Rytmen och pulsen finns överallt, hela tiden, runt omkring oss i livet och vi förknippar dem oftast med positiva kĂ€nslor. Att lĂ„ta musiken och rytmen genomsyra vĂ„r kropp i dans och rörelse Ă€r en njutning för mĂ„nga liksom att njuta av rytmen och ’svĂ€nget’ i vĂ„r favoritmusik. Rytmen och pulsen har varit stĂ€ndiga följeslagare i mĂ€nniskans liv.
Hugardt har undersökt barnens spontana tempo och deras förmÄga att följa med i ett givet tempo. BÄde det spontana, eget fritt valda tempot och förmÄgan att följa med (synkronisera) i ett givet tempo kan antas ha avgörande betydelse i musika-liska sammanhang i allmÀnhet och inte minst nÀr det handlar om att spela musik
tillsammans med andra.

Trettio barn ingÄr i undersökningen, tolv pojkar och arton flickor. Barnen fick visa sina olika individuella spontantempi och sin synkronisering vid tre olika tillfÀllen under 1992 nÀr de var Ätta Är gamla, och tre tillfÀllen under 1997 dÄ de var tretton Är. Barnens resultat mÀttes och registrerades med dator.

Barnen visar klara individuella skillnader bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller spontantempo och synkronisering. Det betyder att barnen individuellt Ă€r olika varandra. Barnen har ocksĂ„ utvecklat sin precision i synkronisering frĂ„n 1992 till 1997. Det betyder att de under dessa fem Ă„r har utvecklat och förfinat sin förmĂ„ga att placera musikaliska hĂ€ndelser tidsmĂ€ssigt ”pĂ„ rĂ€tt stĂ€lle”. Barnen som hade lĂ€gst precision 1992 hade utvecklats mest. Flickor hade en nĂ„got högre precision 1992.

Avhandlingens titel: Individuality and Development in Children’s Spontaneous Tempo and Synchronization. (Individualitet och utveckling i barns spontana tempo och synkronisering.) Disputationen Ă€ger rum fredagen den 5 oktober 2001 kl. 13.00 Sal L 100, Etnologen, Lennart Torstenssonsgatan 6, Göteborg. NĂ€rmare upplysningar kan fĂ„s av Ambjörn Hugardt, tel 0570-385 00 (arb.),
0570-195 35 (hem), e-post: hugardt@telia.com.

Presskontakt:

Ulrika Lundin

Telefon:

031-786 6705

Mobil:

070-775 8851