VÀrmeisolerande byggmaterial mÄste vara hÄllfasta, leda vÀrme dÄligt, och stÄ emot brand och fukt vÀl. Det nya superisolerande skummet har en vÀrmeledningsförmÄga som Àr mindre Àn hÀlften av dagens petroleumbaserade isolermaterial samtidigt som det Àr starkt och flamsÀkert. Dessutom har forskarna kunnat framstÀlla skummet frÄn förnybara utgÄngsmaterial som finns i stora mÀngder: cellulosa, kol (grafenoxid) och lera.
– Superisolerande material har potential att ge stora energibesparingar vid uppvĂ€rmning, sĂ€ger Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockholms universitet. Genom att materialen vi framstĂ€llt Ă€r baserade pĂ„ förnybara rĂ„varor kan de ocksĂ„ bidra till att sĂ€nka byggindustrins klimatpĂ„verkan.
Stora vinster finns i att minska den termiska ledningsförmĂ„gan för isolermaterial till vĂ€rden som Ă€r mycket lĂ€gre Ă€n för luft. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan man nĂ„ den energieffektivitet som till exempel krĂ€vs för passivhus. Superisolerande material krĂ€ver att de tre viktiga bidragen till vĂ€rmeledningsförmĂ„ga – konduktivitet, konvektion och vĂ€rmestrĂ„lning – kan kontrolleras och minimeras, t.ex. genom att anvĂ€nda nanopartikulĂ€ra byggstenar.
Forskargruppen frÄn Stockholms universitet har tillsammans med kollegor i Italien, Slovenien och Tyskland framstÀllt ett mycket poröst och lÀtt skum genom frysgjutning av dispersioner bestÄende av cellulosananofiber, grafenoxid (kol) och nanostavar av lera. Processen resulterar i en struktur bestÄende av tunna och nanoporösa vÀggar som omsluter tubformade porkanaler. TvÀrbindning med hjÀlp av borsyra bidrar till en relativt god fuktbestÀndighet.
– Nu fortsĂ€tter vi studierna för att öka förstĂ„elsen om hur skummens struktur kan styras och undersöker andra tillsatser för att ytterligare kunna förbĂ€ttra egenskaperna. Vi arbetar Ă€ven med att skala upp produktionen av isolermaterialet, sĂ€ger Lennart Bergström.
Projektet finansieras frÀmst av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF).
LĂ€nk till artikeln http://dx.doi.org/10.1038/nnano.2014.248 [Ref 1]
För ytterligare information
Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockholms universitet, mobil 0705-17 99 91, e-post lennart.bergstrom@mmk.su.se
Stockholms universitet Àr ett av Europas ledande universitet i en av vÀrldens mest dynamiska huvudstÀder. Hos oss Àr fler Àn 60 000 studenter, 1800 doktorander och 5000 medarbetare verksamma inom det naturvetenskapliga och humanistisk-samhÀllsvetenskapliga omrÄdet. En relation med Stockholms universitet Àr meriterande oavsett om du Àr student, forskare eller intressent. Hos oss ger utbildning och forskning resultat. www.su.se [Ref 2]

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: