Sedan mĂ„nadsskiftet november–december ses en kraftig ökning av det virus som orsakar COVID-19 i svenskt avloppsvatten, frĂ„n norr till söder. PĂ„ vissa platser har halterna fortsatt att öka Ă€ven under vecka 50, och den variant som har ökat mest de senaste veckorna Ă€r en undervariant av omikron kallad BQ.1. Det visar analyser frĂ„n SLU, som numera tĂ€cker 13 kommuner och Ă€ven inbegriper influensavirus.

Arbetet har gjorts inom ramen för Swedish Environmental Epidemiology Center (SEEC), dĂ€r SLU idag ansvarar för provtagning pĂ„ följande orter: Uppsala, Örebro, UmeĂ„, Kalmar, VĂ€sterĂ„s, Östersund, Helsingborg, Jönköping, GĂ€vle, Ekerö, Tierp, Älvkarleby och Östhammar.

Snabb ökning av SARS-CoV2, och vissa regionala skillnader

– Halterna av SARS-CoV2, viruset som orsakar COVID-19, har legat pĂ„ en ganska stabil nivĂ„ under hösten, men vi har sett en vĂ€ldigt snabb ökning under december, sĂ€ger Maja Malmberg, forskare vid SLU. Halterna Ă€r betydligt högre Ă€n de var i december 2021, och i t.ex. Östhammar Ă€r nivĂ„erna de högsta vi har sett sedan vi började mĂ€ta dĂ€r för nĂ€stan tvĂ„ Ă„r sedan.

Spridningsmönstret ser lite olika ut i kommunerna. PÄ vissa platser har nivÄerna fortsatt att öka under vecka 50, medan de har minskat eller planat ut pÄ andra. Dessutom finns ett mönster som kan kopplas till stÀdernas geografiska lÀge. I nordsvenska stÀder sprider sig smittan annorlunda Àn i sydsvenska stÀder.

– Vi vet fortfarande inte sĂ„ mycket om vad dessa skillnader beror pĂ„, t.ex. hur mycket vĂ€dret pĂ„verkar smittspridningen, sĂ€ger Anna SzĂ©kely, som leder arbetet. Vi har dock sett att smittspridningen kan pĂ„verkas av att det dyker upp nya varianter av SARS-CoV2, och dĂ€rför Ă€r övervakningen av olika varianter viktig.

Resultaten frĂ„n den löpande granskningen av SARS-CoV2 i avloppsvatten – som avser nivĂ„er – publiceras varje vecka pĂ„ den svenska Covid-19-dataportalen. Provtagningar görs pĂ„ mĂ„ndagar och resultaten publiceras fredag eller lördag samma vecka. Data om olika virusvarianter redovisas ungefĂ€r var 3:e vecka. Analyser i denna omfattning kommer att fortsĂ€tta Ă„tminstone till slutet av mars.

Den senaste analysen av varianter visar att undervarianten omikron BA.5, som har dominerat sedan juni, nu minskar, och att mutationer karakteristiska för undervarianten omikron BQ.1 ökar snabbast just nu. Dessutom ser forskarna en ökning av mutationer kopplade till undervarianten omikron XBB.

Även influensavirus A undersöks under hösten 2022

Avloppsproverna visar ocksÄ att det finns influensavirus i samtliga kommuner dÀr SEEC-SLU tar prover. Under början av november hade Helsingborg, Jönköping, VÀsterÄs och senare Àven Uppsala högst halter. I december har halterna varit högst i UmeÄ.

Kunskap om smittspridning viktigt för mÄnga

SEEC Àr ett svenskt miljöepidemiologiskt centrum som inrÀttades 2021, och som bestÄr av forskare frÄn fyra universitet. SLU ansvarar för undersökningar av avloppsvatten i de 13 kommuner som nÀmns ovan, medan KTH ansvarar för avloppsvatten i Stockholm och Malmö. SEEC:s experter ger stöd till myndigheter och beslutsfattare baserat pÄ vetenskaplig kunskap, och rapporterar regelbundet till FolkhÀlsomyndigheten och regionerna.

– Eftersom vi inte lĂ€ngre har en allmĂ€n testning av covid-19 i samhĂ€llet Ă€r övervakningen av avloppsvatten ett bra komplement till data frĂ„n sjukvĂ„rden. Den ger oss en bild av hur smittspridningen ser ut i samhĂ€llet, bĂ„de för COVID-19 och influensa, sĂ€ger Anna SzĂ©kely. Att ta prover pĂ„ avloppsvatten Ă€r ocksĂ„ ett förhĂ„llandevis smidigt och billigt sĂ€tt att hĂ„lla koll pĂ„ virusutvecklingen. Det Ă€r mycket dyrare och mer omstĂ€ndligt att ta prover pĂ„ alla med symptom.

SEEC stöds av SciLifeLabs satsning Pandemic Laboratory Prepardness och SciLifeLabs Nationella forskningsprogram om COVID-19, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Kontaktpersoner

Anna Székely, forskare
SEEC och SLU, institutionen för vatten och miljö, sektionen för ekologi och biodiversitet
anna.szekely@slu.se

Maja Malmberg, docent och forskare
SEEC och SLU, institutionen för biomedicin och veterinÀr folkhÀlsovetenskap, sektionen för virologi
018-67 27 77, maja.malmberg@slu.se

Pressbilder

(FÄr publiceras fritt i anslutning till artiklar om detta pressmeddelande. Klicka för högupplöst bild. Fotograf ska anges.)

Foto pÄ Anna Székely

Anna Székely i labbet. Foto: Anna Székely

Diagram som visar virusförekomst i avloppsvatten i 13 kommuner

Diagram som visar hur nivÄer av SARS-CoV2 har varierat i avloppsvatten frÄn 13 kommuner under 2022. Diagram för enstaka eller flera kommuner kan laddas ned med hjÀlp av interaktiv grafik pÄ https://covid19dataportal.se/sv/dashboards/wastewater/.

Presskontakt:
David Stephansson
Telefon:
018-67 14 92
Epost:
David.Stephansson@slu.se