Den nu aktuella doktorsavhandlingen visar att kvinnor och mÀn i Shakespeares pjÀser benÀmns helt olika och att orden för de bÄda könen ger upphov till mycket olika associationer.
MÀn omnÀmns exempelvis mer Àn dubbelt sÄ ofta som kvinnor i pjÀserna och vanligtvis syftar orden som beskriver det manliga könet pÄ kontroll, makt och intelligens. En kvinna omnÀmns ofta i relation till en man eller i sammanhang dÀr hennes utseende kommenteras.

Begreppet ”pratsam kvinna”, anvĂ€nt i negativ bemĂ€rkelse, Ă€r vanligare Ă€n begreppet ”pratglad man” – och detta trots att mĂ€nnen i Shakespeares komedier pratar betydligt mer Ă€n kvinnorna.
SĂ„ledes: En bra kvinna Ă€r en tyst kvinna – en förestĂ€llning som tycks leva kvar i mĂ„nga moderna sprĂ„k dĂ€r pratsamhet och skvaller oftast associeras till kvinnor.

Vidare visar Cathrine Norbergs forskning ett överflöd pĂ„ synonymer till de bĂ„da begreppen ”hanrej” och ”hora” hos Shakespeare.
Enskilda mĂ€ns oerhörda rĂ€dsla för att förlora kontroll i sin relation till kvinnan samt en medveten – eller omedveten – rĂ€dsla för kvinnlig sexualitet torde vara en rimlig förklaring till detta fenomen.

MÄnga av orden som anvÀnds för mÀnniskor i Shakespears pjÀser Àr givetvis Älderdomliga eller helt avlagda i modernt sprÄkbruk. Samtidigt Àr det sjÀlvfallet intressant att se att sÄ mÄnga förestÀllningar om kvinnor och mÀn som var realiteter under renÀssansen fortfarande Àr aktuella.
Ett exempel Ă€r att det finns oerhört mĂ„nga invektiv för ”lösaktiga kvinnor” i modern engelska, och förmodligen ocksĂ„ pĂ„ svenska. Ordet hanrej finns, trots den minst sagt Ă„lderdomliga klangen, fortfarande i mĂ„nga svenska ordböcker, men Cathrine Norberg har aldrig stött pĂ„ motsatsen, det vill sĂ€ga ett ord för en kvinna som blir bedragen av sin Ă€kta man.
Och det trots att företeelsen i allra högsta grad torde existera i bÄde Sverige och i de engelsktalande lÀnderna runt om i vÀrlden.

Cathrine Norbergs doktorsavhandling heter Horor och hanrejar. Manliga och kvinnliga termer i Shakespeares komedier, och disputationen genomförs den 26 oktober klockan 10.00 i D-huset, sal 770, den som kallas Deltasalen.
Ordförande Àr professor Gunnar Persson frÄn LuleÄ tekniska universitet och opponent Àr professor Merja Kytö frÄn Uppsala universitet.

Cathrine Norberg har varit anstÀlld vid LuleÄ tekniska universitets institution för sprÄk och litteratur sedan 1994. Under den tiden har hon ocksÄ under ett och ett halvt Är tjÀnstgjort som adjunkt i engelska vid UmeÄ universitet, dÀr Cathrine Norberg för övrigt ocksÄ avlade sin lÀrarexamen i engelska, italienska och tyska 1986.

Upplysningar: Cathrine Norberg, tel. 0920-49 21 89, cathrine.norberg@lh.luth.se

Presskontakt:

Katarina Karlsson, Sofia Stridsman

Telefon:

0920-492128, 0920-493625

Mobil: