Nyligen presenterade hon sina rön i en doktorsavhandling. MÄlsÀttningen var att studera hur den ökande urbaniseringen pÄverkar den biologiska mÄngfalden nÀr det gÀller humlor. Trivs humlor i stadsmiljöer? Hur mÄnga arter söker sig dit?

– Humlor har en viktig ekologisk funktion under vĂ„r och sommar. BĂ„de vilda vĂ€xter och odlade grödor Ă€r beroende av att insekter och andra djur hjĂ€lper till med pollineringen för att bĂ€ra frukt, sĂ€ger Karin AhrnĂ©.

– Humlor besöker gĂ€rna vĂ„ra blommande frukttrĂ€d och bĂ€rbuskar pĂ„ vĂ„ren och försommaren, till glĂ€dje för mĂ„nga mĂ€nniskor eftersom det förbĂ€ttrar skörden senare pĂ„ sĂ€songen. Men om vi vill fortsĂ€tta att ha humlor sĂ„vĂ€l i staden som i vĂ„ra ytteromrĂ„den mĂ„ste vi erbjuda dem en bra miljö. Den förtĂ€tning som sker i mĂ„nga stĂ€der gynnar inte humlorna.

Olika grönomrÄden studerades

Studierna har gjorts i stadsnÀra grönomrÄden i Stockholm med omnejd. I en av studierna undersöktes förekomsten av humlor i kolonitrÀdgÄrdar i centrala Stockholm sÄvÀl som i mer lantliga omgivningar norr om staden för att ta reda pÄ hur humlor pÄverkas av ökande urbanisering.

I en annan studie jÀmfördes förekomsten av humlor och fÄglar i tre olika typer av grönomrÄden i centrala Stockholm; kolonitrÀdgÄrdar, parker och kyrkogÄrdar.

För att fÄ kunskap om hur de olika grönomrÄdena sköts gjordes intervjuer med de personer som planerade och utförde arbetet i parker, kyrkogÄrdar och kolonitrÀdgÄrdar. Det visade sig att störst kunskap om ekologi fanns hos de personer som har kolonilotter. Dessa odlare visade ocksÄ störst intresse av att plantera vÀxter och vidta andra ÄtgÀrder för att gynna förekomst av humlor och fÄglar.

Behov av boplatser

Om humlorna ska trivas mÄste grönomrÄdet ha en viss karaktÀr visar forskningen. Valet av vÀxter spelar roll och det fÄr gÀrna finnas lite skrÀpiga omrÄden med högre grÀsvegetation dÀr humlor kan finna boplatser och inte enbart kortklippt grÀs.

Humlor Àr sÄ kallade generalister och besöker ett stort antal olika vÀxtarter. I trÀdgÄrdar lockas de bland annat av olika typer av kryddvÀxter t ex kungsmynta, salvia, timjan och lavendel, men Àven andra trÀdgÄrdsvÀxter som lupiner, stockrosor, riddarsporre, stormhatt, bolltistel med flera Àr attraktiva för humlor. I de 16 kolonitrÀdgÄrdarna som Karin Ahrné besökte registrerades totalt 13 arter humlor, som mest 11 arter pÄ en och samma plats.

-Artrikedomen pÄverkades av landskapet som omgav de studerade grönomrÄdena. Antalet arter av humlor minskade nÀr mÀngden hÄrdgjord yta i det omgivande landskapet ökade. Intressant nog hittades ÀndÄ relativt mÄnga arter i kolonitrÀdgÄrdar ocksÄ i centrala Stockholm.

Hur mÄnga individer av varje art Karin Ahrné hittade, pÄverkades frÀmst av vilken typ av koloniomrÄde det var, stuga eller bara odlingslott, och av vilka vÀxter som odlades. De flesta arterna var vanligare i kolonitrÀdgÄrdar med odlingslotter och gynnades av att man odlade vÀxter av familjerna Lamiaceae (t ex kungsmynta, salvia, mynta och lavendel) och Fabaceae (ÀrtvÀxter som rödklöver och lupiner).

SÀmst miljö i parker

I den jÀmförande studien av kolonitrÀdgÄrdar, parker och kyrkogÄrdar var det ingen skillnad i artrikedom av humlor. DÀremot var antalet individer betydligt högre i kolonitrÀdgÄrdar Àn i parker och kyrkogÄrdar, vilket frÀmst berodde pÄ en högre blomrikedom i kolonitrÀdgÄrdar. Den sÀmsta miljön erbjöds i nÄgra av de parker som ingick i studien. Gemensamt för dessa omrÄden var att de erbjöd en ganska torftig miljö för humlorna.

– Jag tror att det gĂ„r att sköta ocksĂ„ parker och kyrkogĂ„rdar pĂ„ ett mer gynnsamt sĂ€tt för humlor och andra bin. Genom att vĂ€lja vĂ€xter, bĂ€rbuskar och frukttrĂ€d som de gillar kan vi gynna ett stort antal arter humlor i vĂ„ra svenska stĂ€der, sĂ€ger Karin AhrnĂ©.

– Men den totala mĂ€ngden grönomrĂ„den i staden Ă€r ocksĂ„ betydelsefull. Om ett grönomrĂ„de blir alltför isolerat kan det inte lĂ€ngre nĂ„s av humlor och andra bin oavsett hur blomrikt omrĂ„det Ă€r.

För mer information: Karin.Ahrne@ekol.slu.se

Pressbilder finns att hÀmta:

http://www2.slu.se/press/2008/gronahagern.jpg

Bildtext: Gröna hÀgerns koloniomrÄde i TÀby, ett av grönomrÄdena som ingÄr i studien om hur humlorna pÄverkas av urbanisering. Foto: Karin Ahrné, SLU

http://www2.slu.se/press/2008/smedby.jpg

Bildtext: Humlor föredrar gÀrna koloniomrÄden som erbjuder en mÄngfald av vÀxter. HÀr Smedby koloniomrÄde i Upplands VÀsby. Foto: Karin Ahrné, SLU

http://www2.slu.se/press/2008/IMG_0237.jpg

Bildtext: Humlearten Bombus muscuorum pÄ KÀrleksört. Foto: Karin Ahrné, SLU

www.slu.se

Karin.Ahrne@ekol.slu.se