheten till förändring. Han har bland annat tilldelats Engmansstipendiet, Svenska Konstakademiens Bernadottestipendium och Svenska Filmakademiens stipendium till minne av Kurt Linder.

Den 7 oktober tar Årets alumner emot utmärkelsen i Berzeliussalen på Campus US (Universitetessjukhuset) i Linköping. Ceremonin kommer även att livesändas på Youtube för att så många som möjligt ska kunna ta del av alumnernas berättelser.
Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang.

Vi har reserverat några platser för medierepresentanter som vill delta fysiskt under ceremonin, som äger rum under lunchtid. I samband med ceremonin erbjuds också tillfälle att ställa frågor till Årets alumner. Föranmälan krävs för att delta. Vill du reservera en plats, skicka ett meddelande till alumni@liu.se.


Kontakt:
  

Fredrik Andersson, alumniansvarig vid Linköpings universitet, 013-28 25 29, fredrik.b.andersson@liu.se

I nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Vi berättar om nya upptäckter, hur forskning kommer till nytta och hur samverkan bidrar till att kunskap sprids. Prenumerera här!

Presskontakt:
Anders Törneholm
Telefon:
013-28 68 39
Epost:
anders.torneholm@liu.se
Presskontakt:
Karin Söderlund Leifler
Telefon:
013-28 13 95
Epost:
karin.soderlund.leifler@liu.se
Presskontakt:
Anna-Karin Thorstensson
Telefon:
013-281302
Epost:
anna-karin.thorstensson@liu.se