Bröstcancer Àr den vanligaste cancerformen bland kvinnor i vÀstvÀrlden och den medicinska expertisen Àr relativt eniga om att mammografiscreening Àr det mest kostnadseffektiva sÀttet att upptÀcka cancern i ett tidigt stadium. För att öka kÀnsligheten i screeningen mÄste alla mammogram granskas av tvÄ radiologer oberoende av varandra. Detta Àr dyrt och dÀrför Àr det önskvÀrt att automatisera bedömningsprocessen sÄ mycket som möjligt. Sedan tidigare finns det kommersiella system för automatisk granskning av mammogram, men dessa Àr inte nödvÀndigtvis utformade för att fungera i en miljö dÀr man granskar screeningsmammogram. Den framlagda avhandlingen behandlar teoretiska och praktiska aspekter pÄ hur datorstödd granskning av screeningsmammogram kan utformas.

NÀr man undersöker problemet med datorstödd screening nÀrmare Àr det möjligt att identifiera tre olika omrÄden som Àr extra viktiga att förstÄ. För det första Àr det viktigt att förstÄ sjÀlva screeningsprocessen för att kunna bygga relevanta hjÀlpmedel anpassade för den miljö i vilken de skall anvÀndas. För det andra Àr det viktigt att förstÄ och modellera bildtagningsprocessen för att kunna tolka mammogrammen korrekt. För det tredje Àr det viktigt att modellera hur en radiolog granskar mammogram eftersom det Àr radiologens arbete vi slutligen vill kunna automatisera. I avhandlingen behandlas alla tre omrÄden och konkreta tekniker för automatisering presenteras. Framförallt beskrivs framtagna metoder för att jÀmföra mammogram med varandra, eftersom detta Àr ett viktigt inslag i hur en radiolog granskar mammogram.

Fredrik Georgsson nÄs pÄ:
Tel: 090 – 786 54 79
E-post: fredrikg@cs.umu.se

Fredagen den 30 november försvarar teknologie licentiat Fredrik Georgsson, institutionen för datavetenskap, UmeĂ„ universitet, sin doktorsavhandling med titeln ’Algorithms and Techniques for Computer Aided Mammographic Screening’ Svensk titel: Algoritmer och tekniker för datorstödd mammografiscreening.
Disputationen Àger rum kl. 13.15 i MIT-huset, hörsal MA121.
Fakultetsopponent Àr Professor Michael Brady, Medical Vision Laboratory, Oxford University, England.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23