Donerat blod kommer alltid att behövas i akuta situationer. Men för planerade operationer Àr det önskvÀrt att minska behovet av donerat blod bl a pÄ grund av riskerna för blodsmitta, pÄverkan pÄ patientens immunförsvar och förvÀxling av blodpÄsar. Dessa risker mÄ vara smÄ, men de Àr inte helt obefintliga.

Gustav EkbÀck har undersökt fyra sÀtt att minska behovet av donerat blod i samband med höftledsoperationer, en typ av operationer som alltid Àr planerade och dÀr patienterna förlorar en hel del blod. De fyra sÀtten Àr följande:

o Autotransfusion, dÀr patientens eget sÄrblod sugs upp, tvÀttas och Äterförs.

o Predonation av eget blod, dÀr patienten nÄgra veckor i förvÀg donerat blod.

o BlodplÀtts-insamling, dÀr man ett par timmar före operationen samlar in 20-30 procent av patientens blodplÀttar och Äterför dem efter operationen. BlodplÀttarna blir normalt illa ÄtgÄngna under en operation och tappar en del av sin förmÄga att stilla blodflödet.

o Medicinering med cyklocapron, ett lÀkemedel som minskar fibrinolysen (koagelupplösningen i sÄr och blodomlopp) och dÀrmed minskar blödningen under operationen.

– Autotransfusion, dvs att ta tillvara patientens eget operationsblod, Ă€r en enkel metod för patienten, sĂ€ger Gustav EkbĂ€ck.

– Men den rĂ€cker inte vid en höftledsoperation, utan mĂ„ste kompletteras med en eller flera av de andra metoderna.

Vid regionsjukhuset i Örebro har man nu, pĂ„ grundval av Gustav EkbĂ€cks studier, rutinmĂ€ssigt börjat anvĂ€nda en kombination av autotransfusion, predonation och medicinering i samband med höftledsoperationer. Eftersom höftledspatienterna ofta Ă€r gamla och handikappade av sina höftbesvĂ€r medför blodgivningen i förvĂ€g dock ett visst besvĂ€r. Man kommer dĂ€rför att gĂ„ vidare med att undersöka om det inte kan rĂ€cka med medicinering samman med autotransfusion, vilket vore en stor förenkling bĂ„de för patienterna och för vĂ„rden.

Gustav EkbÀck nÄs pÄ tel 019-602 10 000, e-post gustav.ekback@orebroll.se. Ett abstract av avhandlingen finns pÄ adressen http://www.bibl.liu.se/liupubl/disp/disp2000/med653s.pdf.

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: