En graviditet stÀndigt överskuggad av det okÀnda. Det Àr en beskrivning som ges av kvinnor i Sverige som varit gravida under pandemin. En studie vid Göteborgs universitet lyfter nu fram deras upplevda osÀkerhet och ensamhet.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Women and Birth, bygger pÄ djupintervjuer med fjorton kvinnor i Sverige. Syftet var att fÄ klarhet i hur kvinnor som inte blivit smittade med sars-cov-2 upplevde att vara gravida under pandemin. Kvinnorna hade fött barn under perioden augusti-november 2020, och intervjuades i mars-april 2021.

Att vara gravid Àr en livsomvÀlvande hÀndelse och en stor omstÀllning i livet oavsett om kvinnan vÀntar sitt första barn eller har barn sedan innan. Restriktioner kopplade till att förhindra smittspridning av sars-cov-2 har pÄverkat gravida kvinnor pÄ olika sÀtt.

Globalt har gravida kvinnors emotionella vÀlmÄende försÀmrats i samband med oro för covid-19 och nationella nedstÀngningar för att förhindra smittspridningen. I Sverige har det tidigare uppmÀtts en ökad hÀlsorelaterad oro hos gravida i början av pandemin, men det har varit oklart hur detta sedan har pÄverkat kvinnorna.

OsÀkerhet och ensamhet

Verena Sengpiel Àr docent i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och förlossningslÀkare pÄ Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Vi vet sedan tidigare att gravida kvinnor Ă€r extra psykiskt ansatta under naturkatastrofer eller andra traumatiska hĂ€ndelser dĂ„ man inte enbart ansvarar för sin egen hĂ€lsa och sĂ€kerhet utan Ă€ven för det ofödda barnets vĂ€lmĂ„ende, sĂ€ger hon.

– Globalt har det kommit indikationer pĂ„ att gravida kvinnors emotionella vĂ€lmĂ„ende försĂ€mrats under covid-19 pandemin, men dĂ„ Sverige valt en annan strategi i att förhindra smitta Ă€r det inte sĂ€kert att dessa resultat Ă€r överförbara pĂ„ svenska förhĂ„llanden, fortsĂ€tter Verena Sengpiel.

Karolina LindĂ©n, barnmorska och disputerad forskare inom vĂ„rdvetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Ă€r studiens förstaförfattare. Hon berĂ€ttar hur de gravida kvinnorna upplevde sig ”stĂ€ndigt överskuggade av det okĂ€nda”, som de uttryckte det.

– Upplevelsen karakteriserades av att behöva hantera de osĂ€kerheter som pandemin innebar och att stĂ€ndigt behöva förhĂ„lla sig till ny information om covid-19 och graviditet. Kvinnor kĂ€nde sig ensamma och utlĂ€mnade nĂ€r deras partner inte fick medverka under vĂ„rdbesöken, speciellt i de fall nĂ€r det uppstĂ„tt komplikationer i graviditeten, sĂ€ger hon.

– Kvinnorna hyste samtidigt stort förtroende för graviditets- och förlossningsvĂ„rden, trots att de uppgav att de fick för lite information om graviditet och covid-19 ifrĂ„n sina vĂ„rdgivare.

Viktigt med uppdaterad information

Enligt forskarna kan studieresultaten fÄ betydelse för vÄrden av gravida kvinnor, och de rÄder kvinnorna att sjÀlva ta upp frÄgor om oro, osÀkerhet, och hur de ska förhÄlla sig till det stÀndiga flödet av information och kunskap. Karolina Lindén igen:

– Jag uppmanar alla gravida kvinnor att tala med sin barnmorska om eventuell oro i relation till covid-19. I dag vet vi mer om hur sars-cov-2 pĂ„verkar bĂ„de den gravida kvinnan och det vĂ€ntade barnet under graviditet. Det Ă€r viktigt att mödravĂ„rden kommunicerar uppdaterad information direkt till gravida kvinnor, speciellt eftersom rĂ„d och rekommendationer Ă€ndrar sig i takt med att vi fĂ„r mer kunskap, sĂ€ger hon.

– Detta Ă€r extra viktigt nu i samband med vaccination mot sars-cov-2, sĂ€ger Verena Sengpiel, dĂ„ vi har sett en lĂ€gre vaccinationstĂ€ckning av gravida jĂ€mfört med den övriga populationen.

– VĂ„rden behöver Ă€ven beakta vikten av att den gravidas partner tillĂ„ts vara med vid vĂ„rdbesöken nu nĂ€r restriktionerna lĂ€ttnat, avslutar Karolina LindĂ©n.

Den aktuella studien Àr en del av COPE-studien som studerar covid-19 under graviditet och tidig barndom. COPE Àr ett forskningssamarbete mellan forskare frÄn hela Sverige och inom olika discipliner som gemensamt utvÀrderar hur en infektion med sars-cov-2 och covid-19-pandemin  pÄverkar graviditetsutfall samt kvinnans, barnets och den eventuella partnerns hÀlsa.

Titel: Being in the shadow of the unknown — Swedish women’s lived experiences of pregnancy during the COVID-19 pandemic, a phenomenological study, https://doi.org/10.1016/j.wombi.2021.09.007

Kontakt: Karolina Lindén, barnmorska, disputerad forskare, bitrÀdande universitetslektor vid institutionen för vÄrdvetenskap och hÀlsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, tel 0704 36 85 31, e-post karolina.linden@gu.senÄs under onsdag 13 oktober klockan 10:15-13:00 och efter 14:30

COPE-studien, Covid-19 under graviditet och i tidig barndom, www.copestudien.se

Bilder: Verena Sengpiel (foto: Göteborgs universitet) och Karolina Lindén (foto: Elin Lindström)

Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, press@sahlgrenska.gu.se