Vid styrelsemötet den 31 oktober fastslogs programplanen för KK-stiftelsens nya expertkompetensomrĂ„de ”Industriell produktframtagning”. Chalmers tekniska högskola har fĂ„tt i uppdrag att samordna ett konsortium bestĂ„ende av organisationerna Chalmers, Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet, Ingenjörshögskolan i Jönköping, IVF Industriforskning och Utveckling AB, KTH, LuleĂ„ tekniska universitet samt UmeĂ„ universitet.

Satsningen pÄ kompetensutveckling för industriell produktframtagning ska leda till förbÀttrade produkter och tillverkning genom ökade kunskaper om sambandet mellan behov, marknad, produktegenskaper och tekniska möjligheter. De företag och branscher som i första hand fokuseras Àr hÄrdvarutillverkande företag.

– PĂ„ Chalmers har vi ett lĂ„ngvarigt samarbete med nĂ€ringslivet nĂ€r det gĂ€ller utveckling av industriprodukter, sĂ€ger Johan Carlsten, vicerektor och ansvarig för nĂ€ringslivskontakter. Bilindustrin Ă€r ett viktigt omrĂ„de inom satsningen med ett mycket omfattande nĂ€t av underleverantörer och legotillverkare. I detta program kommer vi i Ă€n högre grad att fokusera pĂ„ integration av alla led i produktframtagningsprocessen, konstruktion, produktion och design. Fokus Ă€r pĂ„ smĂ„ och medelstora företag och möjligheter att skapa förnyelse av produkter och verksamheter. Konsortiet tĂ€cker hela landet med noder frĂ„n UmeĂ„ och LuleĂ„ i norr via Stockholm och MĂ€lardalen till VĂ€stsverige dĂ€r antalet företag som kan beröras av denna satsning Ă€r mycket stort.

En grundlÀggande idé i utbildningsprogrammet Àr att en stor del av utbildning och projektarbete ska kunna ske i en sÄ kallad studio. En studio Àr en mötesplats för olika kompetenser inom konstruktion, produktion, industridesign, marknad med mera som Àr involverade i produktframtagningsprocessen.

Inventering av utbildningsbehov bland företag utgör den viktigaste fasen inför starten av utbildningsprogrammet.

KK-stiftelsen har sedan tidigare gjort liknande utbildningsinsatser riktade till företag inom livsmedel och bioteknik samt inom omrÄdena intelligenta produkter (inbyggda system) och strategisk affÀrsutveckling.

För ytterligare kontakt och information:
Olle Vogel, tel 08-54 52 11 86, 0708-85 47 05
Gunnel Westlind, tel 08-54 52 11 08, 0709-45 06 85
Johan Carlsten, Chalmers tekniska högskola, tel 031-772 8526

Presskontakt:

Mia Halleröd Palmgren

Telefon:

031-7723252

Mobil:

0721-513512