I en tid av klimatförÀndringar och oro behövs hopp. I en nyskriven antologi samlas berÀttelser om möjliga positiva framtider.
– Vi lever i en tid dĂ„ vi omges av mĂ„nga mörka framtidsberĂ€ttelser. DĂ€rför har vi arbetat fram en metod för att skapa hopp och framtidsberedskap med hjĂ€lp av fantasi och kreativt skrivande, sĂ€ger Camilla Brudin Borg, projektledare och forskare i litteraturvetenskap vid Göteborg universitet.

Antologin Framtidsutopier Àr en del av projektet Utopian stories, dÀr skolelever och allmÀnhet uppmanats skicka in korta fiktiva berÀttelser om det goda livet i framtiden.

– Vi vill engagera deltagarna i samtalet om vĂ„r gemensamma framtid. Hur skulle en framtida tillvaro se ut som Ă€r bra för bĂ„de oss och planeten och som inkluderar ett vĂ€lmĂ„ende för sĂ„vĂ€l djur som jordens ekosystem? Vi tĂ€nker oss att kreativa, fiktiva berĂ€ttelser skulle kunna bidra med bĂ„de nytĂ€nkande idĂ©er och lösningar, sĂ€ger Camilla Brudin Borg.

Klimatforskning och litteraturvetenskap
Den pedagogiska metoden att skriva egna utopier kan anvÀndas i skolans klimatundervisning som kombineras med kreativt skrivande och litteraturlÀsning. Den kan anvÀndas i alla Ärskurser, men ocksÄ inom företag och organisationer dÀr man behöver utmana konventionellt tÀnkande och skapa fler möjligheter i omstÀllningsarbetet.

– Under projektets gĂ„ng har vi mött mĂ„nga unga som oroar sig för framtiden. Genom att öva pĂ„ att skriva positiva framtidsberĂ€ttelser utvidgas förmĂ„gan att förestĂ€lla sig andra möjliga scenarier. Detta kan ocksĂ„ stĂ€rka kĂ€nslan av hopp inför framtiden, sĂ€ger Camilla Brudin Borg.

Inom projektet jÀmförs nu de insamlade berÀttelserna med de fem framtidsscenarier som FN:s klimatpanel IPCC anvÀnder, vilka Àr baserade pÄ socioekonomiska utrÀkningar.

– NĂ€r vi ber deltagarna skriva behöver de inte ta hĂ€nsyn till IPCC:s begrĂ€nsningar, utan skribenterna har fĂ„tt fantisera fritt om framtida nytĂ€nkande hĂ„llbara samhĂ€llen. Genom utopiskt kreativt skrivande vill vi pĂ„ sĂ„ sĂ€tt inspirera till fler samtal om omstĂ€llningen mot en hĂ„llbar framtid och ett framtida gott liv tillsammans.

Kontakt:
Camilla Brudin Borg, tel: 0705-198516, e-post: camilla.brudin.borg@lir.gu.se

FAKTA
Projektet Utopian stories Àr ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet, Nobel Prize Museum och en rad andra samarbetspartners. Projektledare Àr Camilla Brudin Borg, forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet. Boken Framtidsutopier finns att köpa i bokhandeln men kan ocksÄ laddas ner pÄ projektets webbplats, dÀr den gÄr att bestÀlla till skolpris för skolor som vill arbeta med metoden.

Katarina Wignell,
Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion,
0766-184565
katarina.wignell@lir.gu.se