Jessica Meir, den första svenska kvinnan i rymden, kommer till Curiosum i Umeå för att berätta om sina 205 dagar i rymden och forskningen ombord på rymdstationen ISS – samt drömmen om att bli första kvinnan på månen. Jessica Meir ska även möta forskare och studenter vid Umeå universitet vid sitt besök.

– Det är otroligt inspirerande att få välkomna Jessica Meir till Curiosum. Rymden fascinerar många och att särskilt unga människor får möjlighet att möta en astronaut kan vara en viktig inspiration till att utbilda sig vidare. Vi hoppas att många passar på att komma och lyssna till Jessicas spännande berättelser, det är ju en unik händelse med en astronaut i stan, säger Madelen Bodin, föreståndare på Curiosum.

Nasa-astronauten Jessica Meir har både svenskt och amerikanskt medborgarskap och blev historisk när hon som första svenska kvinnan skickades ut på uppdrag i rymden i september 2019. Jessica tillbringade 205 dagar i rymden och avverkade 3280 varv runt jorden, vilket motsvarar en resa på 139 851 994 kilometer. Under rymdfärden genomförde hon och övriga besättningen hundratals experiment inom bland annat biologi och geovetenskap.

– Jessica Meir besöker endast ett fåtal städer i Sverige och att vi har lyckats få henne till Umeå och Curiosum är ett bra betyg för såväl Umeå universitets forskning inom området som Curiosums roll som viktig samlingsplats för vetenskap och teknik, säger Madelen Bodin föreståndare för Curiosum.

Samla in frågor via sociala medier
Curiosum kommer att ha möjlighet att livesända Jessica Meirs besök i flera salar för att så många som möjligt ska kunna delta och ställa frågor. Frågor till astronauten kommer även att samlas in i förväg via sociala medier hos såväl Curiosum som Umeå universitet och Umeå kommun. Curiosum kommer att vara fylld av aktiviteter om rymden under dagen och det är fri entré. Jessica Meir ska också träffa både forskare och studenter från Umeå universitet och SLU vid sitt besök i Umeå.

– Det är så kul att få välkomna Jessica Meir till norra Sverige och få visa upp lite av allt det vi gör inom rymdforskning i Umeå. För att bara nämna något så är ju vår norrskensforskning viktig. Samma processer som skapar vackra norrsken kan nämligen också orsaka allvarliga störningar i exempelvis eldistributionen. Därför är rymdforskningen viktigt för att säkerställa eltillförseln, till exempel till den gröna industriella omställningen här i norr som vi inte vill ska påverkas eller slås ut. Det är ju här uppe i norr det händer, säger Maria Hamrin, docent i rymdfysik vid Umeå universitet.

Ska kanske promenera på månen
Jessica Meir har nya möjligheter att bli historisk då hon är en av 18 utvalda personer till det amerikanska månprogrammet Artemis, med målet att för första gången på över 50 år placera en människa på månen. Hon kan därmed bli den första kvinnan i världen på månen, när och om programmet blir verklighet i mitten av 2020-talet. Jessica Meir har ju stor erfarenhet av att vistas och genomföra experiment i rymden samt även en gedigen utbildning och en doktorsexamen i marinbiologi, en masterexamen i rymdstudier och kandidatexamen i biologi.

Rymddagen är ett samarbete mellan Umeå universitet, Umeå kommun och Rymdstyrelsen och är en del av Umeås 400-årsfirande.

Jessica Meir ger inga enskilda intervjuer vid besöket i Umeå (Nasa-policy), men media är givetvis välkomna att delta och ställa frågor vid mötet. Eftersom det finns begränsat med platser ber vi er så snart ni kan meddela namn på de som ska delta via mail till pressansvarig Jakob Mjöbring, som även kan svara på eventuella frågor inför evenemanget: jakob.mjobring@umu.se, 072-206 89 23

Umeå universitet
Umeå universitet
är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 37 000 studenter och 4 700 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Presskontakt:
Presskontakt
Telefon:
090-786 50 89
Epost:
press@umu.se
Presskontakt:
Jakob Mjöbring
Telefon:
+46 72 206 89 23
Epost:
jakob.mjobring@umu.se