Hur förÀndrade terrordÄden den 11 september i USA en hel vÀrld? Det Àr bara ett av flera Àmnen som nÄgra av Sveriges mest namnkunniga forskare kommer att diskutera i Studio Anekdot, ett nytt samtalsmagasin som lyfter aktuella hÀndelser och samtida fenomen.

Bildningsmagasinet Anekdot, som producerar podcasten Bildningspodden, gör nu ytterligare en satsning – den samtidskommenterande podcasten Studio Anekdot, dĂ€r forskare frĂ„n hela landet diskuterar samtida hĂ€ndelser och fenomen. I fördjupande samtal fĂ„r framstĂ„ende forskare nyansera brinnande debatter, ge bakgrunder till aktuella konflikter och analysera samtida tendenser.

Samtalen leds av Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och ny redaktionsmedlem pÄ Anekdot.

–I podden vill vi fĂ„nga upp det som folk ser rusa förbi i nyhetsflödet och reda ut det med hjĂ€lp av forskare. Humanioraforskare Ă€r för osynliga i samtidsdebatten – det hĂ€r Ă€r en fantastisk möjlighet att anvĂ€nda deras fördjupande perspektiv för att försöka förstĂ„ omvĂ€rlden.

Idag slĂ€pps det första avsnittet, ”11 september – 20 Ă„r senare”. Attacken mot USA den 11 september 2001 rĂ€knas som ett av de största terrorattentaten i vĂ€rldshistorien och blev startskottet för det som brukar kallas ”kriget mot terrorismen”. Men pĂ„verkas vĂ„r samtid fortfarande av hĂ€ndelserna den 11 september? Vilka sociala, kulturella och politiska efterverkningar fick attentaten? Och hur hĂ€nger det ihop med USA:s uttĂ„g ur Afghanistan precis 20 Ă„r senare?

PremiÀravsnittet gÀstas av Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi,

Stefan Jonsson, litteraturvetare och professor i etnicitet, samt Frida Stranne, statsvetare och specialiserad pÄ amerikansk utrikespolitik.

–Den hĂ€r trion Ă€r ett bra exempel pĂ„ vad vi vill göra i Studio Anekdot. Tre forskare frĂ„n olika akademiska discipliner som förklarar en hĂ€ndelse som har prĂ€glat vĂ„r samtid, sĂ€ger Frida Beckman.

Studio Anekdot publiceras som halvtimmeslÄnga avsnitt, en gÄng i mÄnaden, i Bildningspoddens kanal.
Lyssna pÄ premiÀravsnittet.

Lyssna pÄ intervju med Frida Beckman om podden.

Kontakt
Anna Frykholm, redaktör Studio Anekdot, anna.frykholm@su.se, tfn 072- 0848242.

Stockholms universitet bidrar till det hÄllbara demokratiska samhÀllets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande. 

Prenumerera pÄ universitetets nyhetsbrev om aktuell forskning, utbildning och samarbetsmöjligheter su.se/nyhetsbrev

Presskontakt:
PresstjÀnsten
Telefon:
08-16 40 90
Epost:
press@su.se