Personer som saknade immunitet mot covid-19 löpte klart lÀgre risk bÄde att smittas och att bli allvarligt sjuka om deras familjemedlemmar hade vaccinerat sig eller gÄtt igenom en infektion, jÀmfört med ovaccinerade familjer. Det visar en ny studie vid UmeÄ universitet.

– Resultaten talar starkt för att vaccination inte bara Ă€r viktigt för att skydda sig sjĂ€lv, utan ocksĂ„ för att minska smittspridningen, inte minst inom familjen som Ă€r en av de miljöer dĂ€r viruset sprids mest, sĂ€ger Peter Nordström, professor i geriatrik vid UmeĂ„ universitet.

Att vaccin ger individer ett gott skydd mot att riskera bli sjuka i covid-19 har visats i ett flertal studier. DÀremot har det inte varit lika vÀlstuderat hur detta kan pÄverka smittspridningen, i synnerhet i familjer som Àr en av de miljöer dÀr viruset i huvudsak sprids. Detta har forskare vid UmeÄ universitet undersökt i en ny studie.

Resultaten visade att familjemedlemmar utan tidigare egen immunitet mot covid-19 löpte mellan 45 och 97 procent lÀgre risk att bli infekterade och allvarligt sjuka, utifrÄn hur mÄnga övriga i familjen som var immuna frÄn antingen en tidigare genomgÄngen infektion eller frÄn tvÄ doser vaccin. Ju fler familjemedlemmar som var vaccinerade eller hade haft covid-19, desto mindre var risken att bli smittad.

Studien omfattar över 1,8 miljoner personer frÄn mer Àn 800 000 familjer och bygger pÄ registerdata frÄn FolkhÀlsomyndigheten, Socialstyrelsen, och Statistiska CentralbyrÄn. I studien analyserade forskarna sambandet sÄg ut mellan antalet familjemedlemmar som hade immunitet mot covid-19 och risken för Covid-19 bland dem i familjen som saknade immunitet. I analyserna tog forskarna hÀnsyn till bland annat Älder, kön, socioekonomisk status, samt flertalet diagnoser som forskarna i en tidigare studie identifierade som riskfaktorer för covid-19 i den svenska befolkningen.

–Genom att vaccinera sig och dĂ€rmed hĂ„lla tillbaka smittspridningen minskar man inte bara risken att fler blir allvarligt sjuka, utan ocksĂ„ risken att nya mutationer av viruset ska uppkomma och fĂ„ fĂ€ste. Att mĂ„nga vaccinerar sig Ă€r dĂ€rför viktigt inte bara lokalt och nationellt, utan Ă€ven globalt, sĂ€ger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik vid UmeĂ„ universitet och medförfattare till studien.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine.

Om den vetenskapliga publiceringen:
Association Between Risk of COVID-19 Infection in Nonimmune Individuals and COVID-19 Immunity in Their Family Members
Peter Nordström, Marcel Ballin, Anna Nordström.
JAMA Internal Medicine.
DOI: 10.1001/jamainternmed.2021.5814
LĂ€nk till artikeln (aktiveras 211011 kl. 17.00)


För mer information, kontakta gÀrna:
Peter Nordström
Professor och överlÀkare
Institutionen för samhÀllsmedicin och rehabilitering, enheten för geriatrik
UmeÄ universitet
Telefon: 090-785 87 53 / 070-8996599
E-post: peter.nordstrom@umu.se

Marcel Ballin
Doktorand
Institutionen för samhÀllsmedicin och rehabilitering, enheten för geriatrik
UmeÄ universitet
Telefon: 073-526 53 80
E-post: marcel.ballin@umu.se

Anna Nordström
Adjungerad professor
Institutionen för folkhÀlsa och klinisk medicine, avdelningen för hÄllbar hÀlsa
UmeÄ universitet
Telefon: 090-786 67 53 / 070-6064249
E-post: anna.h.nordstrom@umu.se

UmeÄ universitet
UmeÄ universitet
Ă€r ett av Sveriges största lĂ€rosĂ€ten med drygt 36 000 studenter och 4 000 anstĂ€llda. HĂ€r finns en mĂ„ngfald av utbildningar av hög kvalitet och vĂ€rldsledande forskning inom flera vetenskapsomrĂ„den. UmeĂ„ universitet Ă€r ocksĂ„ platsen för den banbrytande upptĂ€ckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid UmeÄ universitet Àr allt nÀra. VÄra sammanhÄllna campus gör det lÀtt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, nÄgot som gynnar en dynamisk och öppen kultur dÀr vi glÀds Ät varandras framgÄngar.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

0706-100 805