Man kan jämföra det med en enkel form av fotosyntes, där havets bakterier använder solljusets energi för att absorbera koldioxid. Sedan tidigare är det känt att bakterier i syrefattiga sjöar kan ha denna förmåga, men att även bakterierna i de vida världshaven gör det är en nyhet. Detta utmanar tidigare kunskap om att alger är de enda organismer som fixerar koldioxid i havens solbelysta ytvatten. Det är fortfarande okänt hur mycket koldioxid som fixeras av bakterierna.

‚ÄĒ √Ąven om det endast visar sig vara en liten andel koldioxid som fixeras av bakterierna, kan det ha enorm p√•verkan eftersom det √§r mer √§n 100 miljoner ton koldioxid som fixeras dagligen hos alger i haven genom fotosyntes. Bakterierna kan visa sig ta upp miljontals ton. Detta beh√∂ver vi unders√∂ka mer, s√§ger Jarone Pinhassi, docent i marin mikrobiologi vid H√∂gskolan i Kalmar och en av forskarna som st√•r bakom uppt√§ckten.

Nyligen upptäckte samma forskare vid Högskolan i Kalmar att marina bakterier använde solens ljus som energikälla. Detta tack vare ett unikt ljusfångande pigment, proteorhodopsin, som finns i nära hälften av havets bakterier. Oceanerna täcker omkring 70 procent av jordens yta och det sker ständigt en stor omsättning av koldioxid mellan atmosfären och havet. Kunskapen om havets bakterier kan komma att få stor betydelse för förståelsen av vad klimatpåverkan med ökade koldioxidutsläpp innebär för haven.

‚ÄĒ Hur m√•nga bakterier i haven som har f√∂rm√•gan att ta upp koldioxid och hur mycket koldioxid dom fixerar √§r sp√§nnande fr√•gor som ligger i framtiden. Detta kommer m√•nga forskare att vilja unders√∂ka, tror Jarone Pinhassi.

Jarone Pinhassi tillsammans med doktoranden Laura Gómez-Consarnau vid Högskolan i Kalmar är de svenska forskare som arbetat med den aktuella studien. Läs hela artikeln som publiceras i veckan på hemsidan för Proceedings of the National Academy of Sciences USA: www.pnas.org.

Jarone Pinhassi
Tel: 0480 44 62 12
Mobil: 0702 75 63 18
E-post: jarone.pinhassi@hik.se