Belén Martín-Matute, professor vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2023. Hon belönas för sin banbrytande utveckling av nya reagens och reaktioner inom den organiska kemin.

Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi delas årligen ut till en forskare med huvudsakligen nationell verksamhetsbakgrund inom ämnet organisk kemi och som gjort banbrytande forskningsinsatser inom detta område. Prissumman är 1,6 miljoner kronor.

Motivering:

Belén Martín-Matute, professor vid Stockholms universitet belönas för sin banbrytande utveckling av nya reagens och reaktioner inom den organiska kemin. Ett huvudtema i forskningen är den metallkomplexdrivna katalysen för att göra synteskemin miljövänlig, särskilt för bildning av kol-kol och kol-heteroatombindningar. Martín-Matutes forskning är av högsta internationella klass och har stort inflytande på centrala delar av den organiska kemin.

Läs mer om Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi.

För mer information om priset kontakta universitetets presstjänst, tel: 070-167 92 96, e-post: press@uu.se

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Presskontakt:
Linda Koffmar
Telefon:
018-471 1959
Epost:
linda.koffmar@uu.se