– Unga mĂ€nniskor tar snabbast till sig de nya medierna, sĂ€ger Ulrika Sjöberg. Genom att studera hur nya medier anvĂ€nds och sammanvĂ€vs i deras liv kan vi fĂ„ en indikation om hur den framtida utvecklingen kommer att se ut. Barn och ungdomar utvecklar ett mer flexibelt och kreativt mediemönster eftersom de har fĂ€rre etablerade rutiner i sitt dagliga liv.

Ulrika Sjöberg har undersökt hur barn och ungdomar i Äldersgrupperna 8-9, 12-13 och 15-16 anvÀnder sig av TV, dataspel och internet. Barn i Äldrarna 8-9 och 12-13 spelar dataspel i snitt 50 minuter per dag. TV och internet anvÀnds i snitt tvÄ och en halv timme respektive 18 minuter i Äldersgrupperna 12-13 och 15-16.
– Variationerna frĂ„n individ till individ Ă€r dock stora, pĂ„pekar hon.

I dag skaffar sig mÄnga barn erfarenheter via TV, dataspel och internet. Genom sÄpor fÄr de en inblick i vuxenvÀrlden och de lÀr sig hur mÀnniskor beter sig i olika situationer. Genom dataspelen skaffar de sig virtuella erfarenheter i exempelvis hur det Àr att söka jobb eller vad man ska packa ner i resvÀskan inför jordenruntresan.

Chatten kan liknas vid ett rollspel dÀr barnen fabulerar vilt och vÀver in sina drömmar.
– Det Ă€r tillĂ„tet att ljuga och alla gör det, sĂ€ger Ulrika Sjöberg. Hon frĂ„gar sig vad det kommer att ha för inverkan pĂ„ relationer om sĂ„ dĂ€r 20-30 Ă„r. Vi har ju alltid fĂ„tt lĂ€ra oss att det Ă€r fult att ljuga


Det finns stora könsskillnader i hur barnen anvÀnder sig av medier. Pojkar integrerar dataspelet i sina gemensamma aktiviteter, medan flickor spelar mest nÀr de Àr ensamma.
Pojkar spelar krigsspel och flickor spelar Àventyrsspel och pedagogiska spel.
– Man spelar det som förvĂ€ntas att man ska spela, sĂ€ger Ulrika Sjöberg. Flickor som spelar krigsspel berĂ€ttar inte gĂ€rna det för bĂ€sta kompisen.
BestÀmda könsmönster gÀller ocksÄ valet av TV-program. Flickor tittar pÄ serier och sÄpor medan pojkarna föredrar sport och science fiction.
NÀr det gÀller anvÀndningen av internet kan man dÀremot inte spÄra nÄgra tydliga könsskillnader. DÀr Àr det snarare Äldern som spelar en avgörande roll för anvÀndarmönstret.

TvÀrtemot vad man tidigare trott kommer de nya medierna inte att slÄ ut de gamla, enligt Ulrika Sjöberg. I stÀllet handlar det om en ackumulering, dÀr olika medier fyller olika funktioner.
– TV har fortfarande en sĂ€rstĂ€llning, sĂ€ger hon. Det Ă€r en samlingsplats för familjen och TV-programmen Ă€r ett vanligt samtalsĂ€mne bland kompisarna i skolan.
TV uppskattas ocksÄ för att man fÄr koppla av som tittare. MÄnga av de nya medierna krÀver samspel och aktivitet frÄn anvÀndarens sida.
Upplysningar: Ulrika Sjöberg tel 035-16 77 08; 070-2241360

Ulrika Sjöbergs avhandling har titeln Screen rites: a study of Swedish young peopleŽs use and meaning-making of screenbased media in everyday life. Disputationen Àger rum den 18 oktober.
För mer information kontakta Ulrika Sjöberg pÄ mobil 070-224 13 60, jobb tel 035-16 77 08 eller e-post: ulrika.sjoberg@hos.hh.se