Bertil Falck (f. 1941) startade sin karriÀr som polis i Munkedal. Efter att ha avancerat till programmerare pÄ Rikspolisstyrelsen 1967 och senare till programmeringsspecialist pÄ Volvo 1969 blev han sÄ smÄningom regionchef i Datema 1978. DÀrifrÄn rekryterades han till Göteborgs stadsbibliotek som administrativ chef 1980-85.

Falcks mest betydande insats Àr naturligtvis skapandet av Bok och BiblioteksmÀssan 1985, som utvecklats till att bli en av VÀstsveriges frÀmsta folkbildande kulturinstitutioner. Det som kommit att kÀnneteckna denna bokmÀsssa till skillnad frÄn andra i samma bransch Àr att den har ett intellektuellt ambitiöst och Àven akademiskt vÀlkvalificerat seminarieprogram. En lÄng rad framstÄende författare, forskare och kultrupersonlighetrer frÄn snart sagt hela vÀrlden har inbjudits att medverka under former som gjort att deras insatser blivit kÀnnda för den svenska och sÀrkskilt dÄ den vÀstsvenska allmÀnheten. Inte minst har forskare frÄn Göteborgs universitet ofta haft förmÄnen att deltaga som förelÀsare och paneldebattörer, vilket medfört att kÀnnedomen om universitetets forskning ökat. Mötet med bokmÀssans mÄnga framstÄende notabiliteter har stimulerat den intellektuella miljön pÄ universitetet.

Att det blivit sĂ„ Ă€r i hög grad Bertil Falcks personliga förtjĂ€nst. Med stor skicklighet och entusiasm har han byggt upp kontakterna med universitetet, kulturlivet och det internationella forskarsamhĂ€llet. Det faktum att han sjĂ€lv som autodidakt ”gĂ„tt den lĂ„nga vĂ€gen” till böckernas vĂ€rld tycks i hög grad ha medverkat till hans varma engagemang för folkbildningen och det vĂ€stsvenska kulturlivet.

Mer information: kontakta Christer Flodin, tel 031-773 1109,
e-post: Christer.Flodin@hum.gu.se eller
Agneta Norlander, tel 773 1034, e-post: Agneta.Norlander@hum.gu.se

Barbro Ryder Liljegren
Informationsssekreterare
Humanistiska fakultetskansliet
Box 200
SE 405 30 GÖTEBORG Sweden
tel 031-773 4865
fax 031 773 1144
e-post: Barbro.Ryder@hum.gu.se OBS! ny e-postadress!
Internet: www.hum.gu.se